Viola
-6 °C
0 °C

Szankciókat vezetett be Szerbiával szemben az USA

2005.01.14. 15:01
Tízmillió dollár értékű segélyt vont meg Szerbiától pénteki döntésével Colin Powell amerikai külügyminiszter. Az amerikai vezetés szerint Belgrád nem működik együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel a háborús bűnösök felkutatásában. Washington csökkenteni próbálja a "sokat szenvedett szerb nép" szenvedéseit, ezért a jövőben kiemelten támogatja a magánszemélyeket, a civil szférát és a független médiát.

Szankciókkal sújtja Szerbiát az Egyesült Államok, amiért a belgrádi hatalom nem működik együtt teljesen és feltételek nélkül a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A jugoszláviai háború bűnöseinek bújtatása miatt Washington befagyasztja a Szerbiának szánt idei segélyeket, visszarendeli minisztériumi szakértőit és korlátozza közvetlen légi járatai számát az országba, jelentette be a távozó külügyminiszter, Colin Powell döntését Mihael Polt, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete.

"Sajnos, noha régóta és türelmesen próbáltuk ráirányítani a szerb kormány figyelmét arra, hogy milyen fontos teljesítenie kötelezettségeit, s hogy mennyire eltökélt ilyen tekintetben a nemzetközi közösség, valóban kiábrándultunk", magyarázta a döntést Polt. Az amerikai szankciók miatt Belgrád tízmillió dolláros támogatástól esik el.

Polt szerint a szankciók kedvezőtlen hatással lesznek a szerbiai adórendszer átalakításához nyújtott amerikai támogatásra, a külföldi befektetők ösztönzését szolgálni hivatott gazdasági reformpolitikára, a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozásra. A washingtoni kormányzat leállítja az állami légitársaságnak, a JAT Airwaysnek szánt segítségét, és az engedélyek kiadását a közvetlen egyesült államokbeli járatokra.

A döntés legfőbb indoka, hogy az Egyesült Államok szerint Ratko Mladics, a boszniai népirtások főbűnöse Szerbiában bujkál, és bár a hatalomnak meglennének az eszközei, mégsem tesz semmit a kézre kerítéséért. Polt szerint a szerb nép iránti mély barátság és rokonszenv miatt nehéz volt a döntés, s Washington mérsékelni kívánja a korlátozások hatását a "sokat szenvedett népre". Ennek érdekében növelik a magánszemélyeknek, a helyi önkormányzatoknak, a civil szférának és a független médiának nyújtható támogatásokat.

Washington emellett záros határidőn belül kész visszavonni a szankciókat, amennyiben Szerbia lépéseket tesz az országban a feltételezések szerint bujkáló tizenöt háborús bűnös kézre kerítéséért.