Benedek
-4 °C
5 °C

Egy szemtanú látta a madridi merényletek állítólagos tetteseit

2004.03.13. 09:47
Három símaszkos fiatalembert látott az Alcalá de Henaresben talált kisteherautó körül tevékenykedni egy szemtanú röviddel a 199 halálos áldozatot követelő csütörtöki madridi merényletek előtt. Az RTVE spanyol televíziónak személyazonosságának felfedése nélkül nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy meglepődött a símaszkok láttán, mivel nem volt hideg az időjárás.
Míg két fiatalember a teherautó közelében maradt, a harmadik, magas termetű férfi egy hátizsákkal elindult az Alcalá de Henares-i pályaudvar felé, ahonnan a négy felrobbantott vonat Madridba indult. A merényletek után ez a szemtanú hívta fel a rendőrök figyelmét a gyanús kisteherautóra, amelyben elsütő berendezéseket és arab nyelvű Korán-idézeteket tartalmazó

A spanyol sajtó nem az ETA-t vádolja
A spanyol lapok szombaton egybehangzóan üdvözölték az előző este országszerte lezajlott hatalmas terrorellenes megmozdulásokat, de nem egyezik a véleményük arról, hogy ki követhette el a csütörtöki madridi terrortámadást. A konzervatív ABC című lap szinte az egyedüli, amely azt állítja, hogy "a hármas merénylet az ETA (baszk szeparatista szervezet) kézjegyét viseli".

Más lapok már nincsenek ennyire meggyőződve az ETA felelősségéről, és azt tárgyalják, hogy milyen érdekei fűződnek a José María Aznar vezette néppárti kormánynak ahhoz, hogy az ETA felelősségére utaló nyomokat részesítse előnyben, mindössze néhány órával a vasárnapi parlamenti választások előtt.

"Hogy az ETA vagy az al-Kaida követte-e el a merényletet, nem befolyásolja a terrorizmus általános elítélését, de különböző lehet a politikára és a választásokra gyakorolt hatása" - írja az El Pais.

Az El Mundo úgy véli, hogy Aznar pontosan "tudja, hogy politikai értelemben nem ugyanazt jelenti, ha a március 11-i mészárlás az ETA vagy ha az al-Kaida műve volt. Az első esetben, sok minden mondanivalója van. A másodikban, sok elhallgatni valója."

A Vangardia című spanyol lap a maga részéről azt írja, hogy a közvélemény egy része "tanácstalannak mutatkozhat, mivel nincs más benyomása, minthogy elhallgatják előle az információkat, kizárólag választási megfontolásokból".

Péntek este bezárt a madridi kiállítási központban berendezett ideiglenes halottasház, miután az áldozatok azonosításának első szakasza befejeződött - közölte az igazságügy-minisztérium. Az ideiglenes halottasházba szállított 193 holttest közül 153-at azonosítottak és átadtak a hozzátartozóknak, további 40 holttestet a madridi Almudena temető halottasházába szállítottak el. Az azonosítatlan maradványokat DNS-vizsgálatnak vetik alá.

A madridi regionális egészségügyi kormányzat tájékoztatása szerint a merényletek 289 sebesültjét ápolják továbbra is kórházban. Tizennyolc sebesült állapota válságos, negyven sebesült állapota nagyon súlyos, százharmincöté pedig súlyos.

Elérte a kétszázat a két nappal ezelőtti madridi terrortámadás halálos áldozatainak száma, miután a kórházban belehalt sérüléseibe egy középkorú férfi - jelentette szombaton a spanyol állami rádió. A hírt nem tudták azonnal megerősíteni kormányzati és kórházi források.

A spanyol hatóságok által közzétett legutóbbi adatok szerint a merénylet sebesültjeinek száma pedig 1481.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken felkérte a Spanyolországban tartózkodó vagy oda utazó amerikai állampolgárokat, kerüljék a tömeget és legyenek óvatosak. A tárca adatai szerint a merénylet során három amerikai állampolgár sebesült meg.

Norvég szakértők szerint kapcsolat van az al-Kaida és a madridi merényletek között

Norvég szakértők olyan dokumentumokkal rendelkeznek, amelyek azt látszanak megerősíteni, hogy kapcsolat van az al-Kaida terrorszervezet és a 199 halálos áldozatot követelő madridi robbantássorozat között - közölte pénteken a NRK norvég televízió.

Az al-Kaidával kapcsolatos dokumentumok kutatására szakosodott szakértők a televíziónak elmondták, hogy 2003-ban egy arab nyelvű internetes honlapon egy olyan dokumentumra bukkantak, amely bemutatta, milyen stratégiával kívánja az al-Kaida elűzni Irakból az Egyesült Államokat és szövetségeseit, s amely Spanyolországot "gyenge láncszemként" jellemezte. Az NRK adásában elhangzottak szerint az arab nyelvű dokumentum 42. oldalán ez áll: "Maximálisan ki kell használnunk a választásokat. A kormánynak legalább három támadással kell szembenéznie."

Tekintse meg képeinket!
A spanyol fővárosban csütörtökön négy vonaton követtek el robbantásokat, három nappal a parlament választások előtt. A dokumentum szerint amennyiben Spanyolország kivonná csapatait Irakból, az Egyesült Államok által vezetett szövetség más tagjai egymás után követnék, "mint a dominók". José María Aznar spanyol kormányfő támogatta az Irak elleni amerikai katonai beavatkozást és közvélemény tiltakozása ellenére csapatokat küldött az arab országba.

A norvég Védelmi Kutató Intézet munkatársa, Brynjar Lia az NRK televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy csak a csütörtökön történtek után fogták fel a birtokukban lévő dokumentumok valós súlyát.

A spanyol hatóságok a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezetnek tulajdonítják a merényletek elkövetését, az ETA viszont tagadja, hogy bármi köze lenne a robbantássorozathoz. Az al-Kaida ellenben az al-Kudsz al-Arabi című, Londonban megjelenő arab újságnak küldött csütörtök esti üzenetében magára vállalta a merényletek elkövetését.