Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz többet szó a Benes dekrétumokról

2002.03.07. 16:18
Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Bécsben újságírók előtt elhatárolta magát a Die Presse című osztrák lapban aznap megjelent cikk címétől ("Budapest kitart a Benes-dekrétumok vége mellett még az EU-bővítés előtt"), bár az írást korrektnek mondta.
- Magyarország többször leszögezte, hogy a Benes-dekrétumok kérdését sem a kétoldalú kapcsolatokban, sem a visegrádi együttműködésben, sem pedig Csehország és Szlovákia uniós csatlakozása kapcsán nem hozza fel - hangsúlyozta Bécsben Martonyi János külügyminiszter.

A háború után a németek és magyarok elűzéséhez vezető dekrétumokról kijelentette: amennyiben van ellentmondás az Európai Unió közös jogrendje és a Benes-dekrétumok között, úgy ezt Csehországnak és Szlovákiának kell megoldani, s e két ország feladata annak kidolgozása, hogy hogyan oldható fel az ellentmondás. Martonyi János a maga részéről bízik abban, hogy Csehország és Szlovákia Magyarországgal egy időben lesz az unió tagja.

Visegrádi csoport lehet a csatlakozás után, kérdés miként

A sajtóban megjelent, a Benes-dekrétumok kapcsán az állítólagos magyar-osztrák-bajor tengelyre vonatkozó feltételezésekre válaszolva leszögezte: a közép-európai együttműködés minden formáját folytatni szándékozik Magyarország, s ebben egyaránt benne foglaltatik a visegrádi csoport, a Kis-Duna menti csúcs és számos más hasonló. A visegrádi csoportról úgy vélte: az együttműködés más közép-európai formái mellett az uniós csatlakozás után is megőrizhető, de hogy milyen formában, azt majd akkor kell eldönteni.

Martonyi Bécsben is egyenlő versenyt két

A magyar külügyminiszter csütörtökön délelőtt Bécsben osztrák kollégájával, Benita Ferrero-Waldnerrel tárgyalt, főleg uniós kérdésekről. Mint újságírók előtt elmondta, ismertette a magyar álláspontot egyebek között a mezőgazdasági közvetlen támogatások és a munkaerő szabad vándorlása kérdésében. A támogatások kapcsán rámutatott, hogy Budapest EU-tagjelöltként egyenlő versenyt tart szükségesnek. A javaslat kedvező elemének nevezte, hogy elismeri az új tagok jogosultságát ezekre, de Magyarország elégedetlen a támogatások kilátásba helyezett mértékével és elfogadhatatlannak tartja a tíz éves átmeneti rendezést, mert nem tudni, milyen lesz az új rendszer 2007 után. A miniszter úgy vélte, a kérdésben az EU közös álláspontjára június végére, a megállapodásra a németországi választások után, a tárgyalások utolsó szakaszában lehet számítani.

A munkaerő szabad vándorlásával kapcsolatban a magyar miniszter felelevenítette, hogy a hétéves átmeneti rendezés kapcsán a tagjelöltek ígéretet kaptak, hogy a csatlakozással jelentősen javulni fog a helyzet, s eddig 6 tagország jelezte, hogy saját hatáskörében eltekint a korlátozásoktól. Ausztriával a kérdésről tárgyalások folynak, de ezeket az eddigieknél érdemibbé kell tenni, mert lényegi előrelépésre van szükség - mondta.

Délután Martonyi János Alsó-Ausztriát kereste fel, viszonozva Erwin Pröll tartományi elöljáró 2000 őszén tett magyarországi látogatását. Pröll a megbeszélés után szólt arról, hogy az európai integrációban a regionális vonatkozások egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, az Unió bővítésének sikeréhez pedig minél szorosabb kapcsolatokra van szükség.