Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Milosevics sikert ért el Hágában

2002.02.20. 16:32
Töröltette a nemzetközi ügyészség egyik koronatanújának vallomását Szlobodan Milosevics az ellene folyó tárgyaláson Hágában. Az ügyészség tanúja több ezer koszovói vallomását összegezte volna - a bíróság ezt azonban elutasította, mert az információk másodkézből származnak.
Nagy sikert ért el Szlobodan Milosevics jugoszláv exelnök, amikor töröltette az eljárásból a nemzetközi ügyészség egyik koronatanújának vallomását - vélik a kommentátorok. Kevin Curtis a vádhatóság második tanújaként, egyben annak egyik nyomozójaként ezernél is több koszovói albán szemtanú állításait kívánta a bíróság elé tárni - jelentette a BBC.

'Milosevics úr, önnel vagyunk'

A végén még a főügyész fodrászát is tanúként fogják meghallgatni - fejezte ki felháborodását Milosevics a tanúk számára utalva. Milosevics úr, önnel vagyunk. Nem vesszük figyelembe a tanút - nyugtatta meg az exelnököt Richard May, az eljáró tanács elnöke. Ezek után arra hivatkozva, hogy Curtis vallomása másodkézből származó információkat tartalmaz, töröltette azt a bíróság napirendjéről.

Ennek ellenére a bíróság hozzájárult ahhoz, hogy Stephen Spargo, az ügyészség elemző csoportjának tagja bemutathassa azokat a térképeket, melyek állítása szerint a közel nyolcszázezer otthona elhagyására kényszerített albán menekülési útvonalait ábrázolják.

Elég az is, ha csak tudnia kellet volna

Milosevics erre reagálva arra szólította fel a bíróságot, hogy azt bizonyítsák: ő adta a parancsokat a bűntettek elkövetésére. Mi köze lenne egyébként az emberek lemészárlását bemutató felvételek bemutatásának, ha nem kötődnek az ellenem felhozott vádakhoz - mondta az exelnök. A bíróság gyakorlatában azonban már előfordult, hogy azért ítéltek el katonai parancsnokot, mert tudnia kellett volna a bűntettekről, és semmit nem tett ennek megakadályozásáért.