Árpád
-2 °C
4 °C

Az EU szerint egyetlen Benes-dekrétum sem akadály

2002.04.18. 18:15
A második világháború után a magyarok és németek elűzéséhez vezető Benes-dekrétumok nem érvényesülnek már Csehországban, s nem akadályozzák az ország uniós csatlakozását - erre jutott az Európai Bizottság által megrendelt, még nem közölt szakvélemény a Format című osztrák politikai hetilap pénteki számában megjelenő, előre közreadott értesülés szerint.
A Format azt is megállapítja, hogy ezzel az EU bizottsága egészen más álláspontra jutott, mint amelyet az osztrák kormány képvisel, Bécs szerint ugyanis a dekrétumok diszkrimináló részei ma is érvényesülnek a csehországi igazságszolgáltatásban.

Nem tekinthető érvényesnek

A lap értesülése szerint a szakértői csoport összesen 12, a szudétanémetek szempontjából releváns dekrétumot vizsgált meg, s csupán annál az egynél habozott, amely a nácikkal együttműködő csehországi németekre a halálbüntetést is lehetővé tette, s nem tartalmazott elévülési határidőt. Mivel azonban nyilvánvaló, hogy Csehországban nem fenyeget németeket halálbüntetés, ez a törvény sem tekinthető érvényesnek - vonták le a következtetést a szakértők. A jogi szolgálat mindent egybevetve arra jutott, hogy a Benes-dekrétumok összességükben nem akadályozzák Csehország uniós csatlakozását - írja a Format című bécsi hetilap.

A visegrádi áldozat

Mint ismeretes, februárban nagy diplomáciai vihart kavart Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli Benes-dekrétumokkal kapcsolatos kijelentéseivel. Orbán szerint nem támogatható Szlovákia NATO-belépése a még érvényben lévő dekrétumok miatt. A kialakult feszült helyzetben a visegrádi négyek magyarországi találkozója előtt a három vendég lemondta részvételét. Milos Zeman cseh és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök telefonon arról tájékoztatták lengyel kollégájukat, hogy Orbán Viktor Benes-dekrétumokkal kapcsolatos kijelentései miatt nem utaznak el Magyarországra. Ezt követően Leszek Miller is a távolmaradás mellett döntött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?