Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Tíz halott a tibeti lázongásokban

2008.03.15. 08:08
A kínai hatóságok szerint a zavargók gyilkoltak meg tíz kereskedőt. Az emigráns tibeti kormány ENSZ-vizsgálatot követel és száz halottról beszél.

"Tíz ártatlan civil égett halálra a tüzekben, amiket a pénteki lhászai zavargások okoztak" - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség. A kínai hatóságok szerint az összes halott kereskedő, halálukért a zavargókat tették felelőssé - ez, ismerve a kínaiak oszlatási szokásait, nehezen hihető.

Az Indiában működő tibeti emigráns kormány szerint viszont a pénteki erőszakos cselekményeknek legalább száz halottja volt. Egy Amerikában működő rádióállomás előzőleg legkevesebb két halottról adott hírt, egy a tibeti emigráns kormányhoz közel álló forrás szerint legalább öt tibeti tüntetőt lőttek le kínai katonák.

Klikk!

"Félő, hogy a tibetiek irányt tévesztenek" - nyilatkozta Szamdhong Rinpocse, a száműzöttek miniszterelnöke, utalva a dalai láma által vezetett tibeti szabadságmozgalom eddigi erőszakmentes jellegére. A miniszterelnök attól tart, hogy a kínai hatóságok megtorló akciói erőszakspirált indítanak el. Egyúttal emlékeztetett arra, miként vetett véget Peking 19 évvel ezelőtt a Tienanmen téri demokratikus mozgalomnak.

Rendkívüli állapot és kijárási tilalom

Utazási ügynökségek arról számoltak be egy külföldi hírügynökségnek, hogy Tibetet péntek óta lezárták a külföldiek elől, és meg nem erősített információk szerint a fővárosban rendkívüli állapotot vezettek be. Szemtanúk szerint szombaton a városközpontban legalább 40 katonai teherautó és 36 harckocsi járőrözik, Lhasza szinte valamennyi utcáját ellepték a kínai biztonsági erők, gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben.

"Azok a tüntetők, akik hétfőig feladják magukat, enyhébb büntetést kapnak" - jelentették be szombaton a kínai hatóságok. A kiadott közlemény arra is figyelmeztet, hogy a zavargókat bújtató tibetiekkel szemben is keményen lépnek majd fel, az informátoroknak viszont pénzjutalmat és védelmet ígérnek.

Előző nap a kínai fennhatóság ellen tüntetők több rendőrségi- és tűzoltó járművet felborítottak és felgyújtottak, összevertek több rendőrt és tűzoltót is. Szemtanúk elmondása szerint a helyi han nemzetiségű kínai civilek és tibeti szerzetesek is egymásra támadtak.

A zavargások miatt a tibeti emigráns kormány az ENSZ-hez fordult. Az indiai Dharamszalában működő kormány az "emberi jogok súlyos megsértésének" nevezte a kínai hatóságok erőszakos fellépését a tibeti tüntetők ellen. Hivatalos vizsgálatra viszont aligha van esély, tekintve, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétóval rendelkezik.