Szilárda
0 °C
6 °C

Háborús feszültség Sri Lankán

2006.01.04. 14:23
Bosszúból végezhettek ki öt tamil fiatalt Sri Lankán. A buddhista szingaléz többség ellen harcoló szakadár Tamil Tigrisek az elmúlt hónapban több aknatámadást is végrehajtottak a hadsereg ellen. Az öt fiatal balesetnek álcázott kivégzése a hadsereg bosszúja lehetett.

Katonai bosszúakció állhat öt tamil fiatal halála mögött Sri Lankán, jelentette a Reuters. Az öt fiatal hétfőn vesztette életét, a hadsereg első közleménye szerint kézigránáttal játszottak, ami felrobbant és végzett velük. A 2002-ben a Tamil Tigrisek felszabadító hadserege és a kormány között létrejött tűzszünetet felügyelő nemzetközi megfigyelők szerint azonban a fiúkat közeli fejlövéssel végezték ki.

Eltusolták volna

"A hadsereg első jelentésében csak a gránát robbanásáról írtak, de a holttestek vizsgálata során megfigyelőink felfedezték, hogy a fiúkat a fülük mögött tarkón lőtték, egyértelműen kivégezték" - nyilatkozta a Reutersnek Helen Olafsdottir, a tűzszünetet felügyelő skandináv államok missziójának szóvivője.

"Több holttestet is találtunk lőtt sebekkel, ezért a védelmi minisztérium teljes körű vizsgálatot rendelt el" - nyilatkozta az eset kapcsán a Reutersnek Prasad Samarsinghe katonai szóvivő. Azt azonban tagadta, hogy a gyilkosságokhoz a hadseregnek, vagy a biztonsági erőknek is köze lenne.

A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők szerint azonban az, hogy Mahinda Rajapkase, az ország újonnan megválasztott elnöke hivatalos vizsgálatot rendelt el, arra utal, hogy el kíván határolódni bármilyen katonai túlkapástól.

Provokálnak

Az elmúlt hónapban a Tamil Tigrisek több aknatámadást is végrehajtottak a hadsereg ellen. Összesen 39 katona vesztette életét a támadásokban. A tűzszóüneti megfigyelők már decemberben attól tartottak, hogy kiújulhat a két évtizedig tartó, 64 000 emberéletet követelő polgárháború.

A szigetország észak-keleti, tamil többségű területeinek lakossága is harcoktól tart. "Nem számítunk bosszúakciókra, békét szeretnénk. De a hadsereg tevékenysége háborús előkészületeket sejtet" - nyilatkozta a Reutersnek Sinnalthamby Vinayagamoirithy helyi parasztgazda.

A Tamil Tigrisek képviselői is békülési szándékaikat hangoztatták. A megfigyelők szerint azonban aknatámadásaikkal katonai ellencsapást akarnak kiprovokálni, hogy így javíthassák tárgyalási pozíciójukat.