Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Elhalasztották a döntést bin Laden kiadatásáról

2001.09.18. 13:09
A tálib vezetés Oszama bin Laden szaúdi származású terroristavezér kiadatásának előfeltételéül azt szabta, hogy az Egyesült Államok elleni terrortámadással gyanúsított milliárdost semleges országban állítsák bíróság elé. Eközben a tálib rádióban egy magas rangú tálib vezető szent háborút hirdetett az Egyesült Államok ellen arra az esetre, ha az USA megtámadja Afganisztánt. Az ellenzéki északi szövetség szerint kedd éjszaka a tálib kormányerők támadást indítottak az uralmuknak még ellenálló terület megszerzésére. A szárazság sújtotta országban több ezer ember hagyta el otthonát az amerikai légitámadásoktól tartva.
A kabuli rádió hétfő késő éjjel bejelentette, hogy Afganisztán vezetői szent háborút hirdettek az állam védelmére a lehetséges amerikai támadással szemben, de kevéssel később az ország túlnyomó részét hatalmuk alatt tartó tálibok hivatalosan cáfolták ezt a jelentést. A tálib kormányhoz közel álló AIP hírügynökség szerint csak akkor hirdetik meg a "dzsihádot" (szent háborút), ha az Egyesült Államok ténylegesen katonai támadást indít az ország ellen. Ezt a tálib kormány több tagja is megerősítette.

Közben Kabulban hivatalosan közölték, hogy a muzulmán egyházi jogtudósokból - ulémákból- álló "nagytanács" keddre tervezett ülését későbbre halasztják. A testület dönt többek között arról, hogy Kabul kiadja-e bin Ladent, de a grémium határoz a dzsihád meghirdetéséről is.

A tálib vezetés Oszama bin Laden szaúdi származású terroristavezér kiadatásának előfeltételéül azt szabta, hogy az Egyesült Államok elleni terrortámadással gyanúsított milliárdost semleges országban állítsák bíróság elé. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség keddi jelentése szerint Omar mullah, a pakisztáni kormányküldöttséggel tárgyaló tálib delegáció vezetője emellett követelte azt is, hogy oldják fel az Afganisztán ellen hozott nemzetközi büntetőintézkedéseket, szüntessék be a tálibok ellen harcoló északi szövetség segélyezését és fegyverekkel való támogatását, továbbá, hogy nyújtsanak gazdasági segítséget Kabulnak.

Értesülések szerint a pakisztáni tárgyalóküldöttség - amely Mahmud Ahmad tábornoknak, a titkosszolgálatok főnökével az élén folytat megbeszéléseket Afganisztánban - két tagja elhagyta a konzultációk színhelyét, Kandahár városát, hogy egyeztessen a tálibok feltételeiről az amerikai féllel. Az MTI szerint várhatóan még kedden Kabulba repülnek és közlik az amerikai választ. Kandahárban hétfőn több mint három órán át tárgyaltak a tálib és a pakisztáni vezetés képviselői.

Szent háborút hirdettek

Ugyanakkor a Talibán Minisztertanács elnökhelyettese, Mohammad Hasan Akhond mullah a a Shariat Hangja tálib rádióban bejelentette, hogy a Talibán szent háborút hirdetett az Egyesült Államok ellen. "Azt üzenem a népemnek, hogy dzsihadunk hivatalosan is folytatódik az amerikaiak ellen "- mondta az elnökhelyettes.

A tálib vezető cáfolta, hogy a World Trade Centre és a Pentagon elleni terrortámadásokat a tálibok vagy Oszama bin Laden követték el. "Ám az USA és a világ valamennyi imperialista országa, zsidók, keresztények és szövetségeseik erre hivatkozva próbálják elpusztítani az iszlám államrendet, mely a ti véretek árán született" - mondta Akhond mullah a Sky News szerint.

Bin Laden kiadatásáról nincs hír

A tálibok már egy ideje fenyegetőztek azzal, hogy szent háborút hirdetnek bárki ellen, aki országukra támad. Továbbra sem tudni azonban, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak Oszama bin Ladent, akit a terrortámadások megszervezésével gyanúsítanak. A Talibán vezetője, Mohammed Omar mullah korábban azt nyilatkozta, ma ül össze az iszlám vallási vezetők országos tanácsa, hogy döntsenek bin Laden sorsáról. A pakisztáni követség által kézbesített ultimátum csütörtökön jár le, a táliboktól addig várják bin Laden kiadatását.

Katonai készültség a pakisztáni határon

Pakisztán szerint a Talibán mintegy húszezer katonát küldött a pakisztáni határvidékre, a Khyber-hágóhoz. Iszlamabád hasonló lépéssel válaszolt, harcokról azonban még nem érkezett hír.

Északon azonban más a helyzet: a tálibok kedd éjszaka támadást indítottak az uralmuknak még ellenálló terület megszerzésére, mely az ország egytizedét jelenti. Az északi szövetség vélekedése szerint a támadással a tálibok Ahmed Sah Maszud halálát akarták kiaknázni.

A szárazság sújtotta országban több ezer ember hagyta el otthonát az amerikai légitámadásoktól tartva. Mivel Pakisztán lezárta Afganisztánnal közös határát, a menekültek a határ afganisztáni oldalán rekedtek. Az ENSZ jelentése szerint több mint négyezer ember kelt útra az elmúlt két napban, és várhatóan még legalább ennyien próbálják a következő napokban elhagyni a veszélyeztetett övezetet. A segélyszervezetek már készülnek a menekültáradatra: sátrakat, élelmiszert és orvosokat küldenek a határ körzetébe. A külföldiek már korábban elhagyták az országot.