Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Összefoglalónk: háborúra készül Afganisztán és Pakisztán

2001.09.17. 15:21
Bár az Oszama bin Laden kiadatását célzó tárgyalások eredményéről még nem érkezett információ, Afganisztán és Pakisztán is háborúra készül. A pakisztáni hadsereget riadókészültségbe helyezték, Afganisztánból pedig tízezrek próbálnak elmenekülni tartva egy amerikai katonai csapástól.
Riadókészültségben a pakisztáni hadsereg

Pakisztán riadókészültségbe helyezte hadseregét - közölték hétfőn katonai források az AFP-vel. Eközben az Afganisztánt uraló tálib vezetés jelentős fegyverzetet, közte Scud rakétákat is telepített a pakisztáni határ közelébe - jelezte a pakisztáni hadsereg egyik illetékese, Abid Bahtti. Rasid Kuresi tábornok, a pakisztáni hadsereg szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy csapataikat a határ közelébe telepítenék. Bahtti korábbi közlése szerint a tálibok 20-25 ezer katona telepítését kezdték meg a pakisztáni határ körzetében, és erre Pakisztán saját csapatainak telepítésével válaszol. Ezzel párhuzamosan Iszlámábád lezárta 1400 kilométer hosszú határát Afganisztánnal.

Eközben az Afganisztánban tartózkodó pakisztáni küldöttség hétfőn Kandahárban befejezte tárgyalását, amelyen megpróbálta rábírni a tálib vezetést az Egyesült Államok elleni terrortámadások fő gyanúsítottjának kiadatására. A magas szintű küldöttség több órán át tartó megbeszéléseket folytatott az afgán rezsim kulcsfiguráival, köztük Omar mollával, a tálibok legfőbb vezetőjével. Az ENSZ büntetőintézkedései ellenére Omar molla mind ez idáig elutasította bin Laden kiadatását, aki tagadja, hogy bármi módon részt vett volna az Egyesült Államok elleni múlt heti támadásokban.

Tömegesen menekülnek Afganisztánból

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint Afganisztánban az emberek tömegével hagyják el lakhelyüket, és útban vannak a pakisztáni, illetve az iráni határ felé. A jelentősebb városokat eddig összesen több tízezren hagyták el. A menekülők az Egyesült Államok katonai megtorlásától tartva próbálják elhagyni Afganisztánt. Pakisztán vasárnap háromnapos ultimátumot adott Afganisztán vezetőinek: ha ezen az időtartamon belül nem adják ki Oszama bin Ladent, számíthatnak az amerikai hadsereg támadására.

Engedélyeznék a merényleteket a CIA-nak

A Bush-kormányzat vizsgálja annak CIA-re és külföldi hírszerzésre vonatkozó szabálynak a feloldását, amely tiltja merényletek végrehajtását, és tiltja büntetett előéletű informátorok alkalmazását. Colin Powell külügyminiszter vasárnap közölte: feloldanák a Gerald Ford elnök által 1976-ban kiadott, merényleteket tiltó rendeletet. Ugyancsak vasárnap, az amerikai nemzetbiztonsági bizottságot vezető Bob Graham szenátor jelezte: törvényjavaslatot nyújt be egy "Terrorizmusellenes Hivatal" létrehozására. Az új kormányzati hivatal a javaslat szerint a Drogellenes Hivatalhoz hasonlóan nagy önállósággal és költségvetéssel rendelkezne.

Az oroszok katonai segítséget is adnának?

Egy orosz képviselő vasárnap felvetette annak lehetőségét, hogy Oroszország katonai erővel segíti az Egyesült Államokat, amennyiben Washington válaszcsapást határozna el Afganisztán ellen. Az orosz vezérkari főnök pénteken még kategorikusan kizárta beavatkozás lehetőségét, hangoztatva, hogy az Egyesült Államok rendelkezik akkora katonai erővel, hogy egy ilyen hadműveletet végrehajtson Afganisztán ellen. Igor Ivanov külügyminiszter pedig úgy fogalmazott, nem lát alapot arra, hogy az Egyesült Államok a Független Államok Közösségéhez tartozó államok területén lévő katonai létesítményeket használja.

A hétvégén riadókészültségbe helyeztek egy Tádzsikisztánban állomásozó orosz hadosztályt. A 7000 főből álló 201. orosz hadosztály négy laktanyában állomásozik. Ebből kettő a tádzsik fővárosban, Dusanbéban állomásozik, a másik kettő pedig az afgán határtól mintegy 100 kilométerre.

Újra kinyit a New York-i tőzsde

Helyi idő szerint hétfő reggel fél tízkor újraindul a kereskedés a New York-i tőzsdén. A nyitás a nagy gazdasági világválság óta a leghosszabb leállás végét jelenti. A NYSE munkanapja kétperces néma vigyázállással, majd a "God Bless Amercia" eléneklésével indul, a kereskedés kezdetét jelző csengőt a New York-i rendőrök, tűzoltók, mentősök közösen szólaltatják meg. Az árfolyamok várható zuhanásának megállítására egyes források szerint hallgatólagos megállapodást kötöttek az amerikai értékpapír cégek. A Washington Post értesülései szerint a tőzsdefelügyelet szemet hunyna a szabályellenes egyeztetett felvásárlások felett.