Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szabadon engedték Tekebajevet

2006.09.08. 18:58
Szerdán őrizetbe vették Omurbev Tekebajevet, a kirgiz parlament volt elnökét egy lengyel repülőtéren, miután táskájában közel 600 gramm heroint találtak egy Matrjoska-babába rejtve. A bíróság elfogadta Tekebajev magyarázatát, miszerint a drogot a politikus lejáratása végett ismeretlen tettesek csempészték a poggyászába.

A lengyel hatóságok szabadon bocsátották a drogcsempészéssel gyanúsított Omurbev Tekebajev volt kirgiz parlamenti elnököt, miután a bíróság elfogadta a politikus magyarázatát, miszerint a nála talált kábítószert ismeretlen tettesek csempészték a poggyászába, jelentették be a lengyel hatóságok pénteken.

Tekebajevet szerdán vették őrizetbe egy lengyel repülőtéren, miután a táskájában egy Matrjoska-babába rejtve közel 600 gramm heroint találtak. "A bíróság elfogadta a vádlott magyarázatát, miszerint a drogot a politikus lejáratása végett ismeretlen tettesek csempészték a poggyászába.

Az ügyészség még fontolgatja, hogy fellebbezzen-e a bíróság döntése ellen, de nincs lehetőségük megakadályozni, hogy Tekebajev elhagyja az országot" - mondta Maciej Kujawski, a varsói kerületi ügyészség szóvivője.

"Százszázalékosan biztos vagyok Tekebajev ártatlanságában, semmi kétségem, hogy aljas provokáció áldozata" - nyilatkozta a nap folyamán Felix Kulov kirgiz miniszterelnök.

Tekebajev a kirgiz politikusok élvonalába tartozik. A parlamenti elnöki tisztségről februárban köszönt le, kényszerből, miután a törvényhozás ülésén sértő megjegyzéseket tett az államfőre. A politikus most a Reformokért ellenzéki mozgalom egyik vezetője; a mozgalom tavasszal több tüntetésen tiltakozott amiatt, hogy a kirgiz kormányzat - szerinte - a szervezett bűnözés komoly befolyása alá került.