Umm Kaszrnál vannak a taszári iraki önkéntesek

2003.03.26. 18:00
A Taszáron kiképzett iraki önkéntesek egy csoportja már a dél-iraki kikötőváros, Umm Kaszr közelében egy hajón várakozik, hogy megkezdhesse feladatát.
Taszári amerikai katonai körökből származó információk szerint a magyarországi bázison kiképzett irakiak előreláthatóan csütörtöktől az ENSZ humanitárius segélyszállítmányának elosztásában segédkeznek.

Lassan kész a második csoport

David Barno vezérőrnagy, a taszári kiképzést irányító parancsnok szerdán a bázisra meghívott magyar és külföldi újságíróknak, tévétársaságok képviselőinek, köztük a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió munkatársának elmondta: napokon belül véget ér az iraki önkéntesek második csoportjának a felkészítése.

Korábbi sajtóértesülések szerint jelenleg 26 iraki önkéntes tartózkodik a taszári bázison. Az első turnusban mintegy félszázan kaptak kiképzést részben civil-katonai kapcsolatokban, részben közigazgatási feladatokban való részvételre. A tábornok megerősítette, hogy a kiképzés résztvevői a koalíciós erők műveleteiben vesznek részt.

Törzsvezetés

A szerdai, úgynevezett törzsvezetési gyakorlatot bemutató programon az önkéntesek a segélyszállítmány elosztásával kapcsolatos tudnivalókat gyakorolták a sajtó képviselőinek jelenlétében.

Ennek keretében egyebek mellett azt sajátították el, hogy miként kell felvenni a kapcsolatot a helyi civil szervezetekkel, önkéntes segítőkkel, a rendőrséggel.

A kiképzők szándéka szerint a gyakorlat is azt bizonyította, hogy a kiképzésben résztvevők elsődleges feladata a különböző helyi önkormányzati szervekkel, civil szervezetekkel, nemzetközi segélyszervezetekkel való kapcsolatfelvétel lesz.

Titokban tartják a részleteket

David Barno tájékoztatása szerint a már kiképzett iraki önkéntesek felkészültségéről, munkájáról folyamatos visszajelzést kapnak, ennek alapján, ha szükséges, változtatnak a kiképzés tematikáján.

A parancsnok arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a Taszáron kiképzett iraki önkéntesek közül pontosan hányan tartózkodnak a dél-iraki kikötőváros közelében, mint ahogy azt sem közölte, hogy a mostani csoport tagjai mikor hagyják el a bázist, hol és milyen segítséget nyújtanak majd a koalíciós erőknek.

David Barno az önkéntesek következő csoportjának létszámáról és érkezésének időpontjáról sem adott felvilágosítást.

Két doktor is van

A jelenlegi csoportról szólva elmondta: a résztvevők átlagéletkora 42 év, a legfiatalabb 19, a legidősebb 60 éves. Szakmai felkészültségüket illetően teljesen különböző háttérrel rendelkeznek, ketten közülük doktori fokozat birtokosai.

Kiss Dezső őrnagy, a magyar honvédség tájékoztatási tisztje az MTI érdeklődésére közölte: a mostani bázislátogatás része annak a kommunikációs programnak, amelynek keretében összességében mintegy másfélszáz, az iraki önkéntesek kiképzése iránt érdeklődő újságíróknak lehetőség kívánnak adni arra, hogy személyes élmények alapján tudósítsanak a Taszáron folyó felkészítésről.

Az őrnagy leszögezte: a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodás értelmében a Taszáron kiképzett önkéntesek csakis egy közbülső állomás érintésével érkezhetnek majd Irakba, ahol hadműveleti feladatokban nem vesznek részt.  • Hírek
  • Bankszámla