Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Véres véget jósol a túszdrámának a szakértő

2004.09.02. 13:06
Akár a túszok lázadnak fel, akár a terroristák vesztik el fejüket, a túszdráma így is, úgy is véres véget érhet. A biztonsági szolgálatok a halaszthatatlan állapot bekövetkezte, az első túszok kivégzése után támadhatnak. A moszkvai túszmentéshez hasonló, számtalan áldozatot követelő gáztámadás mindenesetre elmaradhat.
Minimális esély van csak a túszdráma békés megoldására - nyilatkozta az Indexnek Varga Miklós biztonsági szakértő, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója. A túszválsághelyzetek nemzetközileg elismert szakértője szerint minden körülmény a véres végkifejlet felé mutat.

Lázadnak vagy barátkoznak

Tekintse meg képeinket!
2004.09.01.
Válsághelyzetet idézhet elő, hogy a túszok nem jutnak ételhez és italhoz, ami lázadáshoz vezethet. Tekintettel arra, hogy az iskolában túszul ejtettek többsége gyerek, ennek kisebb az esélye, Varga szerint valószínűbb az úgynevezett Stockholm-szindróma, a túszszedők és a fogva tartottak közötti erős érzelmi kötődés kialakulása. Ez a jobbik eset, ekkor ugyanis a lázadás elmaradhat, azonban a mentőakcióban résztvevők dolgát megnehezíthetik a fogva tartóik iránt mélyen érző túszok.

Fanatikus elkövetők lehetetlen követelésekkel

Ugyanakkor a terroristák nem tesznek semmit a válság megoldása érdekében. Azzal, hogy nem hajlandóak tárgyalni a gyerekek elengedéséről, bizonyították, hogy végsőkig készek kitartani amúgy teljesíthetetlen követeléseik mellett. Céljuk - ahogy azt már Póti László Oroszország-szakértő is említette - sokkal inkább a figyelemfelkeltés lehetett.

Tekintve, hogy az életüket is feláldozni kész fanatikusokról van szó, nem valószínű, hogy a tárgyalások eredményre vezethetnek. Ráadásul nemzetközi gyakorlat, hogy a terroristák követeléseit nem teljesítik. Varga szerint innentől kezdve csak az a kérdés, hogy mikor és hogyan indul meg a túszmentő akció.

Áldozati struktúrában gondolkodnak

Klikk a képre!
2004.09.02.
A szakértő szerint a túszmentés az úgynevezett halaszthatatlan állapot bekövetkeztekor kezdődhet meg. Ez az a pillanat, amikor a feszültség hatására a túszszedők elkezdik kivégezni túszaikat.

Varga nem tartja valószínűnek, hogy az orosz hatóságok a két évvel ezelőtti moszkvai túszmentőakcióhoz hasonló, gáztámadásos rohammal vennék be az iskolát. A Dubravka utcai színházban több mint száz civil vesztette életét a mentőakció során.

Varga attól sem tart, hogy egy 1974-es, izraeli iskolafoglaláshoz hasonlóan a terroristák a mentőakció előtt végezhetnek túszaik nagy részével. "Akkor még katonai megoldásokban gondolkodtak, azóta sokat fejlődött a túszmentő technika" - mondta. Igaz, azt nem tudni, hogy az orosz belügyi szervek "milyen áldozati struktúrában gondolkodnak", azaz hány áldozatot tartanak elfogadhatónak egy mentőakció során.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?