Emőke
-4 °C
9 °C

Súlyos ingatlanpanama az Európai Parlamentben?

2006.04.25. 16:10
Egy huszonöt éve folyó visszaélés gyanúja merült fel az Európai Parlament által bérelt strasbourgi épületekkel kapcsolatban. Az EP valószínűleg egymillió euróval túlfizette az évi 10,5 millió eurós bérleti díjat. Fazakas Szabolcs kezdeményezte az EU csalás- és korrupcióellenes hivatalának vizsgálatát.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának azonnali összehívását, valamint az EU csalás- és korrupcióellenes hivatalának (OLAF) vizsgálatát kezdeményezte Fazakas Szabolcs (MSZP), az EP-testület elnöke. Az EP költségvetési bizottságának ülésén ugyanis pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a parlament egyes strasbourgi épületeinek bérlésével kapcsolatban.

Túlfizetés

A European Voice című, uniós ügyekkel foglalkozó hetilap legfrissebb száma szerint az EP a 10,5 millió eurós éves bérleti díjat egymillió euróval túlfizette. A két épületet az Erasmus nevű holland cég a strasbourgi városvezetés közbeiktatásával adja bérbe az EP-nek. Az épületek megvételéről az EP most folytat tárgyalásokat, ezek során derült ki a feltételezett szabálytalanság.

A költségvetési EP-bizottság kedden éppen a szóban forgó épületek jövőbeli tulajdonlásával foglalkozott. A testületnek jóvá kellett volna hagynia a Parlamentnek az Erasmussal megkötendő vásárlási szerződését. Amikor a visszaélések gyanúja felmerült, a bizottság elhalasztotta a döntést.

Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy negyedszázada szabálytalan kifizetések történjenek az európai adófizetők pénzéből - indokolta a költségvetési elelnőrző bizottság összehívását Fazakas Szabolcs. Az EP költségvetési ellenőrző bizottsága felelős az európai adófizetők pénzének korrekt és szabályszerű elköltéséért. A testület vizsgálhatja ki azt, miképp köthették meg a szabálytalan kifizetésekre és visszaélésekre lehetőséget adó bérleti szerződést.

Valakik zsebre dolgoztak?

A képviselő közleményében több kérdést is feltett: "Miképp fordulhatott elő , hogy a bérleti szerződést nem a tulajdonossal, hanem különböző áttételeken keresztül kötötték, s így bizonyos összegeket kifizettek? Hogyan fordulhatott elő, hogy - miután más, összehasonlítási lehetőség nem volt - egy ilyen irreális és csalóka bérleti szerződés alapján akarták az épület vételi árát meghatározni?"

Fazakas Szabolcs EP-képviselő (MSZP) kilátásba helyezte, hogy bizottsága - és javaslatára feltehetően a parlament - nem fogja jóváhagyni az EP tavalyi költségvetését. A bizottság az eddigi gyakorlattól eltérően az üléseit mostantól nyilvánosan tartja meg.

A magyar képviselő azt is kifejtette, hogy felkérik az Európai Számvevőszéket, hogy vizsgálja meg az Európai Parlament összes ingatlanainak kérdését, mert mint mondta, "úgy tűnik, itt a hivatalnokok túlzott nagyvonalúsággal jártak el az európai pénzek tekintetében". "Félek, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Kötelességünk a teljes igazság feltárása és megismertetése a közvéleménnyel" - olvasható Fazakas Szabolcs közleményében.