Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sydney központját fenyegeti a tűz

2002.01.02. 10:32
Sydney városközpontját fenyegeti a kétezer kilométer kiterjedésű bozóttűz. A karácsony óta tartó vészhelyzet miatt több ezer embert telepítettek ki, a város nevezetességeit füst borítja. A tűzoltók medencékből pumpált vízzel küzdenek a lángok ellen.
Már második napja fenyegeti a tűz Sydney északi elővárosait. A helyi lakosság és a tűzoltók házról házra haladva oltják a tüzet medencékből pumpált és helikopterekről leeresztett vízzel. "Ma megközelítőleg annyira súlyos a helyzet, amilyet csak el lehet képzelni" - nyilatkozta Phil Koperberg helyi tűzoltóparancsnok a BBC-nek.

Tíz percre a városközponttól

A körülmények kedd éjszaka lehetővé tették, hogy a tűzoltók több tűzgátat alakíthassanak ki a város körül és ezzel háromszáz lakást megmentsenek. Ám szerdán az erős, hatvan kilométeres szél és a harmincöt fokos hőség újra felerősítette a tüzeket. A bozóttűzek több helyütt alig tízpercnyi autóútra vannak a város üzleti központjától - jelenti a BBC. A helyi tűzoltóság tízezer emberrel küzd a kétezer kilométer kiterjedésű tűzzel.

Több ezren menekülnek

Az elmúlt hét folyamán több száz helyen tört ki tűz Ausztrália Új-Dél-Wales tartományában. A lángok magassága több helyütt elérte a húsz métert. Az első tüzek karácsony napján keletkeztek, azóta több ezer embert evakuáltak otthonából. A rendőrség közlése szerint a már tíz napja pusztító tűzek legalább felét szándékos gyújtogatás idézte elő. Eddig huszonegy gyújtogatót vettek őrizetbe, közülük tizennégy gyerek. A felnőttek, ha bűnösnek bizonyulnak, akár 14 évi börtönbüntetést is kaphatnak.

Az AP jelentése szerint a Sydneytől mintegy 100 kilométerre délre fekvő Sussex Inlet település mintegy kétezer lakosát ki kellett telepíteni, miután az országúton is átcsaptak a lángok, és nyolc házleégett. A Sydneytől 80 kilométerre nyugatra lévő Bowen Mountainból hatszáz lakos menekült el, mert egyre közeledik a faluhoz a 60 kilométer széles tűzfal.

Katasztrófaturizmus

A helyi rendőrségen a BBC-nek elmondták, a több száz turista és nézelődő akadályozza a mentőalakulatok munkáját. Sydney nevezetességeit, az Operaházat és a Harbour Bridge-t sőtét füst takarja, a város strandjait fekete hamu és égett levelek borítják. A légszenyezetségi adatok minden eddigi rekordot megdöntöttek.