Árpád
-2 °C
3 °C

Felfüggesztették az építkezést a jeruzsálemi Templom-hegynél

2007.02.12. 16:22
Elhalasztotta a Jeruzsálem óvárosába tervezett feljáró helyreállítási munkálatait Uri Lupoljanszki polgármester, hogy megakadályozza a palesztinok összecsapásait az izraeli rendőrökkel. A polgármester előtte egyeztetett muzulmán és zsidó vezetőkkel, valamint Menahem Mazuz legfőbb ügyésszel. A teljes béke érdekében új tervezési folyamat indul, amiben részt vehetnek Jeruzsálem muzulmán és zsidó lakói is.

Jeruzsálem polgármestere új terveket készíttet a Jeruzsálem óvárosában készülő feljáró építésére, a munkálatok végzését pedig elhalasztja, hogy megakadályozza az újabb súrlódásokat az építkezés ellen tiltakozó palesztinok és az izraeli hatóságok között, írja a Ynet. A döntés meghozatala előtt Uri Lupoljanszki polgármester egyeztetett Menahem Mazuz legfőbb ügyésszel, valamint zsidó és muzulmán vezetőkkel.

A jeruzsálemi hatóságok múlt héten kezdték meg a régészeti ásatásokat a Mugrabi kapunál, ahol egy pusztító vihar után csak ideiglenes feljáró épült, a helyreállítás megkezdése előtt azonban fel kell tárni a potenciális leleteket. Az iszlám világ felháborodott a lépésre, attól tartanak ugyanis, hogy az építkezés kárt okozhat a muzulmánok harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetben, egyesek egyenesen provokációnak minősítették az építkezést.

Átláthatóbb tervezés

Lupoljanszki így hosszabb és átláthatóbb tervezési folyamatot akar, mint ahogyan az eredeti tervek készültek. Az új döntés értelmében bepillantást kell engedni a város muzulmán és zsidó lakosainak a tervkészítés menetébe, hogy időben szót emelhessenek, ha valamit aggályosnak tartanak a készülő tervben, mondta Gidi Smerling, a jeruzsálemi városháza szóvivője.

Hangsúlyozta, hogy az építkezést megelőző régészeti leletmentéshez szükséges ásatásokra nem lesz hatással az új tervek készítéséről született elhatározás, a feljáró építését azonban minden bizonnyal késleltetni fogja, hiszen számos meghallgatást tartanak majd a város lakosainak részvételével, hogy begyűjthessék az észrevételeket, kifogásokat.

Az eredeti tervek szerint hat hónapon belül kellett volna megkezdeni a feljáró építését, és egy évet irányoztak elő a munkálatok teljes elvégzésére.

A jobbosok nem örülnek

A városháza lépése meglepetést keltett, hiszen az izraeli kormány vasárnap még úgy foglalt állást, hogy feltétlenül folytatni kell, sőt fel is kell gyorsítani a munkálatokat, végül vasárnap döntöttek az elhalasztás mellett.

Több politikus máris bírálni kezdte Lupoljanszki döntését. Arie Eldad jobboldali törvényhozó azt mondta rádiónyilatkozatában, hogy a jeruzsálemi városi elöljáróság "szégyenletesen meghunyászkodott az arabok és más muzulmánok fenyegetéseinek hatására". A munkapárti Raleb Madzsadele szerint vizsgálatot kell indítani a polgármester ellen, hogy kiderüljenek az építési engedély kiadásának körülményei, írja a Ynet. A polgármesteri hivatal álláspontja szerint az építkezéshez nem szükséges külön eljárás, a megszokott módon folyt az engedélyezés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?