Donát
-4 °C
2 °C

Összefoglalónk: Bush hivatalosan is bejelentette a csapatok külföldre telepítését

2001.09.25. 10:05
Bush elnök hivatalosan is értesítette a Kongresszust amerikai csapatok külföldre telepítéséről, és további mozgósítást helyezett kilátásba. Az első ellencsapást az Egyesült Államok pénzügyi téren méri támadóira: Bush bejelentése szerint azonnali hatállyal befagyasztják a terroristák és támogató szervezetik bankszámláit. Az oroszok, bár katonákat nem küldenek Afganisztánba, fegyverekkel segítik a helyi ellenzék tálibellenes harcát. Oszama bin Laden hétfőn harcba hívta a pakisztániakat. Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyegeti Afganisztánt.
Bush elnök hivatalosan is közölte a Kongresszussal, hogy amerikai csapatokat telepítettek több országba, és további mozgósítást is fontolóra vesznek - adta hírül a CNN. Egyelőre nem jósolható meg, hogy a bevetések milyen területen, és mennyi ideig tartanak majd, de a terroristák elleni küzdelem valószínűleg sokáig tart majd - jelentette ki az amerikai elnök a Kongresszus két házához intézet levelében.

Az első válaszcsapás: a bankszámlák befagyasztása

George Bush amerikai elnök hétfőn bejelentette: azonnali hatállyal befagyasztják 27 különböző - terroristának, illetve terrorizmust támogatónak minősíthető - személy, illetve szervezet elérhető javait, valamint megtiltják az ügyletkötést az ilyen személyekkel, illetve szervezetekkel. Az elnök szavai szerint az Egyesült Államok ezzel új frontot nyitott a terrorizmus elleni küzdelemben. A 27 megjelölt célpont között vannak természetes személyek (terrorista vezetők), terrorista szerveződések, illetve különböző jogi személyek, "nonprofit" szervezetek. Bush közlése szerint három olyan NGO (nem kormányzati szervezet) szerepel a listán, amelynek szépen hangzó elnevezése terrorista tevékenység finanszírozását fedi.

Az elnök megtiltott mindenfajta ügyletkötést a szóban forgó szervezetekkel. A tilalom ugyan csupán az amerikai bankokra vonatkozik, de Bush együttműködésre kérte a partnerországokat is.

Oszama bin Laden felhívása a pakisztániakhoz

A terroristavezér aláírása szerepel azon a felhíváson, amelyet hétfőn jutattak el az arab al-Dzsazira televízióhoz. Ebben Oszama bin Laden harcba hívja a pakisztániakat az amerikai "keresztes hadjárat" ellen. A levélben nincs szó a szeptember 11-i terrortámadásokról.

Bővebben: Oszama bin Laden felhívása

Fenyegetőznek a tálibok

Mindenkinek számolnia kell a tálibok bosszújával, aki megtámadja Afganisztánt, vagy segíti a támadókat - jelentette ki kedden az Afganisztán nagy részét uraló mozgalom védelmi minisztériumának egy illetékese az al-Dzsazira televízióban. Így Magyarország is veszélybe kerülhet, hiszen kedden este a parlament úgy döntött, hogy használhatják légterünket az amerikaiak egy Afganisztán-ellenes háborúban.

A tálibok 300 ezer embert mozgósítását határozták el az Egyesült Államok elleni "szent háborúra"- adta hírül a BBC, az AFP francia hírügynökségre hivatkozva hétfőn. A hírt Obaidollah Ahund molla, a tálibok védelmi minisztere közölte. Olyan harcosokat hívtak be a hadseregbe, "akiknek már van tapasztalatuk a dzsihádban" - hangsúlyozza a minisztérium közleménye. A mozgósított személyeket a fővárosba, a határokra és más fontos körzetekbe irányítják.

Bővebben: Magyarországra is vonatkozik a tálibok bosszúja

Százezreket mozgósítanak a tálibok

Orosz segítség az Egyesült Államoknak

Az Egyesült Államok üdvözli az oroszok felajánlását, miszerint támogatják az afganisztáni amerikai hadműveleteket: többek között felajánlják a volt közép-ázsiai szovjet repülőgép-támaszpontok használatát - jelentette ki Colin Powell külügyminiszter. Oroszország diplomáciai és erkölcsi támogatást nyújt a nemzetközi terroristaellenes akciókhoz, emellett Putyin elnök hétfőn ígéretet tett arra is, hogy fegyverekkel segítik a tálibellenes Északi Szövetség harcait Afganisztánban. Az oroszok egyébként Putyin kijelentése szerint nem küldenek katonákat Afganisztánba.

Bővebben: Orosz-tádzsik segítség a tálibellenes erőknek

Terrorellenes csapás vagy Kelet-Nyugat rangadó?

Szaúd-Arábia megszakítja kapcsolatait Afganisztánnal

Szaúd-Arábia hétfőn kijelentette, hogy megszakít minden kapcsolatot a tálibokkal. Kormányuk hangsúlyozta, hogy azért döntöttek így, mert a tálib kormány továbbra is menedéket nyújt bűnözőknek és terroristáknak, jóllehet a rijádi vezetés megpróbálta meggyőzni Kabult, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal.

A világ országai közül csak Pakisztán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia ismerte el korábban törvényesnek a tálib kormányzatot. Az Egyesült Arab Emírségek szombaton döntött úgy, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait a tálib kormánnyal. Pakisztán hétfőn hazarendelte kabuli nagykövetségének személyzetét, de nem hozott döntést a kapcsolatok megszakításáról.

ENSZ: Humanitárius katasztrófa fenyegeti Afganisztánt

A tálibok hétfőn elfoglalták az Afganisztán déli részén lévő Kandahárban az ENSZ kirendeltségét. Mint a világszervezet szóvivője közölte, az iszlám szélsőségesek megtiltottak minden kapcsolatot a kirendeltség munkatársainak a külvilággal. Emellett elkoboztak mintegy 1,4 tonnányi élelmiszersegélyt, amelyet az ENSZ küldött az esetleges amerikai katonai csapás elől menekülő afganisztániaknak A világszervezet egyébként már csak néhány, az iráni határ közelében felállított menekülttáborban tud segíteni a rászorulókon - adta hírül a BBC. Jelenleg körülbelül 3 és fél millió afgán menekült tartózkodik Iránban és Pakisztánban, ám az otthonukat elhagyók száma napról napra növekszik.