Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A kínai kormányfő a dalai lámát vádolta

2008.03.18. 07:04
A kínai kormányfő szerint hazugság a dalai klikk folyamatosan hangoztatott állítása, hogy ők pusztán békés párbeszédre törekednek és hogy Tibetben népirtás folyna.

Ven Csia-pao kínai kormányfő szerint a dalai láma és köre szervezte meg és irányította a színfalak mögül a tibeti lázongásokat. "Elegendő számú tény, egy sor bizonyíték támasztja alá, hogy a dalai láma körüli klikk határozta el, szervezte meg és irányította a színfalak mögül ezt az incidenst" - mondta a miniszterelnök keddi pekingi sajtótájékoztatón a Tibet feletti kínai fennhatóság elleni, a múlt héten kitört zavargásokról.

A kínai kormányfő szerint "hazugság a dalai klikk folyamatosan hangoztatott állítása, hogy ők nem függetlenségre, pusztán békés párbeszédre törekednek". Ugyancsak hazugságnak nevezte a tibeti vezetőnek a "kulturális népirtásra" vonatkozó vádjait. "Nemcsak arra vannak meg az eszközeink, hogy megvédjük a rendet és stabilitást Tibetben, de folytatnunk kell a társadalmi és gazdasági fejlődést, emelni minden tibeti kisebbség életszínvonalát, megóvni a tibeti kultúrát és közegét. Ez az álláspontunk nem változik" - mondta.

Ugyanakkor Ven Csiao-pao kijelentette: amennyiben a dalai láma lemond a függetlenségről, és elismeri hogy Tibet ugyanúgy Kína elidegeníthetetlen része, mint Tajvan, akkor "ajtónk nyitva áll a vele való párbeszédhez"

A konfliktus kapcsán Ven Csia-pao elismerte, hogy Tibet "érzékeny kérdésnek számít" Kína és India között, de hangsúlyozta: Peking nagyra értékeli Újdelhi magatartását "a dalai láma klikkjének függetlenségi törekvéseivel" szemben. Tibet spirituális vezetője 1959 óta él száműzetésben Indiában.

A kormányfő közölte, hogy a külföldi újságírók elmehetnek majd Tibetbe, hogy "felmérjék a helyzetet", azt azonban nem mondta meg, hogy mikor. A tibeti úthoz általában különleges engedélyre van szüksége a külföldi sajtónak, de a tüntetések kezdete óta nem engedik őket be a tartományba.

A kínai miniszterelnök egy kérdésre válaszolva leszögezte: Kína nem kívánja erősíteni az ellenzékiekkel szembeni elnyomást a nyári olimpiai játékok előtt. Éppen kedden tartották ugyanis az egyik legismertebb ellenzéki személyiség, Hu Csia (Hu Jia) pere, akit "felforgató tevékenységgel" vádolnak és súlyos börtönbüntetésre számíthat. A 34 éves Hut tavaly tartóztatták le, miután többször is azt hangoztatta, hogy Peking nem tartotta tiszteletben az emberi jogok helyzetének javítására tett ígéreteit, amelyeknek fejében elnyerte az olimpia rendezési jogát. A vád elsősorban Hunak egy külföldön szerkesztett kínai nyelvű internetes honlapon megjelent cikkein alapul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!