Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Egyesült Államok: tizenhat év után a Tienanmen térről

2005.06.05. 08:39
Az Egyesült Államok a tizenhat éve szétvert pekingi tömegtüntetések újraértékelésére szólította fel Kínát, ahol a vezetés máig úgy tartja, a vérontás az ország stabilitásának védelmében történt.
Az Egyesült Államok felszólította Kínát, hogy értékelje újra a tizenhat évvel ezelőtt szétvert pekingi tömegtüntetéseket és bocsássa szabadon a Tienanmen téri események miatt máig börtönben lévő személyeket.

Vérengzés a Mennyei Béke terén

"Felhívjuk a kínai kormányt, hogy teljes mértékben adjon számot a megölt, őrizetbe vett vagy eltűnt több ezer ember sorsáról és bocsássa szabadon az igazságtalanul bebörtönzött személyeket" - hangoztatta az amerikai külügyminisztérium szombaton Washingtonban kiadott közleményében.

A dokumentum szerint "eljött az idő arra, hogy a kínai kormány újraértékelje a Tienanmen (Mennyei Béke) téri eseményeket és adjon lehetőséget a kínai állampolgároknak a kibontakozásra, lehetővé téve számukra, hogy szabadon gondolkodhassanak, beszélhessenek, gyülekezhessenek és imádkozhassanak".

A közlemény megjegyezte azt is, hogy a tüntetésekkel összefüggésben több ezer kínai állampolgárt vettek őrizetbe és ítéltek el bírósági eljárás nélkül, és közülük 250-en máig is börtönben vannak.

Ma is védik

A kínai kormány csütörtökön - két nappal a Tienanmen téri vérontás évfordulója előtt - ismét védelmébe vette a tömegtüntetések szétverését, mondván hogy ezt kellett tennie az ország stabilitásának védelmében.

Peking, Tienanmen tér, 1989. június 4.
A kínai kormány a hadsereg katonáinak és tankjainak bevetésével fojtotta vérbe 1989. június 4-én a főleg diákok által szervezett tömegtüntetéseket Peking mennyei békéről elnevezett központi terén. Százak, sőt egyes becslések szerint ezrek vesztették életüket a mészárlásban. A tüntetők a korrupció burjánzása, a kommunista párt- és állami vezetők családi vagyonfelhalmozása ellen kezdtek el tüntetni Pekingben 1989 áprilisában, majd a tüntetések későbbi szakaszában hitet tettek a nyugati stílusú demokrácia mellett.