Nagyszabású tengeri ütközet Sri Lanka partjainál

2006.05.12. 10:50
Az összeomlás szélére sodródott a törékeny béke Sri Lankán. Csütörtökön tengeri ütközett robbant ki a tamil lázadók és a kormányerők között, ami után a kormányhadsereg tüzérségi támadást indított a tamil területek ellen. Csak az elmúlt hónapban kétszázan vesztették életüket e fellángolt erőszakban.

Csaknem hatvanan vesztették életüket a lázadó Tamil Tigrisek és a Sri Lanka-i haditengerészet között kialakult tengeri ütközetben csütörtökön, a szigetország északi partjainál, jelentette a BBC. A Sri Lanka-i kormányhadsereg közlése szerint legalább 17 tengerész és 40, "az öngyilkosságig elvetemült Tengeri Tigris" vesztette életét a 2002-ben kötött tűzszünet óta kirobbant leghevesebb összecsapásban.

Megerősödtek a keményvonalasok

A többségi, buddhista szingalézek és a hindu tamil kisebbség között tavaly november, a buddhista nacionalista Mahinda Rajapakse elnökké választása óta fokozódott robbanásig a feszültség. Rajapaksét a hadsereg keményvonalasai támogatják, a tamilok aknatámadásokkal és merényletekkel feleltek megválasztására. A legutóbbi súlyos incidens során egy terhes asszony robbantotta fel magát a hadsereg keménykezű vezérkari főnökének közelében, de a főtiszt túlélte a támadást.

A skandináv országok vezette Sri Lanka-i nemzetközi békecsoport, a Sri Lanka-i Megfigyelő Misszió (SLMM) szóvivője, Helen Olafsdottir a Tigriseket vádolta a tűzszüneti megállapodás felrúgásával és a háborús feszültség szításával, írja a BBC. Mint mondta, a tamiloknak nincs joga a partközeli vizek ellenőrzésére, mivel nincs elismert államuk.

További támadásokra figyelmeztetnek

A Tamil Tigrisek politikai vezetője, SP Thamilselvan ezt vitatja, szerinte az erőegyensúly elve azt diktálja, hogy a tamilok ellenőrizhessék senki által el nem ismert államuk, a Tamil Eelam területi vizeit, írja a BBC. Thamilselvan gyakorlatilag hadat üzent a Sri Lanka-i haditengerészetnek, amikor óva intette a nemzetközi felügyelőket a Sri Lanka-i naszádokon való utazástól.

A Tigrisek szerint a haditengerészet élő pajzsként használja a békefenntartókat. A csütörtökön megtámadott hajókonvojon is legalább egy megfigyelői csoport utazott, sorsukról egyelőre nem érkezett jelentés.

A csütörtöki csatában a Tengeri Tigrisek rohamcsónakokkal támadták meg a Sri Lanka-i haditengerészet konvoját. A haditengerészet őrnaszádjai felvették a harcot, az egyik naszádot egy bombával megpakolt rohamcsónak öngyilkos személyzete felrobbantotta és elsűlyesztette. A csatában a haditengerészet közlése szerint a Tigrisek öt hajót vesztettek. A Tigrisek szóvivője négy emberük elvesztését ismerte el.

Megtorlás

A tengeri ütközet után a Sri Lanka-i szárazföldi haderő is akcióba kezdett. A szigetország északi csücskében tüzérségi támadást indítottak a tamilok ellenőrizte területek ellen.

Az erőszak fokozódását jelzi, hogy csak az elmúlt hónapban legalább kétszázan vesztették életüket. A tamilok 1983-ban indított függetlenségi harcában eddig legalább 60 000 ember vesztette életét.  • Tippek
  • Hírek