Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

A cseh kormány megkövette a szudétanémet antifasisztákat

2005.08.24. 16:25
Anyagi kárpótlást ugyan nem kapnak Prágától a háború után elüldözött vagy bántalmazott szudétanémet antifasiszták, de a cseh kormány most bocsánatot kért tőlük. Az ellenzék tiltakozik.

Nyilatkozatban nyilvánosan megkövette szerdán a cseh kormány azokat a szudétanémet antifasisztákat, akiket a II. világháború utáni Csehszlovákiában nemzetiségük miatt sérelem ért.

Jóváteszik a sérelmeket

Az egykori csehszlovákiai szudétanémet antifasiszták érdemeinek elismeréséről - hogy aktívan harcoltak a nácizmus ellen, és hűek maradtak a Csehszlovák Köztársasághoz - egyhangúlag döntött a cseh kormány, közölte Jitka Slavíková, a kormányzati sajtóiroda munkatársa. Kormányzati források szerint általában szociáldemokratákról, kommunistákról vagy katolikus papokról van szó.

"Jóvátesszük azokat a sérelmeket, amelyek azokat az egykori szudétanémet csehszlovák állampolgárokat érték, akik hűek maradtak a Csehszlovák Köztársasághoz" - indokolta a döntést újságírók előtt Jirí Paroubek miniszterelnök. Leszögezte, hogy kormány nyilatkozata politikai gesztus, nincs szó anyagi kárpótlásról.

Felnyitja Pandora szelencéjét

A cseh kormány ennek ellenére 30 millió koronát ad néhány civil szervezetnek, amelyek feltérképezik a háború után sérelmeket szenvedett szudétanémet antifasiszták sorsát. A kormány egyúttal felszólította mindazokat, akiknek a gesztus szól, illetve hozzátartozóikat: jelentkezzenek a hatóságoknál, hogy feltérképezhessék életútjukat.

A szudétanémetek iránti gesztust a koalíciós pártok és az ellenzéki kommunisták egyaránt támogatják, míg Václav Klaus államfő és az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt, amelynek továbbra is tiszteletbeli elnöke, határozottan ellenzi. Klaus ismételten kijelentette, hogy a gesztust nagyon elhibázott lépésnek tartja, amely a cseh-német kapcsolatokban felnyitja Pandora szelencéjét, s gyengíti Csehország pozícióját. A polgári demokraták és Klaus szerint ugyanis a II. világháború utáni szudétanémet ügyeket az 1997-es cseh-német megbékélési nyilatkozat végérvényesen lezárta.