Szilvia
5 °C
16 °C

Csalással vádolja a NATO-t Milosevics

2002.02.14. 17:06
Hazugságokkal és hamis bizonyítékok gyártásával vádolta Milosevics a NATO-t a hágai Nemzetközi Bíróságon folyó tárgyaláson. Az exelnök állítása szerint nem tett mást, minthogy harcolt a terroristák ellen.
Hazugságok tengerével igazolta Jugoszlávia elleni légicsapásait a NATO - reagált mai beszédében a hágai nemzetközi ügyészség vádjaira Szlobodan Milosevics, egykori jugoszláv elnök. Miután az előző két nap folyamán a vád a szerbek által elkövetett rémtettek képeivel támasztotta alá érvelését, addig Milosevics ezek hamisságát igyekezett bizonyítani.

Hamisnak tartja a NATO felvételeit

Milosevics beszéde alatt a NATO bombázásainak áldozatul esett civilek képeit mutatta be, illetve egy televíziós felvételt, mely szerint a lemészárolt koszovói albánokról szóló felvételek hamisítványok. Önmaga védelmében elsőként egy német televízió riportját mutatta be, mely kételyeket támaszt negyvenöt Racsak környékén lemészárolt albán ügyében. A felvétel azt sugallja: az albánok holttesteit szándékosan helyezték el ott, hogy a szerbeket vádolhassák a mészárlással.

Az ügyészek által tegnap bemutatott, szerbek támadásakor elesett albánokat ábrázoló képekre Milosevics egy a NATO légicsapás áldozatául esett albánokról készült képsorozattal válaszolt. Állítása szerint a NATO azért bombázta meg az albánokat, mert azok nem elmenekültek, mint azt a propaganda állította, hanem visszatérőben voltak.

Politikai per

Mindenki tudja, hogy ez egy politikai per - mondta a jugoszláv exelnök, aki úgy véli, nem tett mást, mint az amerikaiak Afganisztánban: harcolt a terroristák ellen. Ez az érvelés már csak azért sem meglepő az exelnök részéről, hiszen az események idején teljes befolyása alatt álló jugoszláv állami média a terrorista megnevezést az albán szinonimájaként használta.

Etnikailag tiszta államot akart

Milosevicset hatvanhat rendbeli népirtás, emberiség elleni és háborús bűntettek vádjával állították bíróság elé. A vád képviselői szerint az exelnök tömeggyilkosságok, erőszak és kitelepítések szisztematikus sorozatával egy etnikailag tiszta szerb állam megvalósítására törekedett - több százezer albánt, bosnyákot és horvátot elűzve otthonából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?