Sydney központját fenyegeti a tűz

2002.01.02. 10:32
Sydney városközpontját fenyegeti a kétezer kilométer kiterjedésű bozóttűz. A karácsony óta tartó vészhelyzet miatt több ezer embert telepítettek ki, a város nevezetességeit füst borítja. A tűzoltók medencékből pumpált vízzel küzdenek a lángok ellen.
Már második napja fenyegeti a tűz Sydney északi elővárosait. A helyi lakosság és a tűzoltók házról házra haladva oltják a tüzet medencékből pumpált és helikopterekről leeresztett vízzel. "Ma megközelítőleg annyira súlyos a helyzet, amilyet csak el lehet képzelni" - nyilatkozta Phil Koperberg helyi tűzoltóparancsnok a BBC-nek.

Tíz percre a városközponttól

A körülmények kedd éjszaka lehetővé tették, hogy a tűzoltók több tűzgátat alakíthassanak ki a város körül és ezzel háromszáz lakást megmentsenek. Ám szerdán az erős, hatvan kilométeres szél és a harmincöt fokos hőség újra felerősítette a tüzeket. A bozóttűzek több helyütt alig tízpercnyi autóútra vannak a város üzleti központjától - jelenti a BBC. A helyi tűzoltóság tízezer emberrel küzd a kétezer kilométer kiterjedésű tűzzel.

Több ezren menekülnek

Az elmúlt hét folyamán több száz helyen tört ki tűz Ausztrália Új-Dél-Wales tartományában. A lángok magassága több helyütt elérte a húsz métert. Az első tüzek karácsony napján keletkeztek, azóta több ezer embert evakuáltak otthonából. A rendőrség közlése szerint a már tíz napja pusztító tűzek legalább felét szándékos gyújtogatás idézte elő. Eddig huszonegy gyújtogatót vettek őrizetbe, közülük tizennégy gyerek. A felnőttek, ha bűnösnek bizonyulnak, akár 14 évi börtönbüntetést is kaphatnak.

Az AP jelentése szerint a Sydneytől mintegy 100 kilométerre délre fekvő Sussex Inlet település mintegy kétezer lakosát ki kellett telepíteni, miután az országúton is átcsaptak a lángok, és nyolc házleégett. A Sydneytől 80 kilométerre nyugatra lévő Bowen Mountainból hatszáz lakos menekült el, mert egyre közeledik a faluhoz a 60 kilométer széles tűzfal.

Katasztrófaturizmus

A helyi rendőrségen a BBC-nek elmondták, a több száz turista és nézelődő akadályozza a mentőalakulatok munkáját. Sydney nevezetességeit, az Operaházat és a Harbour Bridge-t sőtét füst takarja, a város strandjait fekete hamu és égett levelek borítják. A légszenyezetségi adatok minden eddigi rekordot megdöntöttek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás