Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Áldozatlista és nemzeti gyász

2005.09.05. 06:41
Az első hivatalos adat szerint 59 halottat találtak New Orleansban, 152-t Mississippiben a Katrina hurrikán pusztítása után. Bush elnök kétnapos gyászt rendelt el. Már a politikusok is elismerik, hogy ezrek veszhettek oda.

New Orleansban 59 holttestet gyűjtöttek be a hatóságok a helyi idő szerint vasárnap délután kiadott első hivatalos adat szerint. Mississippi államban ez a szám 152-re rúg.


Klikk a képre!

A hírt közlő New Orleans-i orvosi források hangsúlyozzák, hogy ez az összesítés kimondottan csak ideiglenes. Mintegy harminc holttestet az ideiglenes halottasházakban találtak meg, mintegy húszat a városból kivezető főút mentén gyűjtöttek össze, tucatnyit pedig Jefferson megyéből jelentettek.

Mississippi államban a rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott ügynökség közölte a 152 halottról szóló adatot, hozzátéve, hogy ez is csak ideiglenes, de ennyi megerősített esetük már van.

A Katrina hurrikán megölt hét embert Floridában is, ahol először haladt át augusztus 25-én. Alabamából, amelyen szintén átsöpört az orkán, nincsenek hivatalos adatok, csak Mobile-ból, ahol ketten haltak meg.

Amerikai politikusok nem hivatalosan már elismerik, hogy a Katrina hurrikán okozta halálos áldozatok száma ezrekre rúghat.

Kétnapos gyász

Kétnapos hivatalos gyászt rendelt el George Bush amerikai elnök a Katrina hurrikán áldozatainak tiszteletére és a szombat este elhunyt William Rehnquist főbíró emlékére.

Támadókat lőttek le a rendőrök
Munkásokra fegyverrel támadó személyeket lőttek agyon rendőrök vasárnap.

A hadsereg mérnöki hadtestének szóvivője arról számolt be, hogy 14 munkás ment át egy hídon rendőri kísérettel, hogy javításokat végezzen egy csatornán, amikor tűz alá vették őket. A rendőrök is tüzet nyitottak a nyolc támadóra, és ötöt vagy hatot agyonlőttek közülük. A munkások közül egy sem halt meg - hangsúlyozta a szóvivő. A hadtest szerződéses alkalmazottai csónakokat akartak vízre bocsátani a Pontchratrain-tavon, hogy segítsenek betömni egy léket egy csatornán, amely a tavat a Mississippi-folyóval köti össze. Egyéb részletek még mindig nem ismeretesek, így a halottak pontos száma sem.

A Fehér Házra és a középületekre kitűzött amerikai zászlót a rendelet értelmében helyi idő szerint vasárnaptól kedden napnyugtáig félárbocra eresztik az országban és a külképviseleteken.

New Orleansban lezuhant egy mentőhelikopter. A kétfőnyi személyzetnek nem esett komoly baja. A jármű a parti őrségé volt, amely több ezer embert mentett ki az elmúlt napokban a városból.

Svédország bejelentette, hogy elhalasztja a segélyként felajánlott víztisztító készülékek New Orleansba szállítását, mert az amerikai hatóságok jelezték, hogy e pillanatban nincs kapacitásuk a fogadására.

Hurrikán fokozatúra erősödött az Atlanti-óceánon egy trópusi vihar, amely egyelőre 850 kilométerre a Bahamáktól délkeletre helyezkedik el, és északnyugat felé halad. Egyelőre csak a hajózásra jelent veszélyt a maga 130 kilométeres szélsebességével.