Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Szaddám az amerikai tévében: Nincsenek tiltott fegyvereink

2003.02.26. 08:58
Szaddám Huszein iraki elnök a CBS amerikai televíziónak adott nyilatkozatában tagadta, hogy Iraknak tiltott fegyverei lennének és valaha is kapcsolatban állt volna az al-Kaida terrorhálózattal. Állítása szerint nem léteznek olyan rakéták, amelyek ellentétben állnának az ENSZ-határozatokkal, azokat megsemmisítették. Hozzátette, hogy országa elkötelezett az ENSZ 1441. számú határozatának betartása és végrehajtása mellett.
A CBS 71 éves sztárriporterének, Dan Rathernek adott több mint háromórás interjúban az iraki elnök tagadta, hogy országa bárminemű kapcsolatban állna az al-Kaida terrorszervezettel - az amerikai kormányzat állításával szemben. "Iraknak soha nem voltak kapcsolatai az al-Kaidával és azt hiszem, bin Laden egyik nemrégiben elhangzott beszédében szintén azt mondta, hogy nem álltunk kapcsolatban vele" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy az ENSZ-fegyverzetellenőrzéseket vezető Hans Blix kérésének megfelelően hozzálátnak-e az al-Szamúd 2 rakéták megsemmisítéséhez, Szaddám Huszein közölte: "nincsenek rakétáink az ENSZ által pontosan megjelölteken kívül". Bár Huszeinnek "nem áll szándékában" megsemmisíteni rakétáit, iraki kormányzati források szerint még nem született döntés a kérdésben. Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője még nem kapott hivatalos választ az ENSZ határozatait megsértő rakéták megsemmisítésével kapcsolatban.

Az iraki államfő egyúttal javasolta George Bush amerikai elnöknek: jelenjenek meg együtt a televízióban egy közvetlen vitára, amely véleménye szerint alkalmat adna Bush elnöknek, "hogy meggyőzze az egész világot a háborút igazoló indokairól", az irakiaknak pedig, "hogy elmondják a világnak", békében akarnak élni. (A Fehér Ház hétfőn elvetette a televíziós vita ötletét.)

Visszautasította a gondolatot, hogy az amerikai katonai támadás esetén parancsot adna az iraki olajkutak és víztartalékok megsemmisítésére. "Irak nem égeti el vagyonát és nem semmisíti meg tartalékait" - közölte.

Dan Rather volt az elso amerikai újságíró, akinek Szaddám Huszein tíz év óta nyilatkozott. A CBS riportere 1990 augusztusában már találkozott az iraki elnökkel.

Az újságíró szerint Szaddám Huszein a beszélgetés alatt mindvégig nagyon nyugodt volt. "Tudatában van annak, hogy nagyon közel az invázió. ...Úgy gondolja, hogy Irak képes ellenállni a csapásnak és, ha az amerikaiak és szövetségeseik akcióba lépnek, végül vereséget fognak szenvedni" - tette hozzá Rather. Az iraki elnök kizárta annak lehetoségét, hogy száműzetésbe vonuljon a háború elkerülése érdekében.

Rather megkérdezte Szaddám Huszeint: nem gondolja-e, hogy mostani találkozásuk volt az utolsó. "Szaddám emlékeztetett rá, hogy 1990-ben ugyanezt kérdeztem tőle". Az interjúból, amely hétfő délelőtt készült az egyik bagdadi elnöki palotában, kedd este mutatott be részleteket a CBS. Teljes terjedelemben ma este a "Sixty minutes 2" magazin különkiadásában vetítik.