Tüntetések és támadások Németországban

2000.08.08. 08:40
Németországban egyre nagyobb felháborodást vált ki az idegengyűlölet, és annak legutóbbi megnyilvánulásai, amelyek immár nem csupán az egykori NDK területén érzékelhetőek, hanem a düsseldorfi merénylet óta a nyugati tartományokban és szövetségi szinten is aggasztani kezdték a politikusokat. Mindeközben változatlanul ismétlődnek a rasszista indíttatású, külföldiek, bevándorlók, színesbőrűek, vagy éppen csak ,,idegennek látszók" elleni szélsőjobboldali támadások. Hétfőn egy bambergi zsidó család háza előtt hatástalanítottak egy pokolgépet a rendőrök.

A német rendőrség hétfőn pokolgépet hatástalanított Bambergben egy zsidó család háza előtt. Egy rendőrségi szóvivő közlése szerint a hatóságok nem zárják ki, hogy szélsőjobboldali tettesek állnak az ügy hátterében, de elképzelhető az is, hogy személyes bosszú történt. A robbanószerkezetet a család házának udvari kapujánál találta meg az egyik lakó. Egyelőre nem derült ki, hogy robbanóképes volt-e. A család vendéglőt üzemeltet a bajor városban. Az ügy kivizsgálására különleges bizottságot hoztak létre.

A hét végén Düsseldorfban kétezer ember menetelt a szélsőjobboldal ellen tüntetve - adta hírül a Die Welt. Ebben a városban korábban tíz ember sérült meg egy robbantásban, amelynek célpontjai részben Oroszországból kivándorló zsidók voltak. A felvonulók ,,Állítsátok meg a náci terrort!" és ,,Zúzzuk szét a fasiszta struktúrákat!" feliratú transzparensekkel vonultak az utcára.

Tostedt városában baloldaliak és a szélsőjobboldali Németország Nemzeti Demokratikus Pártja (NPD) is tartottak rendezvényeket. Mint a Népszabadság írja, a berlini kormánykoalíció ennek a pártnak a betiltását fontolgatja.

Bőrfejűek, rasszisták és idegengyűlölők

"A fasizmus nem vélemény, hanem bűn."
Időközben a Der Spiegel szerint az elmúlt két-három nap alatt a német neonácik, bőrfejűek és társaik a volt NDK területén, Gerában két pakisztánit támadtak meg egy vendéglőben. A nyugati nagyvárosban, Düsseldorfban viszont harminc szélsőjobboldali aktivistát vettek őrizetbe a rendőrök, miután idegengyűlölő jelszavakat skandáltak. A szintén az ország nyugati részén fekvő Rheinland-Pfalz tartomány Rockenhausen nevű városkájában ismeretlenek megrongálták a zsidó temetőt.

Ezzel azonban még nem ért véget a szélsőségesek hétvégi akciósorozata: tizenhat fiatal német a Ruhr-vidéki Bochumban afrikaiakat támadott meg, Rostockban pedig nem kevesebb, mint harminchat embert vettek őrizetbe a hatóságok garázdaság (egy antifasiszta megmozdulás megzavarása) miatt. A bajorországi Deggendorfban két ember súlyosan megsebesült, amikor megpróbálták megvédeni azt a társukat, akit a bőrfejűek ,,idegenszerű kinézete miatt" támadtak meg. A Mosel-vidéken, egy Bernkastel-Kues nevű településen viszont két olyan embert kapott el a rendőrség, akik horogkereszteket és SS-szimbólumokat ragasztgattak fel a faluban.

Neuhofban szélsőségesek szidalmazták, és megfenyegették egy pizzéria olasz tulajdonosnőjét és lengyel alkalmazottját. A szászországi Löschnitzben egy jobboldali találkozót oszlattak fel a rendőrök, ahol száz aktivista gyűlt (volna) össze. Tutzingen körzetében hat szélsőjobboldalit vettek őrizetbe, akik karlendítéssel köszöntötték egymást.

Bevetik a szövetségi rendőrséget?

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az Index korábbi híradásai szerint Németországban három hónap alatt 157 antiszemita támadás történt, akkor érthető, hogy miért lép fel egymást szinte túllicitálva egyre több német politikus a ,,Rechtsextremismus", a szélsőjobboldaliság ellen.

Már korábban beszámoltunk arról, hogy Jürgen Trittin zöldpárti környezetvédelmi miniszter a németországi szélsőjobboldali pártok betiltását követeli. A javaslatot több politikus és a rendőrszakszervezet is támogatja. Trittin szerint szélsőjobboldali csoportok már több embert öltek meg Németországban, mint a szélsőbalos terrorszervezetek a '70-es években.

Otto Schily, a szövetségi belügyminiszter a határőrség, pontosabban a szövetségi rendőrség bevetését vetette fel a tartományi rendfenntartó erők megsegítésére, a szélsőségesek visszaszorítására. (Németországban a tartományok hatáskörébe tartozik a rendőrség működtetése.) A Bundesgrenzschutz nevű szervezet nevéhez illően a szövetségi köztársaság határait, repülőtereit, pályaudvarait védi. A 40 ezer fős testület ezenkívül a határokon belül a rendőri erők tartalékát képezi, vagyis nagyobb bevetéseken a tartományokban is felhasználják az itt szolgáló rendőröket.

Angela Merkel, az ellenzékben lévő CDU elnöke ,,koncentrált akciókat" követelt az ,,ifjúsági és a lakónegyedbeli" munkában, minthogy a radikálisok sorait elsősorban az elszegényedő városnegyedek fiataljai töltik meg. Merkel mindezzel párhuzamosan egy rendőrségi ,,riasztórendszer", egy figyelmezetésre, előrejelzésre alkalmas szisztéma kiépítését is javasolta.

A kivándorlást sem tartja lehetetlennek egy zsidó vezető

A német parlament hagyományosan jobboldali - de szigorúan alkotmányos alapokon álló - pártja, a CSU viszont azért bírálta a kormányt, mert csak ,,a tüneteket kezeli". A CSU főtitkára, Thomas Goppel a Die Weltnek kifejtette: mind a jobb-, mind pedig a baloldali szélsőségesek ellen fel kell lépni. Ugyanakkor a szélsőjobboldali fiatalokkal ,,meg kell vitatni, miért lehetséges az, hogy a magas munkanélküliség ellenére külföldi munkavállalók érkeznek az országba" - tette hozzá Goppel.

A Népszabadság beszámolója szerint Paul Spiegel, a Németországban élő zsidók csúcsszervének elnöke úgy vélekedett, hogy a szélsőjobbos erőszak eszkalálódása akár a zsidók távozását is kikényszerítheti. ,,Amennyiben a Központi Tanácsban az lenne a véleményünk, hogy a helyzet Németországban a zsidók számára életveszélyessé válik, a zsidó közösségek 85 ezer tagját habozás nélkül kivándorlásra szólítanánk fel" - idézte a lap Paul Spiegelt.  • Tippek
  • Árfolyam