Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Könnygázzal oszlatták a tibeti szerzeteseket

2008.03.12. 17:09
A tibeti fővárosban őrizetbe vett szerzetesek szabadságáért tüntetett 500 szerzetes. A kínai rendőrség nagy erőkkel szállt szembe a tüntetőkkel, könnygázt és sokkolót is bevetettek ellenük. A kínai külügyminisztérium szerint veszélyeztetik a társadalmi stabilitást.

Könnygázt vetett be a kínai rendőrség tibeti szerzetesek ellen, akik Lhásza utcáin tüntettek, írja a Guardian. Csaknem 500 szerzetes gyűlt össze a rendőrség épülete előtt, ahol azokat a társaikat tartják fogva, akiket a hétfői demonstráción vettek őrizetbe. „Szabadságot akarunk!” – skandálták a tüntetők a tibeti fővárosban.

A tüntetőket legkevesebb ezer felfegyverzett rendőr vette körbe, és könnygázt kezdtek fújni a tömegbe, feloszlatásukhoz elektromos sokkolót is használtak. A tüntetések hétfőn kezdődtek, akkor több száz szerzetes vonult az utcára Lhászában, ami a legnagyobb kommunista-ellenes megmozdulás volt az utóbbi 20 évben, írja a Guardian.

A hétfői tüntetést az 1959-ben elbukott Kína-elleni felkelés évfordulójára időzítették. A tilalom ellenére megtartott demonstráció, illetve a hatóságoknak való ellenszegülés feszültséget okozott a Himalája-régióban, mivel a közelgő olimpia miatt Kínára és az emberi jogokra különösen nagy figyelmet fordít a világ.

A kínai rendőrség hétfőn 50-60 szerzetest tartóztatott le, számolt be a Szabad Ázsia Rádió. A kínai kormány nem erősítette meg a hírt, a külügyminisztérium szóvivője azonban annyit közölt, hogy szerzetesek tüntettek Lhászában. „Illegális tevékenységet folytattak, ami veszélyezteti a társadalmi stabilitást” – fogalmazott a szóvivő.

Szerdán az indiai Dharamsalában, a száműzetésben élő dalai láma lakhelyén is tüntetés kezdődött, 500 nő békésen vonult fel a település utcáin. Közben Újdelhiben 40 tibeti apáca rohamozta meg a kínai nagykövetség épületét. Az indiai rendőrség vízágyút vetett be ellenük, a résztvevőket őrizetbe vették.

A 100 főből álló menet, aki Dharamsalából hétfőn indultak útnak Lhásza felé, még mindig úton van, a harmadik napja tartó demonstrációval az ellen tiltakoznak, hogy Kína nyerte el az olimpia rendezésének jogát. A vonulók Lhaszába igyekeznek és egy hónapig terveznek menetelni. Kizártnak tűnik, hogy a kínai hatóságok átengedjék őket, de már az indiai rendőrség is jelezte, hogy a határig sem engedik őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?