Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Összecsapások tibetiek tüntetésén Nepálban

A múlt heti tibeti zavargások nyomán hétfőn tüntetések és összecsapások alakultak ki a szomszédos Nepálban is.

Összecsapások törtek ki hétfőn Katmanduban a Tibet mellett tüntetők és a nepáli rendőrség között.

A mintegy száz tiltakozó, köztük buddhista szerzetesek, tibeti emigránsok, az ENSZ katmandui kirendeltségére akartak bejutni, amikor a rendőrök rájuk rontottak. A demonstrálók az indiai száműzetésben élő tibeti kormány zászlait lengették, és Tibetnek szabadságot követelő, a kínai tartományban történő gyilkosságok megállítását követelő jelmondatokat kiabáltak

Kína biztonsági okból csapaterősítést hajtott végre a kínai-nepáli határon attól tartva, hogy tibetpárti tiltakozó csoportok lépnek át Kínába.

Tibeti emigránsokkal csaptak össze a rendőrök Katmanduban

A nepáli rendőrség végül feloszlatta száműzetésben élő tibetiek tüntetését, 30 tüntetőt őrizetbe vettek. Egy rendőr úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők le akarták zárni a világszervezet épülete melletti egyik utcát. Az őrizetbe vetteket még a nap folyamán szabadon engedik, közölte egy rendőr.

Több száz halott Tibetben?

A tibeti erőszakos cselekményeknek összesen több száz halálos áldozata van - közölte hétfőn közleményben az észak-indiai Dharamszalában székelő emigráns tibeti kormány. "Fel kell hívni az ENSZ és a nemzetközi közösség figyelmét arra a tényre, hogy több száz tibeti halt erőszakos halált a március 10-én kezdődött hatalmas tüntetéseken Lhászában és Tibet más térségeiben" - olvasható a közleményben, amely nem közöl semmi egyebet ezzel az egyelőre ellenőrizhetetlen adattal kapcsolatban. A kínai hivatalos verzió szerint 13 ember halt meg a tibeti zavargásokban. Az Indiában székelő tibeti emigráns kormány korábban nyolcvan halálos áldozatról számolt be.

Tibeti kormányzó: Kína nem vetett be fegyvert Lhászában

A kínai rendfenntartó erők nem használtak fegyvert a tibeti fővárosban, Lhászában kirobbant erőszakos tiltakozó akciók megfékezésekor, mondta hétfőn Pekingben Tibet autonóm régió kormányzója.

Nem dördültek lövések; a kínai népi felszabadítási hadsereget nem is vetették be a tüntetők ellen, csak a rend helyreállítása után, a nyugalom fenntartása érdekében - mondta el sajtótájékoztatón a vezető.

Szavai szerint a "felkelők" viszont megöltek 13 "ártatlan embert", összeverték, illetve megégették őket. A pénteki zavargásokban 61 rendőr megsérült, több mint 300 üzletet és több mint félszáz gépkocsit felgyújtottak, sorolta a kormányzó, egyszersmind azt ígérte, a hatalom elnéző lesz azokkal a tüntetőkkel szemben, akik együttműködnek és megbánást mutatnak, azoknak viszont, akik súlyos bűncselekményeket követtek el, vagy továbbra is ellenszegülnek, szigorú elbánásban lesz részük.

Kínaellenes demonstrációt akartak tartani a nepáli fővárosban

Szombaton a régió kormánya még azt közölte, a rendfenntartó erők csak figyelmeztető lövéseket adtak le a tüntetéseken.

Szigorított netes cenzúra

Kína elérhetetlenné tette a YouTube-ot vasárnap, miután az internetes videócserélő oldalon felvételek jelentek meg a tibeti tüntetésekről. Aki Kínában fel akart lépni a YouTube-ra, az csak üres ablakot és hibaüzenetet láthatott. Kínában élő bloggerek időközben arról is hírt adtak, hogy sem a CNN, sem a BBC oldalai nem láthatók Kínából, feltehetőleg azok is a legnagyobb videómegosztó sorsára jutottak.

Kitiltva

Peking - amely egyébként is szigorú ellenőrzés alatt tartja a tömegtájékoztatást - kitiltotta Lhászából a külföldi turistákat és újságírókat. A kínai állami médiumokban egyetlen rövid filmtudósítást jelent meg a tibeti zavargásokról. Ez annyit mutatott csak, hogy tibeti tüntetők szétvernek Lhászában egy kínai üzletet, de nem szólt az utána következő rendőri fellépésről.

A világhálót szigorúan ellenőrző pekingi hatóságok azt nem akadályozzák, hogy kínai internetezők a lhászai tüntetők meggyilkolására buzdító felhívásokat tegyenek közzé a legnépszerűbb hazai hírportálon. A Sina.com-on a tibeti helyzetről közölt szűkös információkhoz érkezett hétfőn a legtöbb hozzászólás: számuk a nap közepéig meghaladta a 27 ezret, a kommentek a kormányt támogatják és hangvételük szokatlanul erőszakos, bár konkrétan nem nevezik meg a tibetieket.

A YouTube-hoz hasonló kínai népszerű videócserélő oldal, a tudou.com működött vasárnap, de aki a tibeti zavargásokról keresett rajta filmet, az azt a választ kapta, hogy a keresésnek nincs eredménye. Kína január végén korlátozásokat vezetett be a videók internetes felhelyezésére.

Nyugtalanság Közép-Ázsiában

A zavargások múlt hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi nyári olimpia ellen tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából eljutni Tibetbe. A helyzet a hét második felére kritikussá vált; hatóságok erőszakot alkalmaztak Lhászában a tüntetők ellen.

A dalai láma a terror uralmának és kulturális népirtásnak nevezte azt, amit a kínai hatóságok Tibetben folytatnak. A dalai láma azt mondta, hogy a kínaiak gyakran másodrendű állampolgárként kezelik a tibetieket a szülőföldjükön és az erőszak terrorjával tudnak csak nyugalmat teremteni. Felkérte a nemzetközi közösséget, hogy próbáljon meg valamilyen vizsgálatot lefolytatni az utóbbi napok eseményeinek tisztázására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?