Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hágai összefoglaló: Az al-Kaida Koszovóban harcolt?

2002.03.09. 17:23
Mészárlásokról, települések felperzseléséről és megkínzott testek halmairól számolt be a hágai Nemzetközi Törvényszéken egy koszovói albán szemtanú a szerdai tárgyalási napon. Szlobodan Milosevics a vádakra reagálva állítólagos amerikai hírszerzési dokumentumokra hivatkozva állította: al-Kaida tagok is harcoltak a koszovói albánok oldalán. Kedden a Törvényszék épületében kitört kisebb tűz miatt a tárgyalási nap elmaradt, csütörtökön pedig Jevgenyij Primakov volt orosz miniszterelnök jelezte: szívesen tanúskodna Milosevics mellett.
Sabit Kadiu koszovói albán tanár és emberjogi aktivista meghallgatásával folytatódott Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnök pere a Nemzetközi törvényszéken szerdán, miután a keddi tárgyalási nap az épületben kitört kisebb tűz miatt elmaradt. Kadriu tanuvallomásában válogatott borzalmakról számolt be.

Kinyomták áldozataik szemét

Fiatalemberek szemét nyomták ki, és részeket vágtak ki a testükből - jellemezte a szerbek által elkövetett borzalmakat Kaidru. Vallomásában gyilkosságokról, falvak felégetéséről és deportálásokról számolt be. Ezek az események elmondása szerint a NATO 1999-es tavaszi bombázásait megelőzően zajlottak le.

'Allah, Allah' - kiabálták

Kadriu vallomásában elmondta, lakóhelye környékén a legtöbb falut elpusztították. A házak kilencven százalékát felgyújtották - nyilatkozta. A lakosokat megölték - számolt be, hozzátéve, hogy egy csoportnak, amit látott, a torkát vágták el. Kalapáccsal fejbe verték őket, az agyuk mindenfele szétfolyt - mondta.

A falut, ahol Kadriu is élt, a szerb katonák feldúlták és felégették. Felgyújtották a XVII. századi mecsetet, és amíg az lángra kapott, azt kiabálták: Allah, Allah - mondta vallomásában Kadriu.

Ezek után ezer társával az albán határ irányába terelték, azonban ő kitört, és egy az UCK - a koszovói albánok felszabaditási hadserege - kezén lévő faluban keresett menedéket - fejezte be vallomását. Milosevics a vádakra reagálva egy állítólagos FBI dokumentumból idézve kijelentette: az UCK soraiban al-Kaida tagok is harcoltak.

Az al-Kaida Koszovóban harcolt?

Az al-Kaida terroristahálózatot épített ki Koszovóban a helyi muzulmán lakosság támogatására - idézett az állítólagos jelentésből a szerb exelnök. Állítása szerint a jelentés - amit ő az amerikai Kongresszus állásfoglalásaként jellemzett - bizonyítja, hogy az al-Kaida és mudzsahedek is támogatták a muzulmán harcosokat Koszovóban, Boszniában és Csecsenföldön.

Kadriu ezzel szemben állította: nem tud semmit Oszama bin Laden vagy az al-Kaida koszovói aktivitásáról. Nem igaz, hogy mudzsahedek is harcoltak volna Koszovóban, ez csak az ön képzeletének szüleménye - válaszolta Milosevicsnek.

Primakov Milosevics mellett

Mindeközben új támogatója is akadt a volt jugoszláv elnöknek. Jevgenyij Primakov - aki a NATO bombázásának idején Oroszország miniszterelnöke volt - jelezte, szívesen tanúskodna Milosevics mellett. A szerb exelnök szerinte ugyanis pozitív szerepet játszott az események idején. Mint mondta, szeretné megakadályozni, hogy a Nemzetközi törvényszék egyfajta "kenguru-bírósággá" váljon. Véleménye szerint az ügyészség negatív figuraként próbálja jellemezni Milosevicset.

A jövő héten egy vezető brit politikust hallgatnak meg

Azt egyelőre nem tudni, hogy Primakovot meghallgatja-e a bíróság, hivatalosan még nem kapott meghívást a volt orosz miniszterelnök. Nem ő lenne azonban az egyetlen prominens tanú az eljárásban, korábban már vallomásra jelentkezett Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter és Richard Holbrooke, a boszniai háborúnak véget vető daytoni egyezmény kidolgozója is. Jövő hétre is jut már egy prominens tanú, a bíróság Paddy Ashdown, a brit Liberális Párt egykori elnökének meghallgatását tervezi.