Jenő
-3 °C
5 °C

Milosevics sikert ért el Hágában

2002.02.20. 16:32
Töröltette a nemzetközi ügyészség egyik koronatanújának vallomását Szlobodan Milosevics az ellene folyó tárgyaláson Hágában. Az ügyészség tanúja több ezer koszovói vallomását összegezte volna - a bíróság ezt azonban elutasította, mert az információk másodkézből származnak.
Nagy sikert ért el Szlobodan Milosevics jugoszláv exelnök, amikor töröltette az eljárásból a nemzetközi ügyészség egyik koronatanújának vallomását - vélik a kommentátorok. Kevin Curtis a vádhatóság második tanújaként, egyben annak egyik nyomozójaként ezernél is több koszovói albán szemtanú állításait kívánta a bíróság elé tárni - jelentette a BBC.

'Milosevics úr, önnel vagyunk'

A végén még a főügyész fodrászát is tanúként fogják meghallgatni - fejezte ki felháborodását Milosevics a tanúk számára utalva. Milosevics úr, önnel vagyunk. Nem vesszük figyelembe a tanút - nyugtatta meg az exelnököt Richard May, az eljáró tanács elnöke. Ezek után arra hivatkozva, hogy Curtis vallomása másodkézből származó információkat tartalmaz, töröltette azt a bíróság napirendjéről.

Ennek ellenére a bíróság hozzájárult ahhoz, hogy Stephen Spargo, az ügyészség elemző csoportjának tagja bemutathassa azokat a térképeket, melyek állítása szerint a közel nyolcszázezer otthona elhagyására kényszerített albán menekülési útvonalait ábrázolják.

Elég az is, ha csak tudnia kellet volna

Milosevics erre reagálva arra szólította fel a bíróságot, hogy azt bizonyítsák: ő adta a parancsokat a bűntettek elkövetésére. Mi köze lenne egyébként az emberek lemészárlását bemutató felvételek bemutatásának, ha nem kötődnek az ellenem felhozott vádakhoz - mondta az exelnök. A bíróság gyakorlatában azonban már előfordult, hogy azért ítéltek el katonai parancsnokot, mert tudnia kellett volna a bűntettekről, és semmit nem tett ennek megakadályozásáért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?