Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Fordul a kocka az olasz választásokon?

2006.04.10. 21:58
Az olasz választások hétfő esti adatai szerint Silvio Berlusconi jobboldali pártszövetsége megelőzi a szenátusban a balközép ellenzéket, és a képviselőházban is csökkent a különbség a két tömb között. A szavazatszámlálás lassúsága miatt a baloldalnak le kellett modnania tervezett utcai nagygyűlését.

Megfordulni látszik az olasz választások eddig várt eredménye: hétfő esti adatok szerint a Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldali pártszövetség megelőzi a szenátusban a Romano Prodi vezette balközép ellenzéket, és a képviselőházban is csökkent a különbség a két tömb között.

A Nexus közvélemény-kutató intézet eredmény-előrevetítése szerint, amelyet a szavazatok 95 százalékának összeszámlálása után készített, a jobboldali Szabadságjogok Háza 158 helyet szerez meg a szenátusban, a balközép Unione pártszövetség pedig 151 szenátori helyhez jutna.

Az előrevetítés szerint, 40 százalékos feldolgozottság mellett, Berlusconi koalíciója egyelőre elmarad a Romano Prodi vezette balközép ellenzéki koalíció mögött a képviselőházban, bár a verseny szoros. A jobboldal eszerint 47,0 százalékos eredményt ér el a képviselőházban, Prodi szövetsége pedig 52,3 százalékot.

A balközép ellenzék tiltakozott hétfő este "a szavazatszámlálás lassúsága" miatt. Az Unione tiltakozó jegyzéket nyújtott át Giuseppe Pisanu belügyminiszternek, magyarázatot követelve a "késlekedésre". A Prodiék által eredetileg 19:00, majd 19:30 órára Rómában és Nápolyban meghirdetett ünnepi gyűlést újabb időpont kitűzése nélkül lemondták.

A tavaly decemberben elfogadott új olasz választási törvény a győztes pártkoalíciót "jutalmazza": 340 képviselői mandátumra egészíti ki annak a szavazófülkékben elért eredményét, amennyiben nem szerzett volna ennyi képviselői helyet, míg a fennmaradó 277 helyet a választások vesztes pártjai között osztják szét.