Ágnes
-1 °C
2 °C

A csapások keményednek, az FBI újabb terrorakcióktól tart

2001.10.12. 05:55
Az Afganisztán elleni katonai akció ötödik napján - a World Trade Center és a Pentagon elleni merényletsorozat "hófordulóján" - minden korábbinál erőteljesebb támadások érték a főváros, Kabul környékét, valamint a fővárostól keletre fekvő Dzsálálábádot. A katari al-Dzsazíra hírtelevízió értesülései szerint találat érte a tálib kormányzat központi rádióadóját, valamint a városok reptereit. Az arab nyelvű televízió arról is beszámolt, hogy a csapásoknak több civil áldozata volt.
Az amerikai gépek fényes nappal is támadtak, ami azt mutatja, hogy az afganisztáni légvédelem szinte harcképtelen. Amerikai katonai források szerint a bombázás "85 százalékos pontosságú". Erről beszélt Donald Rumsfeld védelmi miniszter is. A Pentagon bemutatott néhány kémfelvételt arról, mekkora pusztítást végeztek a légicsapások az afgán katonai objektumokban, illetve az al-Kaida szervezet kiképzőtáboraiban.
Bővebben: A válaszcsapás műholdképei

Bunkerrombolás

A hadsereg tisztségviselői ismét hangsúlyozták: a támadások célja a tálib rendszer katonai erejének fölmorzsolása, illetve a terroristák bázisainak lerombolása. Az amerikaiak bevetették az iraki háborúban kifejlesztett lézervezérlésű bunkerrombolóbombát is, amely többméternyi betonréteget képes átütni. George W. Bush elnök esti sajtótájékoztatóján kijelentette: a szövetséges haderő lassan, de biztosan kifüstöli a terroristákat a barlangokból. Arzenál: a GBU-28-as bunkerromboló bomba

Nyárig tarthat a háború?

A brit védelmi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy az Afganisztán elleni katonai akció akár jövő nyárig is letarthat. Amennyiben a tálib kormányzta kiadja bin Ladent és az al-Kaida vezetőit, úgy órákon belül befejeződhetnek a légicsapások. Geoff Hoon szerint minden a terv szerint halad, de az akció csupán a kezdeteknél tart, hosszú háborúra kell fölkészülni. A brit miniszter kijelentette: a tálib kormányzat érzékeny veszteségeket szenvedett, de továbbra is ellenőrzése alatt tartja az országot.

A tálibok szerint legalább kétszáz civil halt meg

Egyes források szerint a Kandahárt ért csütörtök reggeli támadások megölték Afganisztán legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Mohammed Omár mollának két közeli hozzátartozóját. Omár molla - a tálibok közlése szerint - életben van, és mindhalálig tartó harcra szólította népét és az egész muszlim világot az USA ellen.

A tálibok pakisztáni nagykövete arról számolt be, hogy legalább kétszáz civil áldozata van a bombázásnak, egy Kandahár melletti falut ért találat több mint száz ember életét követelte. Ezt az Egyesült Államok hivatalos szervei nem ismerik el.
Százan haltak meg egy faluban?

Az első amerikai áldozat

A CNN viszont megerősítette az első amerikai áldozatról szóló értesüléseket: a légierő egyik őrmestere nem katonai akcióban, hanem baleset következtében hunyt el egy közel-keleti katonai bázison.
Az amerikai hadsereg is veszített egy embert

Újabb terrorakciók?

Az FBI csütörtöki közleményében újabb terrorakciók veszélyére figyelmeztetett. A nyomozóiroda információja szerint az Egyesül Államok területén és külföldi érdekeltségein is lehet merényletekre számítani. Az FBI értesülései azonban nem elég pontosak ahhoz, hogy megmondják, konkrétan milyen városokat, létesítményeket fenyeget veszély. A rendelketésre álló információk szerint bizonyos, hogy bin Laden szervezete, az al-Kaida készül merényletekre.

Az amerikai elnök hivatala csütörtökön közzétette a huszonkét legveszélyesebb terrorista névsorát és fényképét. Az Oszama bin Laden-féle al-Kaida tagjaira fejenként ötmillió dolláros védíjat tűztek ki.
Fényképek, adatok: Fejenként ötmillió dollár

Bush: Minden terv szerint halad

George W. Bush amerikai elnök csürtörtök esti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a katonai akció terv szerint halad, az Egyesült Államok eltökélten üldözi a terrortámadásokkal gyanúsított személyeket. Az elnök ismét hangsúlyozta: a háború nem Afganisztán, és nem is az iszlám vallás ellen folyik, hanem a terrorizmus ellen, és mindazon politikusok, államok ellen, amelyek támogatják, bújtatják, pénzelik a terroristákat. Az elnök nyugalomra intette az amerikai nemzetet, fölszólította az embereket, hogy térjenek vissza normális életvitelükhöz.
Bővebben: Bush: A katonai akció sikeres
A sajtótájékoztató teljes szövege angolul [CNN]