Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Két héten belül megalakulhat a thaiföldi kormány

2006.09.20. 12:18
A keddi thaiföldi katonai hatalomátvétel után Szondhi Bunjaratgin tábornokot nevezték ki a miniszterelnöki teendők ellátására, aki első sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az új kormány két héten belül megalakul. Bangkokban „feszült nyugalom” van, bár betiltották az öt főnél nagyobb gyülekezéseket. A nemzetközi visszhang egyelőre óvatos, kivárják a további fejleményeket.

A thaiföldi fegyveres erők szerda reggel Szondhi Bunjaratgin tábornokot bízták meg a miniszterelnöki teendők ellátásával, miután előző nap vértelen katonai hatalomátvételt hajtottak végre és rendkívüli állapotot vezettek be.

Szondhi tábornok két héten belülre ígéri az új thaiföldi kormány megalakulását. Első bangkoki sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy e két hét alatt előkészítik az ország új ideiglenes alkotmányát, és kineveznek egy új nemzetgyűlést és új kormányfőt is, aki "szereti a demokráciát és az alkotmányos királyságot". Ezt követően a katonák visszavonulnak a hatalomból, ígérte. A következő általános választások várható időpontját jövő év októberében jelölte meg.

Szondhi tábornok Bhumibol Aduljadedzs király hűséges hívének számít. Muzulmán vallású, akit képesnek tartanak arra, hogy leszámoljon az ország déli részén zajló muzulmán felkeléssel.

Leálltak a rádiók és a tévék

A thaiföldi fővárosban egy nappal az államcsíny után "feszült nyugalom" van. Páncélosok és katonai alakulatok vették körbe a kormány székházát. A puccsisták felállítottak egy "közigazgatási tanácsot", amely Bangkokban és a szomszédos tartományokban veszi át a kormányzást. A távolabbi tartományokban a fegyveres erők helyi parancsnokait bízták meg ezzel a feladattal.

A rádiók és az állami televízió beszüntették napi adásukat, és csupán zenét, illetve a puccsisták közleményeit közvetítik. Így jelentették be a tv-ben, hogy a puccs vezetői betiltottak minden, öt főnél nagyobb gyülekezést. A rendelkezés a rendkívüli állapot időtartamára vonatkozik, és annak megsértői hat hónapi börtönnel sújthatók. A puccsisták szóvivője ugyanakkor alkotmányreformot, továbbá "szabad és igazságos választásokat" ígért.

Ellenőrzés alatt a média

Ugyancsak a televízióban jelentették be, hogy a katonai kormányzat szigorú ellenőrzés alá vonja a nemzeti és nemzetközi médiát az ország területén. Ez a parancs lehetőséget ad a távközlési minisztériumnak, hogy megakadályozzon minden "félretájékoztatást", amely káros lenne a thaiföldi katonai hatóságoknak. Már e bejelentés előtt megszakadt az országban a CNN és a BBC adása.

A hatalmától megfosztott Thakszin Sinavatra sorsa még bizonytalan. Szondhi Bunjaratgin először azt mondta, hogy hazavárják a volt miniszterelnököt, és nem esik bántódása, később úgy fogalmazott sajtóértekezletén, hogy "a törvény szerinti eljárás indul azok ellen, akik bűnöket követtek el", de erről újságírói kérdésre sem volt hajlandó többet mondani.

A kormányfő tartózkodási helye ismeretlen

A hatalmától megfosztott Thakszin Sinavatra kormányfő, aki lemondta beszédét az ENSZ Közgyűlésén, vélhetően egy New York-i szállodában tartózkodik. Egy külügyminisztériumi illetékes azt mondta New Yorkban, hogy Thakszin az államcsíny ellenére visszarepül Bangkokba, más, meg nem erősített források szerint Londonba megy. Egy őt kísérő újságíró szerint Thakszin egy orosz repülőgépet bérelt, hogy az kíséretével együtt az angol fővárosba szállítsa. További útiterve egyelőre nem ismeretes. Az ország miniszterelnök-helyettese, Csitcsai Vannaszathit, valamint Thakszin kabinetfőnöke jelenleg a hadsereg őrizetében van.

Óvatos nemzetközi visszhang

Az amerikai kormány aggodalommal nyilatkozott a thaiföldi hatalomátvételről, de a hivatalos véleménynyilvánítással megvárja a további fejleményeket. Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes úgy nyilatkozott, hogy előbb látni szeretnék a hadsereg szándékait.

A New York-ban tartózkodó Alexander Downer ausztrál külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a bangkoki államcsínyt, és a thaiföldi demokrácia visszaállítását követelte. Ugyanakkor hozzátette, Canberrának fel kell mérnie a kialakult helyzetet, mielőtt a Bangkokkal való politikai kapcsolatokon változtatna.

Aggodalmának adott hangot Aszo Taro japán külügyminiszter is és a helyzet mielőbbi normalizálását sürgette. A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Peking nem óhajt beavatkozni Thaiföld belügyeibe. Csin Kang (Qin Gang) szóvivő a két ország barátságát hangsúlyozta, és "harmóniát és virágzást" kívánt a délkelet-ázsiai országnak.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a CNN-nek nyilatkozva bírálta a thaiföldi katonai hatalomátvételt, mondván, hogy a világszervezet mindig a demokratikus úton, választások révén történő kormányváltást támogatta. Az Európai Unió soros finn elnöksége által Helsinkiben kiadott közlemény is elítélte szerdán a thaiföldi puccsot, a katonák visszalépését és a demokratikusan választott kormány helyreállítását követelve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!