Nem lesz több hangos veszekedés a szlovákokkal

2008.12.15. 15:38
A magyar és a szlovák külügyminiszterek budapesti találkozóján megállapodtak, hogy kormányaik mostantól igyekeznek diszkrétebben kezelni a feszültségeket. Előre figyelmeztetik egymást ha baj van, és bizottságok egyeztetnek majd.

Göncz Kinga magyar és Jan Kubis szlovák küklügyminiszter Budapesten találkoztak hétfőn. A két ország között sok feszültség van, a viszony akkor romlott meg igazán, amikor magyarországi szurkolókat vertek meg szlovák rendőrök egy dunaszerdahelyi focimeccsen. Korábban már találkozott a két ország miniszterelnöke és elnöke is, ám az ott felvetett magyar javaslatokat a szlovákok elutasították. Konkrét ügyekben most sem sikerült előrébb jutni. Abban viszont megegyeztek, hogy a vitákat nyugodtabban és harmadik erő bevonása nélkül intézik ezentúl.

A politikusok egyetértettek, hogy nem érdemes legmagasabb szinten egyeztetni minden vitás helyzetben. "Az Európai Unió tagállamai furcsán tekintenek két olyan uniós országra, amelyek nem képesek feloldani egymás közötti feszültségeiket és problémáikkal Brüsszelbe rohannak" - mondta Jan Kubis. Göncz Kinga se vinné a szennyest külföldre: "A világ a két országra, mint egy régióra tekint. Tehát a mindkét ország érdeke, hogy a külső szemlélő ne azt lássa, valami probléma van velük" - mondta. Inkább előre figyelmeztetik egymást, ha alakul a balhé.

A problémákat bizottságok tárgyalnák meg. A két ország közti alapszerződés összesen 12 vegyes bizottság működését írja elő, ám ezek egy része egyáltalán nem működik, mások pedig nem túl hatékonyak. A két külügyminiszter megállapodott, hogy életet lehelnek e szervezetekbe.

Azt is eldöntötték, hogy "Jó szomszédság és megértés" díjat alapítanak. 2 ezer euró jár majd annak a személynek vagy civil szervezetnek, amely a két ország együttműködéséért a legtöbbet tesz, először tavasszal ítélik majd oda a kitüntetést.  • Tippek
  • Bankszámla