Szilvia
5 °C
16 °C

Tibeti szerzeteseket tartóztattak le Indiában

2008.03.13. 19:16
Letartóztatták Észak-Indiában azokat a tibeti emigráns tüntetőket, akik hétfőn indultak Lhaszába, hogy az olimpia idején felhívják a világ figyelmét az emberi jogok elnyomására Tibetben. A kínai rendőrség a héten több tucat tüntetőt vett őrizetbe Tibetben, csütörtökön az indiai hatóságok tartóztatták le a felvonulókat. A csaknem 130 szerzetes éhségsztrájkba kezdett.

Letartóztatták a nyári olimpia pekingi helyszíne ellen tiltakozó menet több mint száz tibeti emigráns résztvevőjét csütörtökön India északi részén. Csaknem 130 tibetit szállítottak be a rendőrségre az észak-indiai Kangra körzetben, miután a hatósági tilalom ellenére megpróbálták elhagyni az emigráns tibeti kormány székhelyének, Dharamsalának a térségét.

Elfogásuk után a tiltakozók éhségsztrájkba léptek, miután megvádolták őket, hogy veszélyeztetik a térség békéjét és nyugalmát, mondta a menet egyik szervezője. Éhségsztrájkjukhoz csatlakozott kilenc külföldi is, aki együtt vonult a tibetiekkel, de őket a rendőrség nem hurcolta el. A külföldiek az Egyesült Államokból, Skóciából, Németországból, Lengyelországból és Ausztráliából érkeztek.

A menetet a körzet határától 20 kilométernyire, Dehra városában állították meg. A tibeti zászlókkal, a dalai láma és Máhátmá Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom legendás vezetője képeivel vonuló tiltakozók megpróbáltak ellenállni: leültek vagy lefeküdtek a földre és egymásba kapaszkodtak, de végül rendőrségi buszokra vonszolták és elszállították őket. Szemtanúk elmondása szerint dulakodás nem volt. A szervezők közölték, hogy a letartóztatások ellenére nem fújják le a tiltakozó menetet.

A menet hétfőn, az 1959-es tibeti felkelés kitörésének évfordulóján indult el. A száműzöttek hat hónap alatt akarnak gyalog eljutni Tibetbe, hogy az augusztusi pekingi olimpia alkalmával felhívják a világ figyelmét Tibet függetlenségi harcára.

Eközben Tibet székhelyén, ahol a hét elején buddhista szerzetesek nagyszabású tüntetéseken tiltakoztak a kínai uralom ellen, katonákat és rendőröket vezényeltek két kolostor köré, közölték csütörtökön helyi lakosok. A kínai külügyminisztérium szóvivője nem sokkal korábban ismerte el, hogy voltak tüntetések Lhászában, de állítása szerint a helyzet azóta stabilizálódott. Csin Kang (Qin Gang) szóvivő megvádolta a dalai lámát, Tibet szellemi vezetőjét, hogy szeparatizmust szít, de kijelentését bizonyítékkal nem támasztotta alá.

„A néhány lhászai szerzetes zavargása a dalai láma csoportjának szándékos politikai összeesküvése volt arra, hogy társadalmi elégedetlenséget keltsen, leválassza Tibetet Kínáról és lerombolja a tibeti nép biztos, harmonikus életét” - fogalmazott Csin Kang. „Kína elhatározása a nemzet egységének megőrzéséről szilárd, további tüntetések nem lesznek.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?