Aliz
6 °C
14 °C

A cseh kormány megkövette a szudétanémet antifasisztákat

2005.08.24. 16:25
Anyagi kárpótlást ugyan nem kapnak Prágától a háború után elüldözött vagy bántalmazott szudétanémet antifasiszták, de a cseh kormány most bocsánatot kért tőlük. Az ellenzék tiltakozik.

Nyilatkozatban nyilvánosan megkövette szerdán a cseh kormány azokat a szudétanémet antifasisztákat, akiket a II. világháború utáni Csehszlovákiában nemzetiségük miatt sérelem ért.

Jóváteszik a sérelmeket

Az egykori csehszlovákiai szudétanémet antifasiszták érdemeinek elismeréséről - hogy aktívan harcoltak a nácizmus ellen, és hűek maradtak a Csehszlovák Köztársasághoz - egyhangúlag döntött a cseh kormány, közölte Jitka Slavíková, a kormányzati sajtóiroda munkatársa. Kormányzati források szerint általában szociáldemokratákról, kommunistákról vagy katolikus papokról van szó.

"Jóvátesszük azokat a sérelmeket, amelyek azokat az egykori szudétanémet csehszlovák állampolgárokat érték, akik hűek maradtak a Csehszlovák Köztársasághoz" - indokolta a döntést újságírók előtt Jirí Paroubek miniszterelnök. Leszögezte, hogy kormány nyilatkozata politikai gesztus, nincs szó anyagi kárpótlásról.

Felnyitja Pandora szelencéjét

A cseh kormány ennek ellenére 30 millió koronát ad néhány civil szervezetnek, amelyek feltérképezik a háború után sérelmeket szenvedett szudétanémet antifasiszták sorsát. A kormány egyúttal felszólította mindazokat, akiknek a gesztus szól, illetve hozzátartozóikat: jelentkezzenek a hatóságoknál, hogy feltérképezhessék életútjukat.

A szudétanémetek iránti gesztust a koalíciós pártok és az ellenzéki kommunisták egyaránt támogatják, míg Václav Klaus államfő és az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt, amelynek továbbra is tiszteletbeli elnöke, határozottan ellenzi. Klaus ismételten kijelentette, hogy a gesztust nagyon elhibázott lépésnek tartja, amely a cseh-német kapcsolatokban felnyitja Pandora szelencéjét, s gyengíti Csehország pozícióját. A polgári demokraták és Klaus szerint ugyanis a II. világháború utáni szudétanémet ügyeket az 1997-es cseh-német megbékélési nyilatkozat végérvényesen lezárta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?