Tekla
9 °C
20 °C

Összecsapások tibetiek tüntetésén Nepálban

A múlt heti tibeti zavargások nyomán hétfőn tüntetések és összecsapások alakultak ki a szomszédos Nepálban is.

Összecsapások törtek ki hétfőn Katmanduban a Tibet mellett tüntetők és a nepáli rendőrség között.

A mintegy száz tiltakozó, köztük buddhista szerzetesek, tibeti emigránsok, az ENSZ katmandui kirendeltségére akartak bejutni, amikor a rendőrök rájuk rontottak. A demonstrálók az indiai száműzetésben élő tibeti kormány zászlait lengették, és Tibetnek szabadságot követelő, a kínai tartományban történő gyilkosságok megállítását követelő jelmondatokat kiabáltak

Kína biztonsági okból csapaterősítést hajtott végre a kínai-nepáli határon attól tartva, hogy tibetpárti tiltakozó csoportok lépnek át Kínába.

Tibeti emigránsokkal csaptak össze a rendőrök Katmanduban

A nepáli rendőrség végül feloszlatta száműzetésben élő tibetiek tüntetését, 30 tüntetőt őrizetbe vettek. Egy rendőr úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők le akarták zárni a világszervezet épülete melletti egyik utcát. Az őrizetbe vetteket még a nap folyamán szabadon engedik, közölte egy rendőr.

Több száz halott Tibetben?

A tibeti erőszakos cselekményeknek összesen több száz halálos áldozata van - közölte hétfőn közleményben az észak-indiai Dharamszalában székelő emigráns tibeti kormány. "Fel kell hívni az ENSZ és a nemzetközi közösség figyelmét arra a tényre, hogy több száz tibeti halt erőszakos halált a március 10-én kezdődött hatalmas tüntetéseken Lhászában és Tibet más térségeiben" - olvasható a közleményben, amely nem közöl semmi egyebet ezzel az egyelőre ellenőrizhetetlen adattal kapcsolatban. A kínai hivatalos verzió szerint 13 ember halt meg a tibeti zavargásokban. Az Indiában székelő tibeti emigráns kormány korábban nyolcvan halálos áldozatról számolt be.

Tibeti kormányzó: Kína nem vetett be fegyvert Lhászában

A kínai rendfenntartó erők nem használtak fegyvert a tibeti fővárosban, Lhászában kirobbant erőszakos tiltakozó akciók megfékezésekor, mondta hétfőn Pekingben Tibet autonóm régió kormányzója.

Nem dördültek lövések; a kínai népi felszabadítási hadsereget nem is vetették be a tüntetők ellen, csak a rend helyreállítása után, a nyugalom fenntartása érdekében - mondta el sajtótájékoztatón a vezető.

Szavai szerint a "felkelők" viszont megöltek 13 "ártatlan embert", összeverték, illetve megégették őket. A pénteki zavargásokban 61 rendőr megsérült, több mint 300 üzletet és több mint félszáz gépkocsit felgyújtottak, sorolta a kormányzó, egyszersmind azt ígérte, a hatalom elnéző lesz azokkal a tüntetőkkel szemben, akik együttműködnek és megbánást mutatnak, azoknak viszont, akik súlyos bűncselekményeket követtek el, vagy továbbra is ellenszegülnek, szigorú elbánásban lesz részük.

Kínaellenes demonstrációt akartak tartani a nepáli fővárosban

Szombaton a régió kormánya még azt közölte, a rendfenntartó erők csak figyelmeztető lövéseket adtak le a tüntetéseken.

Szigorított netes cenzúra

Kína elérhetetlenné tette a YouTube-ot vasárnap, miután az internetes videócserélő oldalon felvételek jelentek meg a tibeti tüntetésekről. Aki Kínában fel akart lépni a YouTube-ra, az csak üres ablakot és hibaüzenetet láthatott. Kínában élő bloggerek időközben arról is hírt adtak, hogy sem a CNN, sem a BBC oldalai nem láthatók Kínából, feltehetőleg azok is a legnagyobb videómegosztó sorsára jutottak.

Kitiltva

Peking - amely egyébként is szigorú ellenőrzés alatt tartja a tömegtájékoztatást - kitiltotta Lhászából a külföldi turistákat és újságírókat. A kínai állami médiumokban egyetlen rövid filmtudósítást jelent meg a tibeti zavargásokról. Ez annyit mutatott csak, hogy tibeti tüntetők szétvernek Lhászában egy kínai üzletet, de nem szólt az utána következő rendőri fellépésről.

A világhálót szigorúan ellenőrző pekingi hatóságok azt nem akadályozzák, hogy kínai internetezők a lhászai tüntetők meggyilkolására buzdító felhívásokat tegyenek közzé a legnépszerűbb hazai hírportálon. A Sina.com-on a tibeti helyzetről közölt szűkös információkhoz érkezett hétfőn a legtöbb hozzászólás: számuk a nap közepéig meghaladta a 27 ezret, a kommentek a kormányt támogatják és hangvételük szokatlanul erőszakos, bár konkrétan nem nevezik meg a tibetieket.

A YouTube-hoz hasonló kínai népszerű videócserélő oldal, a tudou.com működött vasárnap, de aki a tibeti zavargásokról keresett rajta filmet, az azt a választ kapta, hogy a keresésnek nincs eredménye. Kína január végén korlátozásokat vezetett be a videók internetes felhelyezésére.

Nyugtalanság Közép-Ázsiában

A zavargások múlt hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi nyári olimpia ellen tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából eljutni Tibetbe. A helyzet a hét második felére kritikussá vált; hatóságok erőszakot alkalmaztak Lhászában a tüntetők ellen.

A dalai láma a terror uralmának és kulturális népirtásnak nevezte azt, amit a kínai hatóságok Tibetben folytatnak. A dalai láma azt mondta, hogy a kínaiak gyakran másodrendű állampolgárként kezelik a tibetieket a szülőföldjükön és az erőszak terrorjával tudnak csak nyugalmat teremteni. Felkérte a nemzetközi közösséget, hogy próbáljon meg valamilyen vizsgálatot lefolytatni az utóbbi napok eseményeinek tisztázására.