Huba
17 °C
33 °C

Tibeti szerzeteseket tartóztattak le Indiában

2008.03.13. 19:16
Letartóztatták Észak-Indiában azokat a tibeti emigráns tüntetőket, akik hétfőn indultak Lhaszába, hogy az olimpia idején felhívják a világ figyelmét az emberi jogok elnyomására Tibetben. A kínai rendőrség a héten több tucat tüntetőt vett őrizetbe Tibetben, csütörtökön az indiai hatóságok tartóztatták le a felvonulókat. A csaknem 130 szerzetes éhségsztrájkba kezdett.

Letartóztatták a nyári olimpia pekingi helyszíne ellen tiltakozó menet több mint száz tibeti emigráns résztvevőjét csütörtökön India északi részén. Csaknem 130 tibetit szállítottak be a rendőrségre az észak-indiai Kangra körzetben, miután a hatósági tilalom ellenére megpróbálták elhagyni az emigráns tibeti kormány székhelyének, Dharamsalának a térségét.

Elfogásuk után a tiltakozók éhségsztrájkba léptek, miután megvádolták őket, hogy veszélyeztetik a térség békéjét és nyugalmát, mondta a menet egyik szervezője. Éhségsztrájkjukhoz csatlakozott kilenc külföldi is, aki együtt vonult a tibetiekkel, de őket a rendőrség nem hurcolta el. A külföldiek az Egyesült Államokból, Skóciából, Németországból, Lengyelországból és Ausztráliából érkeztek.

A menetet a körzet határától 20 kilométernyire, Dehra városában állították meg. A tibeti zászlókkal, a dalai láma és Máhátmá Gandhi, az indiai függetlenségi mozgalom legendás vezetője képeivel vonuló tiltakozók megpróbáltak ellenállni: leültek vagy lefeküdtek a földre és egymásba kapaszkodtak, de végül rendőrségi buszokra vonszolták és elszállították őket. Szemtanúk elmondása szerint dulakodás nem volt. A szervezők közölték, hogy a letartóztatások ellenére nem fújják le a tiltakozó menetet.

A menet hétfőn, az 1959-es tibeti felkelés kitörésének évfordulóján indult el. A száműzöttek hat hónap alatt akarnak gyalog eljutni Tibetbe, hogy az augusztusi pekingi olimpia alkalmával felhívják a világ figyelmét Tibet függetlenségi harcára.

Eközben Tibet székhelyén, ahol a hét elején buddhista szerzetesek nagyszabású tüntetéseken tiltakoztak a kínai uralom ellen, katonákat és rendőröket vezényeltek két kolostor köré, közölték csütörtökön helyi lakosok. A kínai külügyminisztérium szóvivője nem sokkal korábban ismerte el, hogy voltak tüntetések Lhászában, de állítása szerint a helyzet azóta stabilizálódott. Csin Kang (Qin Gang) szóvivő megvádolta a dalai lámát, Tibet szellemi vezetőjét, hogy szeparatizmust szít, de kijelentését bizonyítékkal nem támasztotta alá.

„A néhány lhászai szerzetes zavargása a dalai láma csoportjának szándékos politikai összeesküvése volt arra, hogy társadalmi elégedetlenséget keltsen, leválassza Tibetet Kínáról és lerombolja a tibeti nép biztos, harmonikus életét” - fogalmazott Csin Kang. „Kína elhatározása a nemzet egységének megőrzéséről szilárd, további tüntetések nem lesznek.”