Auguszta
-7 °C
0 °C

Zavargások Lhászában

2008.03.14. 10:11
Állítólag rendőrautókat gyújtottak fel szerzetesek pénteken a tibeti fővárosban a kínai uralom elleni tiltakozás jegyében és több kolostorban is ellenállási mozgalom alakult ki. A kínai rendőrség könnygázt vetett be Lhászában, állítólag lövéseket is lehet hallani.

Szemtanúk szerint a város központjában erőszakos zavargások törtek ki a Jokhang kolostor előtt. Tüntetők több rendőrségi- és tűzoltó járművet megtámadtak, felborítottak és felgyújtottak. Összevertek több rendőrt és tűzoltót is. A tiltakozók a kolostor előtti téren bevonták a kínai zászlót, majd lábbal megtiporták azt. A városban káosz uralkodik.

Rendőrautókat gyújtottak fel szerzetesek pénteken a tibeti fővárosban a kínai uralom elleni tiltakozás jegyében, közölte egy meg nem nevezett tibeti asszony. A szemtanú szerint Lhásza központjában a gyújtogatás azután kezdődött, hogy a hatóságok egy kis templom közelében megállították békésen tiltakozó menetüket.

A CNN szerint a kínai rendőrség ismét könnygázt vetett be a csaknem 1000 szerzetes ellen, és lövéseket is lehet hallani. A tüntetők elsősorban a Tibetben élő kínaiak boltjait és járműveit támadták meg.

Az amerikai Szabad Ázsia Rádiónak egy magát megnevezni nem kívánó forrás arról számolt be, hogy két buddhista szerzetes éhségsztrájkba kezdett a főváros körzetében lévő Szera kolostorban. A szerzetesek azt követelik, hogy a felfegyverzett rendőrök hagyják el a kolostor területét és a hatóságok engedjék szabadon a korábban őrizetbe vett társaikat. Egy másik helyen, a Drepung kolostorban két szerzetes öngyilkosságot kísérelt meg. Állapotuk válságos. A hét elején kezdődött megmozdulás átterjedt két másik, a Ganden és Reting kolostorra is.

A londoni székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért elnevezésű szervezet, a Szabad Ázsia Rádió, valamint szemtanúk szerint Lhászában katonák és felfegyverzett rendőrök több kolostort lezártak. Az emberi jogokért és a szabad Tibetért küzdő civil szervezet szóvivője arról számolt be, hogy számos szerzetest súlyos sérülésekkel ápolnak kórházban, írja a CNN.

A mostani megmozdulás része azoknak a tiltakozásoknak, amelyek Tibeten belül, illetve azon kívül kezdődtek, hogy a Pekingben idén rendezendő nyári olimpiai játékok előtt feltárják a tartománnyal kapcsolatos kínai politika árnyoldalait, az emberi jogok eltiprását. Tibeti száműzöttek hasonló céllal szerveztek Észak-Indiában is nagyszabású tüntetéseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!