Árpád
-2 °C
3 °C

Tíz halott a tibeti lázongásokban

2008.03.15. 08:08
A kínai hatóságok szerint a zavargók gyilkoltak meg tíz kereskedőt. Az emigráns tibeti kormány ENSZ-vizsgálatot követel és száz halottról beszél.

"Tíz ártatlan civil égett halálra a tüzekben, amiket a pénteki lhászai zavargások okoztak" - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség. A kínai hatóságok szerint az összes halott kereskedő, halálukért a zavargókat tették felelőssé - ez, ismerve a kínaiak oszlatási szokásait, nehezen hihető.

Az Indiában működő tibeti emigráns kormány szerint viszont a pénteki erőszakos cselekményeknek legalább száz halottja volt. Egy Amerikában működő rádióállomás előzőleg legkevesebb két halottról adott hírt, egy a tibeti emigráns kormányhoz közel álló forrás szerint legalább öt tibeti tüntetőt lőttek le kínai katonák.

Klikk!

"Félő, hogy a tibetiek irányt tévesztenek" - nyilatkozta Szamdhong Rinpocse, a száműzöttek miniszterelnöke, utalva a dalai láma által vezetett tibeti szabadságmozgalom eddigi erőszakmentes jellegére. A miniszterelnök attól tart, hogy a kínai hatóságok megtorló akciói erőszakspirált indítanak el. Egyúttal emlékeztetett arra, miként vetett véget Peking 19 évvel ezelőtt a Tienanmen téri demokratikus mozgalomnak.

Rendkívüli állapot és kijárási tilalom

Utazási ügynökségek arról számoltak be egy külföldi hírügynökségnek, hogy Tibetet péntek óta lezárták a külföldiek elől, és meg nem erősített információk szerint a fővárosban rendkívüli állapotot vezettek be. Szemtanúk szerint szombaton a városközpontban legalább 40 katonai teherautó és 36 harckocsi járőrözik, Lhasza szinte valamennyi utcáját ellepték a kínai biztonsági erők, gyakorlatilag kijárási tilalom van érvényben.

"Azok a tüntetők, akik hétfőig feladják magukat, enyhébb büntetést kapnak" - jelentették be szombaton a kínai hatóságok. A kiadott közlemény arra is figyelmeztet, hogy a zavargókat bújtató tibetiekkel szemben is keményen lépnek majd fel, az informátoroknak viszont pénzjutalmat és védelmet ígérnek.

Előző nap a kínai fennhatóság ellen tüntetők több rendőrségi- és tűzoltó járművet felborítottak és felgyújtottak, összevertek több rendőrt és tűzoltót is. Szemtanúk elmondása szerint a helyi han nemzetiségű kínai civilek és tibeti szerzetesek is egymásra támadtak.

A zavargások miatt a tibeti emigráns kormány az ENSZ-hez fordult. Az indiai Dharamszalában működő kormány az "emberi jogok súlyos megsértésének" nevezte a kínai hatóságok erőszakos fellépését a tibeti tüntetők ellen. Hivatalos vizsgálatra viszont aligha van esély, tekintve, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétóval rendelkezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?