Judit
2 °C
7 °C

Buddhista szerzetesek csaptak össze a rendőrökkel Tibetben

2007.10.21. 14:20
Nyilvánosan akarták ünnepelni a dalai láma amerikai kitüntetését. Több száz szerzetes és közel háromezer rendőr esett egymásnak, a helyi hatóságok hivatalosan nem is tudnak összecsapásokról.

Buddhista szerzetesek több alkalommal összecsaptak rendőrökkel az utóbbi napokban Tibet székhelyén, Lhászában, mert a karhatalom meg akarta akadályozni, hogy nyilvánosan ünnepeljék a dalai lámának, Tibet vallási vezetőjének amerikai kitüntetését - jelentette vasárnap egy hongkongi lap.

A Ming Pao jelentése szerint több száz bonc ütközött meg a kivezényelt rendőrökkel a lhászai Csajpung (Zhaibung) kolostor környékén. A jelentés szerint mintegy háromezer alaposan felfegyverzett rendőr vette körül a kolostort az első összetűzés után. Nem derül ki a tudósításból, hogy voltak-e sérültjei a tusakodásnak. A lhászai rendőrségről és a városi elöljáróságról azt válaszolták telefonon érdeklődő nyugati tudósítóknak, hogy nincs tudomásuk összecsapásokról.

Kína nem örül Bush döntésének

George Bush amerikai elnök személyesen adta át szerdán az emigrációban élő buddhista egyházi vezetőnek a Kongresszusi Aranyérmet, az amerikai törvényhozás által adható legmagasabb polgári kitüntetést a béke, az emberi jogok és az erőszakmentesség érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként. A kínai kormány figyelmeztette Washingtont, hogy az ilyen lépések aláássák a kétoldalú kapcsolatokat.

Peking azzal vádolja a dalai lámát, aki a kínai kommunista uralom elleni 1959-es felkelés leverése óta indiai emigrációban él, hogy Tibet Kínától való elszakítására törekszik. A tibeti vallási vezető tagadja ezt, és azt mondja, hogy csupán nagyobb önállóságot szeretne népének, és kész tárgyalni erről a pekingi hatóságokkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?