Gyárfás
16 °C
29 °C

Hiába tiltják, vonulnak a szerzetesek Tibet felé

2008.03.11. 10:02
Száz száműzetésben élő tibeti indult hazája fővárosába, hogy tiltakozzanak a kínai elnyomás ellen. Még a határ előtt feltartóztathatják őket, de az első napon gond nélkül haladhattak.

Indiában élő tibeti száműzöttek tiltakozó menetre indultak hétfőn. Azt tervezik, hogy Indiából gyalog mennek el Tibet fővárosába, Lhászába. Százan vannak, többségük buddhista szerzetes és így akarják kifejezni, hogy elegük van Tibet kínai megszállásából. Ha a tervük sikerül, akkor egy hónap alatt járhatják meg az utat. Erre azonban alig van esély.

Néhány órával indulásuk után az indiai hatóságok megtiltották a vonulást. Arra hivatkoznak, hogy a szintén indiai száműzetésben élő Dalai Lámával olyan szerződést kötöttek, amely nem engedi az ország területen Kína-ellenes demonstrációk szervezését.

A tiltó határozat ellenére a menet egyelőre békésen halad, az első 24 órában senki sem próbálta megállítani őket. A hegyi utak mentén eddig csak szimpatizánsok üdvözölték őket, rendőröket nem láttak. A terület rendőrfőnöke azonban már jelezte, hogy nem engedi át körzetén a csoportot.

Arra végképp nincs esély, hogy az indiai-kínai határon átjussanak. Kína az ötvenes években elfoglalta Tibetet és azóta nagyon keményen fellép az ország függetlenségét szorgalmazókkal szemben.