Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ibrahim Rugova és bin Laden teadélutánja

2002.02.28. 12:33
Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnöknek, a hágai Nemzetközi Törvényszék vádlottjának birtokában van egy olyan fénykép, amelyen Ibrahim Rugova koszovói albán vezető, a per majdani kulcsfontosságú tanúja együtt szerepel Oszama Bin Laden terroristavezérrel - írta csütörtökön a Nacional belgrádi lap. Amennyiben igaznak bizonyul a belgrádi lap értesülése, Ibrahim Rugovára - akit éppen csütörtökön jelöltek a koszovói tartomány elnökének - nehéz napok várnak.
Az újság idézi Milosevics egyik névtelenül nyilatkozó néhai munkatársát, aki szerint a fényképet úgy két hete kapták meg a francia hírszerzéstől, amely a pere eleje óta titkos adatokkal segíti Milosevics védelmét.

Milosevics eddig győztesen került ki a tanúmeghallgatásokból
Szlobodan Milosevics perének második hetében minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy hosszú és kemény tárgyalás vár a Carla Del Ponte vezette nemzetközi ügyészségre Hágában. Míg nyitóbeszéde végén a volt szerb elnök a nyugati hatalmakat vádolta meg Jugoszlávia szétverésével és az etnikai feszültség szításával, addig a tanúmeghallgatások során számos részsikert ért el. Az ügyészség első tanújának keresztkérdések sorára kellett felelnie, Milosevics szándéka - nem kis sikerrel - a tanú szavahihetőségének megkérdőjelezése volt. Az ügyészség második tanúját pedig a bíróság kizárta a tárgyalásból, mivel elfogadták a volt jugoszláv elnök érvelését, hogy a vallomás közvetett információkon alapul.

Ötórai tea bin Ladennel

A lap szerint a fénykép valódiságát ellenőrizték a legtekintélyesebb törvényszéki szakértők. Mihelyt a legnagyobb koszovói parlamenti párt vezetője - ígérete szerint - tanúként megjelenik a bíróság előtt, a vádlott bemutatja a felvételt, amelyen Rugova és Oszama Bin Laden ismeretlen helyen egy házban teázgat, mögöttük a testőreik láthatók.

A fénykép létezéséről minden bizonnyal értesült a hágai ügyészség, s ezért halogatja Rugova megjelenését a törvényszék előtt - véli a Nacional. A felvétel bemutatása egy csapásra megváltoztatná a nyugat véleményét arról, hogy az albánok "jó fiúk és szabadságharcosok". A belgrádi lap megjegyzi, hogy a fénykép kiválóan illeszkedik Milosevics ama tézisébe, miszerint "a koszovói terroristák közeli kapcsolatban álltak Bin Laden terrorszervezetével, az al-Kaidával".

Rugova tartományi elnökjelöltségét veszélyezteti a fotó

Amennyiben a fénykép valóban létezik és hitelt érdemlően bizonyítható valódisága Ibrahim Rugova, a november 17-i parlamenti győztes Koszovói Demokratikus Szövetség (DSK) elnöke kényelmetlen helyzetbe kerülhet. A három legnagyobb koszovói albán parlamenti párt ugyanis csütörtökön megállapodást írt alá a hatalommegosztásról, amivel véget ér a több mint három hónapja tartó parlamenti válság, és lehetővé válik a koszovói tartományi kormány megválasztása, illetve hatalmi intézményrendszer létrehozása.

A megállapodás értelmében a tartományi elnökjelölt Ibrahim Rugova, a kormányfői tisztség várományosa pedig Bajram Rexhepi, a Hasim Thaqi vezette Koszovói Demokrata Párt (DPK) tisztségviselője. A megállapodást Michael Steiner, az koszovói ENSZ-igazgatás nemrégiben kinevezett új vezetőjének jelenlétében írták alá a koszovói albán pártok vezetői. Míg nyitóbeszéde végén a volt szerb elnök a nyugati hatalmakat vádolta meg Jugoszlávia szétverésével és az etnikai feszültség szításával, addig a tanúmeghallgatások során számos részsikert ért el. Az ügyészség első tanújának keresztkérdések sorára kellett felelnie, második tanúját pedig a bíróság kizárta a tárgyalásból.