Bernát, Felícia
EUR 384,60 Ft
USD 363,66 Ft
8 °C
30 °C

Véres véget jósol a túszdrámának a szakértő

2004.09.02. 13:06
Akár a túszok lázadnak fel, akár a terroristák vesztik el fejüket, a túszdráma így is, úgy is véres véget érhet. A biztonsági szolgálatok a halaszthatatlan állapot bekövetkezte, az első túszok kivégzése után támadhatnak. A moszkvai túszmentéshez hasonló, számtalan áldozatot követelő gáztámadás mindenesetre elmaradhat.
Minimális esély van csak a túszdráma békés megoldására - nyilatkozta az Indexnek Varga Miklós biztonsági szakértő, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója. A túszválsághelyzetek nemzetközileg elismert szakértője szerint minden körülmény a véres végkifejlet felé mutat.

Lázadnak vagy barátkoznak

Tekintse meg képeinket!
2004.09.01.
Válsághelyzetet idézhet elő, hogy a túszok nem jutnak ételhez és italhoz, ami lázadáshoz vezethet. Tekintettel arra, hogy az iskolában túszul ejtettek többsége gyerek, ennek kisebb az esélye, Varga szerint valószínűbb az úgynevezett Stockholm-szindróma, a túszszedők és a fogva tartottak közötti erős érzelmi kötődés kialakulása. Ez a jobbik eset, ekkor ugyanis a lázadás elmaradhat, azonban a mentőakcióban résztvevők dolgát megnehezíthetik a fogva tartóik iránt mélyen érző túszok.

Fanatikus elkövetők lehetetlen követelésekkel

Ugyanakkor a terroristák nem tesznek semmit a válság megoldása érdekében. Azzal, hogy nem hajlandóak tárgyalni a gyerekek elengedéséről, bizonyították, hogy végsőkig készek kitartani amúgy teljesíthetetlen követeléseik mellett. Céljuk - ahogy azt már Póti László Oroszország-szakértő is említette - sokkal inkább a figyelemfelkeltés lehetett.

Tekintve, hogy az életüket is feláldozni kész fanatikusokról van szó, nem valószínű, hogy a tárgyalások eredményre vezethetnek. Ráadásul nemzetközi gyakorlat, hogy a terroristák követeléseit nem teljesítik. Varga szerint innentől kezdve csak az a kérdés, hogy mikor és hogyan indul meg a túszmentő akció.

Áldozati struktúrában gondolkodnak

Klikk a képre!
2004.09.02.
A szakértő szerint a túszmentés az úgynevezett halaszthatatlan állapot bekövetkeztekor kezdődhet meg. Ez az a pillanat, amikor a feszültség hatására a túszszedők elkezdik kivégezni túszaikat.

Varga nem tartja valószínűnek, hogy az orosz hatóságok a két évvel ezelőtti moszkvai túszmentőakcióhoz hasonló, gáztámadásos rohammal vennék be az iskolát. A Dubravka utcai színházban több mint száz civil vesztette életét a mentőakció során.

Varga attól sem tart, hogy egy 1974-es, izraeli iskolafoglaláshoz hasonlóan a terroristák a mentőakció előtt végezhetnek túszaik nagy részével. "Akkor még katonai megoldásokban gondolkodtak, azóta sokat fejlődött a túszmentő technika" - mondta. Igaz, azt nem tudni, hogy az orosz belügyi szervek "milyen áldozati struktúrában gondolkodnak", azaz hány áldozatot tartanak elfogadhatónak egy mentőakció során.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek