Valér
-2 °C
0 °C

Zeman támadta a szudétanémet kárpótlást

2002.05.19. 16:19
Élesen kirohant a szudétanémetek és azok kárpótlási követelései ellen Milos Zeman cseh kormányfő. Zeman szerint a szudétanémetek kitelepítésével csak azok kívánságát teljesítették. Zeman elutasít mindenféle kárpótlási igényt, és ragaszkodik a Benes-dekrétumok érvényben maradásához is.
Élesen bírálta a II. világháború után kitelepített szudétanémeteket vasárnap Terezinben Milos Zeman cseh kormányfő, akik vagyoni kárpótlást követelnek az őket ért sérelmek miatt Prágától. Sem a cseh, sem a szlovák nemzet nem küldte haláltáborokba a háború közvetlen vagy közvetett felelőseit - jelentette ki a terezini temetőben a nácizmus áldozatainak emlékművénél elmondott beszédében a cseh kormányfő.

A németek haza akartak menni

Haza akartak menni a birodalomba, hát elmentek - jelentette ki a cseh politikus a szudétanémetek kitelepítéséről. Zeman már korábban is támadta a szudétanémeteket, s mindenféle követelésüket elutasítja. A kormányfő szerint éppen a szudétanémetek azok, akik most követelésekkel lépnek fel Csehországgal szemben.

E követelések teljesítése viszont azok emlékének a megtagadása lenne, akik itt, Terezínben veszítették életüket, vagy itt voltak fogva tartva - szögezte le Zeman. Terezínben a háború alatt hírhedt haláltábor volt, amelyben tízezreket - főleg zsidókat - pusztítottak el a nácik. Az áldozatok között magyarok is voltak

Töröljék el a Benes-dekrétumokat

A cseh miniszterelnök éles kirohanást intézett Jan Graubner olmützi püspök ellen, aki vasárnap misét celebrált a szudétanémetek hagyományos pünkösdi találkozóján Nürnbergben. Graubner a misén elmondott rövid beszédében nem foglalt állást az egyik fél mellett sem, hanem megértésre és megbékélésre szólította fel őket.

Hangsúlyozta, hogy éppen e célból vállalta el a misézést is. A találkozón Otto Schilly német belügyminiszter kijelentette, hogy Németország ugyan nem fog semmiféle akadályt gördíteni Csehország európai uniós csatlakozása elé, de egyben felszólította Prágát, hogy érvénytelenítse a Benes-dekrétumokat.

'Ez nem megbékélés'

Prágai vélemények szerint ezzel a kereszténydemokrata német ellenzék mellett a kormányzó szociáldemokrácia is a német választási kampány témájává tette a Benes-dekrétumokat. Schilly követelését a cseh politikusok azonnal elutasították, s Graubner nürnbergi szerepvállalását sem fogadták megértéssel. Én ezt nem megbékélési aktusnak, hanem a kárpótlási és másfajta követelések támogatásának tartom - szögezte le Zeman.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!