Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nem lesz többet szó a Benes dekrétumokról

2002.03.07. 16:18
Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Bécsben újságírók előtt elhatárolta magát a Die Presse című osztrák lapban aznap megjelent cikk címétől ("Budapest kitart a Benes-dekrétumok vége mellett még az EU-bővítés előtt"), bár az írást korrektnek mondta.
- Magyarország többször leszögezte, hogy a Benes-dekrétumok kérdését sem a kétoldalú kapcsolatokban, sem a visegrádi együttműködésben, sem pedig Csehország és Szlovákia uniós csatlakozása kapcsán nem hozza fel - hangsúlyozta Bécsben Martonyi János külügyminiszter.

A háború után a németek és magyarok elűzéséhez vezető dekrétumokról kijelentette: amennyiben van ellentmondás az Európai Unió közös jogrendje és a Benes-dekrétumok között, úgy ezt Csehországnak és Szlovákiának kell megoldani, s e két ország feladata annak kidolgozása, hogy hogyan oldható fel az ellentmondás. Martonyi János a maga részéről bízik abban, hogy Csehország és Szlovákia Magyarországgal egy időben lesz az unió tagja.

Visegrádi csoport lehet a csatlakozás után, kérdés miként

A sajtóban megjelent, a Benes-dekrétumok kapcsán az állítólagos magyar-osztrák-bajor tengelyre vonatkozó feltételezésekre válaszolva leszögezte: a közép-európai együttműködés minden formáját folytatni szándékozik Magyarország, s ebben egyaránt benne foglaltatik a visegrádi csoport, a Kis-Duna menti csúcs és számos más hasonló. A visegrádi csoportról úgy vélte: az együttműködés más közép-európai formái mellett az uniós csatlakozás után is megőrizhető, de hogy milyen formában, azt majd akkor kell eldönteni.

Martonyi Bécsben is egyenlő versenyt két

A magyar külügyminiszter csütörtökön délelőtt Bécsben osztrák kollégájával, Benita Ferrero-Waldnerrel tárgyalt, főleg uniós kérdésekről. Mint újságírók előtt elmondta, ismertette a magyar álláspontot egyebek között a mezőgazdasági közvetlen támogatások és a munkaerő szabad vándorlása kérdésében. A támogatások kapcsán rámutatott, hogy Budapest EU-tagjelöltként egyenlő versenyt tart szükségesnek. A javaslat kedvező elemének nevezte, hogy elismeri az új tagok jogosultságát ezekre, de Magyarország elégedetlen a támogatások kilátásba helyezett mértékével és elfogadhatatlannak tartja a tíz éves átmeneti rendezést, mert nem tudni, milyen lesz az új rendszer 2007 után. A miniszter úgy vélte, a kérdésben az EU közös álláspontjára június végére, a megállapodásra a németországi választások után, a tárgyalások utolsó szakaszában lehet számítani.

A munkaerő szabad vándorlásával kapcsolatban a magyar miniszter felelevenítette, hogy a hétéves átmeneti rendezés kapcsán a tagjelöltek ígéretet kaptak, hogy a csatlakozással jelentősen javulni fog a helyzet, s eddig 6 tagország jelezte, hogy saját hatáskörében eltekint a korlátozásoktól. Ausztriával a kérdésről tárgyalások folynak, de ezeket az eddigieknél érdemibbé kell tenni, mert lényegi előrelépésre van szükség - mondta.

Délután Martonyi János Alsó-Ausztriát kereste fel, viszonozva Erwin Pröll tartományi elöljáró 2000 őszén tett magyarországi látogatását. Pröll a megbeszélés után szólt arról, hogy az európai integrációban a regionális vonatkozások egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert, az Unió bővítésének sikeréhez pedig minél szorosabb kapcsolatokra van szükség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!