Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Szabadon bocsátását kérte Szlobodan Milosevics

2002.01.30. 13:55
Ideiglenes szabadlábra helyezését kérte a hágai bíróságtól Milosevics, miután megígérte: nem szökik el. A jugoszláv exelnök taktikája változatlan maradt, továbbra is az ügyészség megsértésére koncentrál. Belgrád tartva a taktika bukásától, azt fontolgatja, hogy egy csapat ügyvédet küld az exelnök segítségére.
Ideiglenes szabadlábra helyezését kérte a hágai Nemzetközi Bíróságtól Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv kormányfő, aki ígéretet tett arra, hogy szabadlábra helyezése esetén nem szökne meg, és egyetlen tárgyalási napot sem mulasztana el - jelentette a BBC. A bíróság egyébként az ügyben ült össze szerdán, hogy döntsön a Milosevics elleni három - koszovói, boszniai és horvátországi - vádirat egyesített tárgyalásáról. Milosevics kérelmére azután került sor, hogy a bíróság kikérte véleményét a vádiratok egyesítéséről.

Továbbra is nevetségesnek tartja a vádakat

A vádakat Milosevics az eddigiekhez hasonlóan "abnormálisnak" és "értelmetlennek" nevezte, és kifejtette: az eljárás célja az, hogy az áldozatból bűnbakot faragjanak. Amennyiben a bíróság a három vádirat egyesítése mellett dönt, akkor a koszovói vádirat tárgyalása - melynek időpontját február 12-re tűzte ki eredetileg a bíróság - késedelmet szenvedhet.

Ez kedvezhet az ügyészségnek, amely a sajtóban megjelent információk szerint nem rendelkezik elég tanúval az ügy bizonyításához. Ezeket az információkat cáfolta Carla del Ponte hágai főügyész, aki szerint készek az akár két hét múlva kezdődő tárgyalásra is. Az ügyészség Milosevics rezsimének jó néhány belső emberét is tanúként idézte, és attól tartanak, hogy ezek a bennfentes informátorok nem tudnának Hágába visszatérni, amennyiben külön tárgyalásokat tartanak - nyilatkozta a főügyész a BBC-nek.

Belgrád ügyvédeket küldene

Eközben egy Milosevics védelmére kirendelt jugoszláv ügyvédcsoport Hágába küldésének jelentőségéről nyilatkozott a Beta hírügynökségnek Belgrádban a szövetségi parlament alsóházának elnöke, Dragoljub Micsunovics. Micsunovics Milosevics "bíróságot el nem ismerő" taktikájának kudarcától tart. A Milosevics elleni eljárást nem hagyhatjuk jelenlegi formájában folytatódni: felkészült védelemnek kell megtörnie a balkáni történésekről kialakult egyoldalú képet - mondta a parlamenti elnök.