Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kitrükközheti a baloldalt Silvio Berlusconi

2006.04.28. 11:57
Alakuló ülést tart az olasz parlament alsóháza. A győztes baloldal a szenátus alakulóülésén máris komoly kihívással nézhet szembe, Berlusconi egy baloldali szenátorok támogatását is élvező politikust, a maffiavádak alól két éve tisztázott hétszeres exkormányfő Andreottit jelölte szenátusi elnöknek.

Pénteken tartja alakuló ülését az újonnan megválasztott olasz törvényhozás alsó háza, jelentette a BBC. Bár Silvio Berlusconi a bíróségi határozatok ellenére sem hajlandó elismerni pártszövetsége választási vereségét - a jobboldal mindössze 25 000 szavazattal maradt alul -, a parlament összeülésével gyakorlatilag lezárult a választási harc.

A pénteki parlamenti ülés egyelőre csak formális jelentőségű, hiszen az új miniszterelnök felkérésére még legalább egy fél hónapot várni kell. Az olasz törvények szerint a miniszterelnököt az államfő kéri fel, Carlo Azeglio Ciampi államfő hétéves mandátuma azonban május közepén lejár, így ő már utódjára kívánja hagyni a kormányfő kijelölését.

Ciampi utódját a parlament két háza együtt választja meg, de a Szenátus például csak később ül össze.

A szenátus első ülésén rögtön nagy taktikai harc alakulhat ki a jobboldali ellenzék és a győztes baloldali koalíció előtt. A szenátusban a baloldalnak csupán két fős többsége van, így nagy pártfegyelmre van szükség Prodi szándékainak keresztül viteléhez.

Ezért tűnik zseniális taktikai húzásnak, hogy Berlusconi a maffiavádak alól 2004-ben tisztázott egykori hétszeres miniszterelnököt, a baloldali képviselők körében is népszerűá Giulio Andreottit jelölte házelnöknek, írja a BBC. A győztes baloldal vezetői attól tartanak, hogy a titkos szavazáson Andreotti legyőzheti a baloldal hivatalos jelöltjét, Franco Marinit.