Mátyás
-6 °C
1 °C

Time: a Gates-házaspár és Bono az év emberei

2005.12.18. 18:26
Bill Gates, felesége Melinda, valamint Bonó, ír rock zenész lett az idén az év embere a Time magazin szavazásán. A lap számításai szerint Gates-ék jótékonykodásaikkal hétszázezer ember életét mentették meg a szegény országokban, míg Bonó azzal vívta ki a lap elismerését, hogy azért küzd: a gazdagabb országok engedjék el a szegényebbek adósságát.

A világ leggazdagabb emberét, Bill Gateset, feleségét Melindát, valamint az ír rockénekes és békeharcos Bonót választotta az idén az év emberének a Time című amerikai hírmagazin a szegénység csökkentése, az ínséget szenvedők megsegítése érdekében kifejtett nemzetközi közéleti szereplésük elismeréseként.

Hétszázezer életet menthettek meg Gates-ék

A Time vasárnapi bejelentésében emlékeztetett rá, hogy a 2005-ös év a jótékonyság rendkívüli esztendeje volt, az emberek rekordösszegeket adományoztak az olyan súlyos természeti csapások károsultjainak, mint a Dél-Ázsiában pusztító tengerár, vagy az Egyesült Államok déli partjait sújtó Katrina hurrikán.

A természeti csapások mellett azonban olyan, a sajtó címlapjain ritkán szereplő, naponta pusztító katasztrófák is sújtják a világot, mint a szegénység, a járványok, és az ellenük folyó harcban szerzett rendkívüli érdemeket a "három szamaritánus".

A Gates házaspár a Time méltatása szerint a világ legnagyobb, 29 milliárd dolláros jótékonysági alapját hozta létre: a Bill és Melinda Gates Alapítványt. Az alapítvány a Time számítása szerint legalább hétszázezer életet mentett meg a szegény országokban különféle oltási programok támogatásával. Az alap egyebek között komputereket adományozott és internetes hozzáférést biztosított 11 ezer könyvtárnak és ösztöndíj-alapok támogatásával segíti a fiatalokat az elmaradott országokban.

A Világbank élére is esélyesnek tűnt Bonó

A Time Bono rockénekesnek (polgári neve Paul Hewson) azt a fáradhatatlan közéleti szereplését ismerte el, amellyel a gazdag országokat a szegények adósságának az elengedésére ösztökéli. Bono ehhez számos politikai szövetségest szerzett a világon és Amerikában is. Az U2 együttes 45 éves énekesét nemrég még a Világbank lehetséges elnökjelöltjei között is emlegették.

Bono "személyes varázsával, erőszakos unszolással, és erkölcsi zsarolással rákényszerítette a világ leggazdagabb országainak vezetőit, hogy engedjenek el a legszegényebb országok adósságaiból 40 milliárd dollárt." - áll a Time indoklásban.

Bono a hírmagazinnak úgy nyilatkozott, hogy a jótékonysági alapítvány a Microsoftot alapító Bill Gates második olyan vállalkozása, amely megváltoztatta a világot és a történelem az utóbbit talán még többre fogja tartani.

Az év partnerei az exelnökök

A hétfőn megjelenő számban külön cikk "az év partnereinek" nevezte Bill Clinton és idősebb George Bush volt amerikai elnököket a dél-ázsiai cunami és a Katrina hurrikán károsultjainak az érdekében végzett jótékonysági tevékenységükért. Tavaly Bush volt

Tavaly a Time magazin szavazásán az újraválasztott amerikai elnök George W. Bush lett az év embere. A lap internetes oldalán akkor így indokolja a döntést: "rajta tartotta a kezét a fegyverén, átformálta a politika szabályait, hogy azok beleférjenek tízgallonos kovbojkalapjába, és mert meggyőzte a választókat arról, hogy újabb négy évig neki kell az Egyesült Államok elnökének lennie". Bush 2000-as megválasztásakor is elnyerte már egyszer ezt a címet.

Az Év embere választás hagyománya a Time egy korai tévedéséből indult el. A magazin 1927-ben nem tette címlapra Charles Lindbergh fotóját az Atlanti-óceán történelmi átrepülése után. Az év végén, egy hírszegény héten aztán kárpótolták a pilótát, és az év emberének kiáltották ki. A hagyományossá vált kitüntetés története során több ellentmondásos választás is volt, 1938-ban Adolf Hitlert, 1939-ben és 1942-ben Sztálint, 1979-ben Khomeini ajatollahot választották az év emberévé.