Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Kételkednek a Kommerszant újságírójának öngyilkosságában

2007.03.05. 09:19
Kételyeit fogalmazta meg hétfőn a Kommerszant című orosz lap azzal kapcsolatosan, hogy öngyilkosságot követett volna el az újság katonai tudósítója, Ivan Szafronov.

Szafronov pénteken esett ki egy moszkvai ötemeletes ház lépcsőházi ablakából, a rendőrségi nyomozásban pedig túlsúlyban van az a feltételezés, hogy a Kommerszant című orosz lap újságírója öngyilkosságot követett el.

A Kreml-bíráló lap oknyomozó újságírója, Szergej Djupin ugyanakkor kételyeket fogalmazott meg a vizsgálódásait összegző hétfői cikkében. Szerinte mindenki, aki ismerte Szafronovot - rokonok és munkatársak egyaránt - határozottan kizárja az öngyilkosság lehetőségét.

"A rokonok hajlanak arra, hogy Ivan Szafronovot mégis megölték, megrendezve az öngyilkosságát" - írja Djupin a lap internetes honlapján is olvasható írásában. Ivan Szafronov tartalékos ezredes volt, a hadseregről és az űrkutatásról írt.

A haláleset szemtanúja volt a szemközti ház két lakója. Az esés után figyelték a lépcsőház bejáratát, de nem láttak kijönni senkit, és a lépcsőház ablakán át sem láttak senkit.

Djupin elismeri: semmi sem utal arra, hogy erőszakos cselekmény okozta volna Szafronov halálát. Az újságíró magas és testes volt, nehéz lett volna őt kilökni a lépcsőház szűk ablakán, de a szomszédok nem hallottak semmi gyanúsat, és nem észlelt semmit a lépcsőház egyik lakásában élő kutya sem, aki mindig ugat, ha ismeretlen tért be a házba.