Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szlovákiában nincs helye a brit királyi párnak

2008.09.14. 08:54
Október végén Szlovákiába látogat a brit királyi pár. A házigazda, Ivan Gasparovic szlovák államfő a királyi vizit kapcsán a minap aggályainak adott hangot, mert nem tudni, hol találnak majd méltó szálláshelyet II. Erzsébetnek és férjének, akik tudvalevően sosem szállnak meg szállodában.

A szlovák államfő a probléma kapcsán ismét felvetette, milyen égető szüksége lenne az elnöki irodának az oroszvári kastélyra, amely méltó módon reprezentálná a hivatalát, de az épülettel nem csak felújítási, hanem tulajdonjogi gondok vannak. A kastélyt és annak ősparkját utolsó tulajdonosa, Lónyai Elemér és felesége, Stefánia belga hercegnő 1944-es keltezésű végrendeletükben a Pannonhalmi Apátságra, a bencésekre hagyták örökül.

A szlovákiai magyarok II. világháború utáni teljes jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok értelmében Csehszlovákia a Lónyai-házaspár nevére állította ki az oroszvári kastély és a járulékos birtokok elkobzásáról szóló határozatot, jóllehet az ingatlan tulajdonosa már a Pannonhalmi Apátság volt. Várszegi Asztrik főapát néhány éve megpróbálta a révkomáromi bencések javára átruházni az örökséget, de ez a kísérlet - ügyrendi hibák miatt - zátonyra futott.

"Mindent megteszek, noszogatom a kormányt, a parlamentet, hogy a kastélyt restaurálják és az épület méltó módon reprezentálja Szlovákiát" - mondta Gasparovic elnök augusztus utolsó napjaiban, Oroszváron, a település első írásos említésének 800. évfordulójára rendezett ünnepségen. "Igenám, csakhogy van egy gond, mégpedig egy bírósági per. Márpedig amíg a bíróság nem dönt, addig ez a gond gond marad".

Az elnök bővebb kifejtés nélkül azonban azt is mondta, hogy az egyháznak "minden jel szerint más állam, más egyházmegye területén nem lehet vagyona, a kastély tehát Oroszvárt illeti meg". Gasparovic sajnálkozva jelentette ki, hogy "jön őfelsége, az angol királynő, akit nincs hol elszállásolnunk. Bezzeg Szlovéniában - ahova II. Erzsébet szintén ellátogat - a történelmi épületek állami tulajdonban vannak", ott el tudják szállásolni a magas rangú méltóságokat - mondta a szlovák államfő.

A másfél évtizede használaton kívül álló, erőteljesen romló állagú oroszvári kastély tulajdonjogát rendezendő Pozsonyban több bírósági per is folyamatban van. Így a királyi látogatás előtt egy hónappal még nem tudni, hol lakik majd II. Erzsébet és Fülöp herceg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?