Húzóágazat helyett válságövezet a külpolitika?

2002.02.27. 13:29
Nem értek egyet azzal, hogy Orbán Viktor bármiben is hibáztatható lenne a visegrádi találkozó elmaradásáért - állította Martonyi János a külügyi bizottság ülésén. Egy kormánypárti képviselő szerint az ellenzék nyuszika szerepére kárhoztatja a kabinetet: mindenért támad, ha van sapka azért, ha nincs azért. A szocialisták viszont úgy vélik, hogy az egykor sikerágazatnak számító külpolitikát Orbán és Németh Zsolt válságba sodorta. A Benes-dekrétumok körüli vitában mindkét oldal kampányolással vádolta a másikat.
Az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén Martonyi János külügyminiszter azt állította, hogy a miniszterelnök brüsszeli kijelentései megfeleltek a magyar álláspontnak, ezért Orbán nem hibáztatható a visegrádi négyek találkozójának elmaradásáért. A külügyminiszter azt valószínűsítette, hogy a téma csak az erősödő kampány miatt került napirendre. Úgy vélte, ezt jelzi az is, hogy az ellenzéki pártok "az ügy előzményeinek feltárása nélkül rögtön a cseh és szlovák álláspont oldalára álltak".

A külügyminiszter szerint egyébként a Keszthelyre tervezett magyar-cseh-szlovák-lengyel csúcstalálkozó elmaradásával "semmit sem vesztettünk", hiszen a közös EU-csatlakozási alapelvek már készen állnak, és hétfőn megtartották a visegrádi országok külügyminisztériumainak stratégiai tervező osztályvezetőinek megbeszélését is.

A válság külpolitikája

Az MSZP sajnálatosnak nevezte, hogy a külügyminiszter is csatlakozott "Németh Zsolt külügyi államtitkár kampányához", amellyel a hazaárulás mellé az összeesküvés vádját is felsorakoztatta. A szocialista Szabó Vilmos szerint nem az ellenzék tette kampánytémává a kérdést, hanem a környező országok vezetése és sajtója állítja: Orbán Viktor emelte be kampányában a külföldi magyarság ügyét. Mint mondta, a Brüsszelben elhangzott miniszterelnöki kijelentésekkel telt be a pohár Pozsonyban és Prágában, de Orbán megnyilatkozásai egy olyan lánc részei csupán, amelyek válságba sodorták az 1990-es évek elejétől hagyományosan sikerágazatnak tekinthető külügyet. Szabó ezért elsősorban Orbánt és Németh Zsoltot tette felelőssé.

A szabad demokrata Szent-Iványi István bizottsági elnök szerint Orbán tudatosan és sorozatosan olyan politikai eszközökkel élt, amelyek az ország elszigetelődéséhez vezettek. A bizottsági elnök véleménye szerint a sorozat része volt a kedvezménytörvény körüli vita, Szlovákia NATO-tagságát megkérdőjelező Orbán-megnyilatkozás és a visegrádiak közös nyilatkozatának egyeztetés nélküli közzététele.

Nyuszika sorsára jutott a kormány

A fideszes Balla Mihály szerint a Benes-dekrétumok ügye kényes kérdés, de a kormányfőnek mindenképp fel kellett vetni. Más kormánypárti vélemény szerint viszont a teljesen fölösleges volt az ügyben bizottsági ülést összehívni, mert ez csak az ellenzék számára alkalom álláspontja ismételgetésére. Pósán László fideszes képviselő azt hangoztatta, hogy az ellenzéknek mindegy mit tesz a kormány, mindenképp támad, ha van sapka rajta, akkor azért, ha nincs, akkor azért. A képviselő szerint Horn Gyula és Vladimír Meciar annak idején a békés lakosságcsere lehetőségét is felvetették.

A bizottság ülése végén a kormánypárti többség leszavazta azt a szocialista indítványt, amely jószolgálati parlamenti küldöttséget javasolt küldeni Csehországba, Szlovákiába és Lengyelországba a V4-együttműködés felújítása érdekében.  • Hírek
  • Személyi kölcsön