Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A legbefolyásosabbak közé kerülhet Tom Lantos

2006.11.12. 14:20
Egyre valószínűbb, hogy a washingtoni képviselőház nemzetközi kapcsolatokért felelős bizottságának magyar származású elnöke lesz a jövőben, miután a demokraták megnyerték az időközi választásokat az USA-ban. Tom Lantos a demokraták mérsékeltebb irányzatát képviseli, akinek nézetei középre húznak. Pályafutását sokan elemezték már, most a legfontosabb adatokat szedtük össze róla.

Héjának nevezte Danielle Pletka, a befolyásos republikánus politikai háttérintézmény, az American Enterprise Institute (AEI) alelnöke a demokrata párti Tom Lantost, amikor a magyar származású képviselőről kérdezte az AEI-vezetőt az Index.

25 éve a kongresszusban

Lantos valóban héjának számít a katonapolitikában, hiszen támogatta az Irak elleni első és második háborút, 1991-ben és 2003-ban is. Emellett Izrael egyik legfőbb pártfogójának is számít Lantos, aki az egyetlen holokauszt-túlélő az amerikai kongresszusban.

A kaliforniai képviselő (nem szenátor, tehát az alsóház tagja) 1981. január 3. óta tagja az amerikai kongresszusnak. Immár a tizenharmadik ciklusát kezdi meg a törvényhozásban, a képviselőket ugyanis kétévente választják újra.

Holokauszt-túlélő

Tom Lantos 1928. február elsején született Budapesten. 16 éves volt, amikor a németek megszállták Magyarországot, és 1944-ben megkezdődött a holokauszt.

A zsidó földalatti ellenállási mozgalomban is részt vett Lantos - saját honlapja szerint -, s az ellenállás egyik formája volt ekkoriban, hogy az utcán nem hordta a sárga csillagot. Minthogy magas, szőke és kékszemű fiatal volt, így árja kinézete miatt egy ideig nem bukott le, és sokáig tudott segélyt vinni a rászorulóknak, a gettóba zárt üldözötteknek.

Nem túl hosszú ideig tartott ez a helyzet, minthogy őt is munkatáborba vitték, illetve munkaszolgálatra Szobra deportálták. Szobon egy vasúti hidat kellett állandóan újraépíteniük, amikor az amerikaiak és a britek rendszeresen lebombázták azt. (Alighanem az Ipolyon átívelő hídról van szó, amely ma Szlovákiát és Magyarországot köti össze.)

Családi veszteségek

Szobról megszökött Lantos, és Budapestre került, egy védett házba, amelyet Raoul Wallenberg közbenjárása nyomán hagytak békén (többé-kevésbé) a nyilasok és a németek. Ennek köszönhetően túlélte a holokausztot.

Édesapja szintén életben maradt, édesanyját viszont elveszítette. A világháborús frontokra kirendelt munkaszolgálatos alakulatban Lantos elveszítette számos unokatestvérét és egy nagybátyját is. A család összes fiatal férfi tagja eltűnt a Don-kanyarban és a hasonló hadműveletekben, ahol a zsidónak minősített személyeket nem fegyveres szolgálatra osztották be.

Mormon család?

Későbbi feleségével együtt nőttek fel, Annette Tillemanntól azonban az üldözések idején elszakadt, csak a háború után találkoztak újra. Annette családja portugál diplomaták közbenjárásának köszönhette életét. Lantos máig hálásan gondol vissza a svéd diplomatára, Raoul Wallenbergre, aki közvetve az ő megmenekülésében is segített, de aki a portugálokat is inspirálta az üldözöttek mentésére.

A kongresszusi képviselő nem sokat beszél családjáról, de érdekesség, hogy felesége - aki a San Francisco Chronicle című amerikai napilap és a Wikipédia magyar oldala szerint Gábor Zsazsa hollywoodi színésznő unokatestvére - nem hivatalos információk szerint mormon vallású. Lantosék 1950-ben házasodtak össze, már Kaliforniában éltek ekkor.

Bizonyos ugyanakkor, hogy mindkét lányuk (Annette és Katrina) mormon vallású férjet választott, és az ő vallásuk is ez. Az egyik vő, Dick Swett volt kongresszusi tag is, sőt az USA dániai nagykövetének posztját is betöltötte 1998 és 2001 között.

Az unokák

17 unokájuk is van Lantoséknak, közülük az egyik a budapesti Zeneakadémián tanult énekelni. Ő súlyos betegségben szenved, nemrégiben a budapesti amerikai nagykövetség az Index munkatársát is meghívta arra a koncertre, amelyet a tiszteletére rendeztek. Ezen a zeneakadémista évfolyamtársak is felléptek.

Egy másik unoka Oxfordban tanult, egyetemistaként a zsidóság kultúrájával és történetével foglalkozott - egy San Franciscó-i zsidó közösségi portál híradása szerint.

Lantos amerikai karrierje

Lantos 1947-ben egy amerikai ösztöndíjra jelentkezett, és legnagyobb meglepetésére el is fogadták beadványát. Az első két fokozatot (B.A. és M.A.) közgazdaságtanból szerezte meg a seattle-i Washington Egyetemen, s ugyanezen a szakon szerezte doktori fokozatát, de ezt már a Kaliforniai Egyetemen, a Berkeley-n érte el.

1950-80 között közgazdaságtan professzorként oktatott Lantos, illetve egy televízió nemzetközi szakértőjeként tevékenykedett. Tanácsadó volt üzleti ügyekben is, és hasonló funkcióban dolgozott a szenátus több tagja mellett is. Az életrajzok ezek közül a Delaware államot képviselő Joseph Biden demokrata szenátort emelik ki e névsorból, aki mellett 1979-ben volt aktív Lantos.

Lantos a törvényhozásban

1981-ben maga is bekerült a törvényhozásba, ahol különböző ügyekkel foglalkozott, de elsősorban a nemzetközi politika érdekelte.

Az emberi jogok ügye máig lázba hozza, nem véletlen, hogy egy Szudán elleni heves tiltakozás miatt még idén áprilisban is őrizetbe vették őt Washingtonban, az afrikai ország követsége előtti demonstráció során. Korábban kiállt a Dalai Láma és a tibeti függetlenség ügye mellett, az albánok érdekében többször lépett fel a Balkánon, és a keresztények üldözését is elítélte többször a muzulmán országokban.

Ceausescuval tárgyalt

A magyar jobboldali sajtó ugyanakkor felemlegeti, hogy a nyolcvanas években Ceausescu román diktátornál tett látogatásakor Lantos nem lépett fel az erdélyi magyarok érdekében, jóllehet pár évvel azelőtt még ezzel kecsegtette amerikai magyar szavazóit. Ami a magyarokat illeti, legutóbb a szlovák-magyar vitában próbált közvetíteni az amerikai képviselő.

Ő alapította az emberi jogokkal foglalkozó kongresszusi testületet is, amely kétpárti - republikánus és demokrata - vezetésű, s természetesen alapításától fogva Lantos az egyik társelnök itt.

Lantos ugyanakkor számos olyan demokrata érték mellett állt ki, amely liberális nézeit bizonyítja. Így például számos korrupcióellenes vizsgálatban vett részt, és ezt a tevékenységét idén is folytatta, különösen a Bush-adminisztráció pénzügyi visszaéléseit feszegette az "iraki újjáépítés" során. A környezetvédelemben szintén aktív volt Lantos, elsősorban táj- és természetvédelmi projekteket segített választókerületében, a San Franciscó-i öböl térségében.

Irak és Izrael

Lantos a Haarec izraeli lap szerint az elsők között (már 2002 szeptemberében) szorgalmazta Irak amerikai megtámadását, amikor Colette Avital izraeli képviselővel folytatott beszélgetésén a következőket mondta: "Kedves Colette, Szaddámmal semmi problémájuk nem lesz. Nemsokára megszabadulunk tőle, és a helyébe ültetünk egy Nyugat-szimpatizáns diktátort, aki nekünk is és Önöknek is jó lesz." A képviselő a Wikipédia magyar oldala szerint ugyanakkor tagadta, hogy ilyet mondott volna, és hangsúlyozta, hogy ő egész életében demokrácia-párti volt.

Érdekes, hogy Lantos a napokban kommentálta Szaddám Huszein halálos ítéletét. Szerinte az ítélet igazságos volt, de szerinte ettől függetlenül új irányra van szükség az USA iraki politikájában. Lantos kitért a korrupció-ellenes harcra is a rövid nyilatkozatban, amely az újjáépítéskor fontos szempont szerinte.

A nemzetközi kapcsolatok bizottsága

Az USA képviselőházának nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottsága igen befolyásos testület. Rálátása van így a külpolitikára, a külügyminisztériumra, a különböző diplomáciai hivatalokra és testületekre.

Lantos a bizottság élére kerülhet a mostani demokrata választási sikerek után, s így a külföldi segélyek, a kereskedelemfejlesztés, az export-ellenőrzés, a nemzetközi ösztöndíjprogramok és a külföldi fegyvereladások jóváhagyásával foglalkozó testületet irányíthatja majd.

Eddig albizottságok munkáját irányította Lantos

Tom Lantos korábban albizottságok élén már állhatott: volt elnöke a nemzetközi biztonsággal, nemzetközi szervezetekkel és az emberi jogokkal foglalkozó testületnek. Korábban az ENSZ-ben is kongresszusi képviselőként reprezentálta az USA-t.

Még korábban elnöke volt a foglalkoztatással, házépítéssel és repüléssel foglalkozó albizottságnak (1987-93 között), és ekkoriban, Ronald Reagan idején több vizsgálatban is részt vett, amelyek az építésügyi és városfejlesztési minisztérium visszaéléseit, csalásait derítették fel. Mostanában Lantos újra aktív az ilyen ügyekben: ellenzékiként az iraki újjáépítés kapcsán felvetődött botrányok feltárásában igen aktív volt az utóbbi hónapokban, években.