Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Csalással vádolja a NATO-t Milosevics

2002.02.14. 17:06
Hazugságokkal és hamis bizonyítékok gyártásával vádolta Milosevics a NATO-t a hágai Nemzetközi Bíróságon folyó tárgyaláson. Az exelnök állítása szerint nem tett mást, minthogy harcolt a terroristák ellen.
Hazugságok tengerével igazolta Jugoszlávia elleni légicsapásait a NATO - reagált mai beszédében a hágai nemzetközi ügyészség vádjaira Szlobodan Milosevics, egykori jugoszláv elnök. Miután az előző két nap folyamán a vád a szerbek által elkövetett rémtettek képeivel támasztotta alá érvelését, addig Milosevics ezek hamisságát igyekezett bizonyítani.

Hamisnak tartja a NATO felvételeit

Milosevics beszéde alatt a NATO bombázásainak áldozatul esett civilek képeit mutatta be, illetve egy televíziós felvételt, mely szerint a lemészárolt koszovói albánokról szóló felvételek hamisítványok. Önmaga védelmében elsőként egy német televízió riportját mutatta be, mely kételyeket támaszt negyvenöt Racsak környékén lemészárolt albán ügyében. A felvétel azt sugallja: az albánok holttesteit szándékosan helyezték el ott, hogy a szerbeket vádolhassák a mészárlással.

Az ügyészek által tegnap bemutatott, szerbek támadásakor elesett albánokat ábrázoló képekre Milosevics egy a NATO légicsapás áldozatául esett albánokról készült képsorozattal válaszolt. Állítása szerint a NATO azért bombázta meg az albánokat, mert azok nem elmenekültek, mint azt a propaganda állította, hanem visszatérőben voltak.

Politikai per

Mindenki tudja, hogy ez egy politikai per - mondta a jugoszláv exelnök, aki úgy véli, nem tett mást, mint az amerikaiak Afganisztánban: harcolt a terroristák ellen. Ez az érvelés már csak azért sem meglepő az exelnök részéről, hiszen az események idején teljes befolyása alatt álló jugoszláv állami média a terrorista megnevezést az albán szinonimájaként használta.

Etnikailag tiszta államot akart

Milosevicset hatvanhat rendbeli népirtás, emberiség elleni és háborús bűntettek vádjával állították bíróság elé. A vád képviselői szerint az exelnök tömeggyilkosságok, erőszak és kitelepítések szisztematikus sorozatával egy etnikailag tiszta szerb állam megvalósítására törekedett - több százezer albánt, bosnyákot és horvátot elűzve otthonából.