Gerzson
-3 °C
2 °C

Terrorriadó Nagy-Britanniában

2003.01.08. 12:56
Brit politikusok, közéleti szereplők elleni merényletekre készülhetett londoni laboratóriumában előállított méreggel hat észak-afrikai férfi. A Scotland Yard attól tart, hogy több szabadlábon lévő terrorista is rendelkezhet a kobraméregnél kétszer erősebb ricinnel, ezért általános terrorriadót rendeltek el az országban. Az ellenszer nélküli ricin alkalmas lehet vegyi fegyverek gyártására is, kis mennyiségben is gyilkos méreg.
Terrorriadót rendeltek el Nagy-Britanniában szerdán, mivel a laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint halálos méreg előállítására alkalmas laboratóriumot fedeztek fel a Scotland Yard munkatársai egy észak-londoni lakásban - jelentette a CNN. Feltételezések szerint a ricinnel brit közéleti személyiségek meggyilkolását tervezték. A rendőrség hat férfit vett őrizetbe a vasárnapi házkutatás után, kihallgatásuk még tart. A rendőrség további három gyanúsítottat keres - jelentette a BBC.

Ellenszer nélküli gyilkos
A ricin erős méreg, akár a bőrrel érintkezve is ölhet. A ricin beinjekciózása után azonnal elhalnak az izomszövetek és az idegvégződések, majd a létfontosságú szervek összeomlását követően beáll a halál. A ricinusmagból kinyert ricin egy molekulája képes megbénítani a protein szintézist, ezzel a sejt halálát okozva. Kis mennyiségű ricin belélegzése 36-48 órán belül halált okozhat. Lenyelve levertséget, hányást és gyomorvérzést okoz, majd máj-, lép- és veseelégtelenséget okoz. A közvetlen halálok ez esetben a vérkeringés összeomlása. A méregnek nincs ismert ellenanyaga.
A ricin hadi alkalmazásával az I. és a II. világháború során is kísérleteztek az amerikaiak. Az 1940-es években a wiltshire-i Porton Down biológiai kutatólaboratóriumban ki is fejlesztették a W-bomba kódnevű ricinfegyvert, bevetésére azonban soha nem került sor. Georgij Markov bolgár emigráns 1978-as londoni meggyilkolásakor a bolgár titkosszolgálat ricinbe mártott esernyővel szúrta le áldozatát.
Merényletekre készültek

Rendőrségi vélemények szerint több ember még szabadlábon lehet a kobra mérgénél kétszer erősebb ricint előállítók közül. A terrorriasztással párhuzamosan értesítették a kórházakat is, hogy készüljenek a várható támadások áldozatainak kezelésére, bár a ricinnek nincs ismert ellenszere. Az erős méreg alkalmas terrortámadások elkövetésére és tömegpusztító fegyverek gyártására is - idézi a szakértői véleményeket a CNN. Legvalószínűbb alkalmazása mégis az, ha sprayként használják gyilkosságokhoz. Szakértők szerint kevésbé valószínű, hogy a méreggel a tokiói gáztámadásos merényletekhez hasonló támadást terveztek elkövetni.

A házkutatás óta letartóztatott hat férfi észak-afrikai származású. A méreganyagot és az előállításához szükséges eszközöket egyikük észak-londoni lakásán találták meg. A vasárnapi akció során egy nőt is letartóztattak, azonban őt később szabadon engedték. A hat férfi kapcsolatáról nem számolt be a rendőrség. A férfiakat a CNN értesülései szerint besúgók segítségével fogták el.

Irak és a terroristák kedvelt szere

Ricin előállításával az al-Kaida és Irak is kísérletezett. Oszama bin Laden szervezetének terveit 2001 októberében találták meg Kabulban. Irak valószínűleg nagyobb raktárkészletekkel is rendelkezik, az ENSZ fegyverzetellenőrei 1998-as távozásuk után kiadott zárójelentésükben az erős mérget is megnevezik azoknak az anyagoknak a listáján, melyekkel Husszein kormánya nem tud elszámolni. A méreggel legutóbb 2002 augusztusában kísérletezett az al-Kaidával szövetséges Anszar al-Iszlam terroristacsoport Irak kurd ellenőrzés alatt álló északi területén.