Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Szabadon engedték Tekebajevet

2006.09.08. 18:58
Szerdán őrizetbe vették Omurbev Tekebajevet, a kirgiz parlament volt elnökét egy lengyel repülőtéren, miután táskájában közel 600 gramm heroint találtak egy Matrjoska-babába rejtve. A bíróság elfogadta Tekebajev magyarázatát, miszerint a drogot a politikus lejáratása végett ismeretlen tettesek csempészték a poggyászába.

A lengyel hatóságok szabadon bocsátották a drogcsempészéssel gyanúsított Omurbev Tekebajev volt kirgiz parlamenti elnököt, miután a bíróság elfogadta a politikus magyarázatát, miszerint a nála talált kábítószert ismeretlen tettesek csempészték a poggyászába, jelentették be a lengyel hatóságok pénteken.

Tekebajevet szerdán vették őrizetbe egy lengyel repülőtéren, miután a táskájában egy Matrjoska-babába rejtve közel 600 gramm heroint találtak. "A bíróság elfogadta a vádlott magyarázatát, miszerint a drogot a politikus lejáratása végett ismeretlen tettesek csempészték a poggyászába.

Az ügyészség még fontolgatja, hogy fellebbezzen-e a bíróság döntése ellen, de nincs lehetőségük megakadályozni, hogy Tekebajev elhagyja az országot" - mondta Maciej Kujawski, a varsói kerületi ügyészség szóvivője.

"Százszázalékosan biztos vagyok Tekebajev ártatlanságában, semmi kétségem, hogy aljas provokáció áldozata" - nyilatkozta a nap folyamán Felix Kulov kirgiz miniszterelnök.

Tekebajev a kirgiz politikusok élvonalába tartozik. A parlamenti elnöki tisztségről februárban köszönt le, kényszerből, miután a törvényhozás ülésén sértő megjegyzéseket tett az államfőre. A politikus most a Reformokért ellenzéki mozgalom egyik vezetője; a mozgalom tavasszal több tüntetésen tiltakozott amiatt, hogy a kirgiz kormányzat - szerinte - a szervezett bűnözés komoly befolyása alá került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!