Ágnes
-5 °C
2 °C

Ibrahim Rugova és bin Laden teadélutánja

2002.02.28. 12:33
Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnöknek, a hágai Nemzetközi Törvényszék vádlottjának birtokában van egy olyan fénykép, amelyen Ibrahim Rugova koszovói albán vezető, a per majdani kulcsfontosságú tanúja együtt szerepel Oszama Bin Laden terroristavezérrel - írta csütörtökön a Nacional belgrádi lap. Amennyiben igaznak bizonyul a belgrádi lap értesülése, Ibrahim Rugovára - akit éppen csütörtökön jelöltek a koszovói tartomány elnökének - nehéz napok várnak.
Az újság idézi Milosevics egyik névtelenül nyilatkozó néhai munkatársát, aki szerint a fényképet úgy két hete kapták meg a francia hírszerzéstől, amely a pere eleje óta titkos adatokkal segíti Milosevics védelmét.

Milosevics eddig győztesen került ki a tanúmeghallgatásokból
Szlobodan Milosevics perének második hetében minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy hosszú és kemény tárgyalás vár a Carla Del Ponte vezette nemzetközi ügyészségre Hágában. Míg nyitóbeszéde végén a volt szerb elnök a nyugati hatalmakat vádolta meg Jugoszlávia szétverésével és az etnikai feszültség szításával, addig a tanúmeghallgatások során számos részsikert ért el. Az ügyészség első tanújának keresztkérdések sorára kellett felelnie, Milosevics szándéka - nem kis sikerrel - a tanú szavahihetőségének megkérdőjelezése volt. Az ügyészség második tanúját pedig a bíróság kizárta a tárgyalásból, mivel elfogadták a volt jugoszláv elnök érvelését, hogy a vallomás közvetett információkon alapul.

Ötórai tea bin Ladennel

A lap szerint a fénykép valódiságát ellenőrizték a legtekintélyesebb törvényszéki szakértők. Mihelyt a legnagyobb koszovói parlamenti párt vezetője - ígérete szerint - tanúként megjelenik a bíróság előtt, a vádlott bemutatja a felvételt, amelyen Rugova és Oszama Bin Laden ismeretlen helyen egy házban teázgat, mögöttük a testőreik láthatók.

A fénykép létezéséről minden bizonnyal értesült a hágai ügyészség, s ezért halogatja Rugova megjelenését a törvényszék előtt - véli a Nacional. A felvétel bemutatása egy csapásra megváltoztatná a nyugat véleményét arról, hogy az albánok "jó fiúk és szabadságharcosok". A belgrádi lap megjegyzi, hogy a fénykép kiválóan illeszkedik Milosevics ama tézisébe, miszerint "a koszovói terroristák közeli kapcsolatban álltak Bin Laden terrorszervezetével, az al-Kaidával".

Rugova tartományi elnökjelöltségét veszélyezteti a fotó

Amennyiben a fénykép valóban létezik és hitelt érdemlően bizonyítható valódisága Ibrahim Rugova, a november 17-i parlamenti győztes Koszovói Demokratikus Szövetség (DSK) elnöke kényelmetlen helyzetbe kerülhet. A három legnagyobb koszovói albán parlamenti párt ugyanis csütörtökön megállapodást írt alá a hatalommegosztásról, amivel véget ér a több mint három hónapja tartó parlamenti válság, és lehetővé válik a koszovói tartományi kormány megválasztása, illetve hatalmi intézményrendszer létrehozása.

A megállapodás értelmében a tartományi elnökjelölt Ibrahim Rugova, a kormányfői tisztség várományosa pedig Bajram Rexhepi, a Hasim Thaqi vezette Koszovói Demokrata Párt (DPK) tisztségviselője. A megállapodást Michael Steiner, az koszovói ENSZ-igazgatás nemrégiben kinevezett új vezetőjének jelenlétében írták alá a koszovói albán pártok vezetői. Míg nyitóbeszéde végén a volt szerb elnök a nyugati hatalmakat vádolta meg Jugoszlávia szétverésével és az etnikai feszültség szításával, addig a tanúmeghallgatások során számos részsikert ért el. Az ügyészség első tanújának keresztkérdések sorára kellett felelnie, második tanúját pedig a bíróság kizárta a tárgyalásból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!