Átutalásaink között bogarásznak az amerikaiak

2006.06.23. 10:54
Megint lehallgatási botránytól hangos az amerikai sajtó. A New York Times és a Los Angeles Times értesülései szerint az amerikai titkosszolgálatok napi 12,7 millió banki átutalást böngésznek át a terroristák tranzakciói után kutatva. A kormányzat mindkét lapot megpróbálta lebeszélni a cikkek megjelentetéséről.

Bírói és esküdtszéki felügyelet nélkül, kormányzati felhatalmazás alapján gyűjtöttek banki átutalási adatokat az amerikai titkosszolgálatok 2001 szeptember 11. óta, írja a New York Times és a Los Angeles Times. A két lap értesüléseit a program tizenkét egykori vagy jelenlegi, minden esetben a nevük elhallgatását kérő munkatársa erősítette meg.

Bush engedélyével

Az amerikai titkosszolgálatok közvetlenül az Egyesült Államokat ért terrortámadás után kaptak adminisztratív felhatalmazást a banki átutalások lehallgatására. Az amerikaiak a világ bankjai közötti pénzügyi tranzakciókat közvetítő SWIFT, a Világszintű Bankközi Telekomunikációs Társaság szervereiről gyűjtöttek adatokat. A két lap értesülései szerint a napi 12,7 millió átutalás lehallgatásakor ártatlan civilek érzékeny, személyes adatai is az amerikai titkosszolgálatok kezébe kerülhettek. A program több ismerője szerint nem voltak megfelelő biztosítékok az irreleváns adatok törlésére.

Az amerikai kormányzat illetékesei mindent megtettek, hogy meggyőzzék a lapokat a lehallgatási program létfontosságáról. A titkosszolgálatok szerint a pénzügyi tranzakciók lehallgatása nem csak a terrorista csoportok pénzügyi hálózatának felszámolásában, de a csoportok hierarchiájának leképezésében is nagy segítséget nyújtottak.

A Breitart jelentése szerint a kormányzat illetékesei mindkét lapot felkeresték, és másfél órás személyes beszélgetések során próbálták meggyőzni az újságírókat arról, hogy nem kéne publikálni a cikkeket. Végül mindkét lap a közlés mellett döntött, ugyanazon okokból.

Aggasztó gyakorlat

A nemzet biztonsága valóban fontos érdek, írta a Los Angeles Times, de aggasztó az a gyakorlat, hogy az amerikai kormányzat civil ellenőrzés nélkül dönt állampolgárok érzékeny, személyes adatainak begyűjtéséről. Hasonlóan vélekedett a New York Times is, ami tavaly év végén már összetűzésbe keveredett az amerikai kormányzattal, amit törvénytelen lehallgatással vádolt.

A New York Times akkor azt kifogásolta, hogy az amerikai titkosszolgálatok bírói felhatalmazás nélkül hallgatnak le amerikai állampolgárokat, ez pedig alkotmányos tiltásba ütközik. Az amerikai kormányzat elismerte, hogy amerikai állampolgárokat is lehallgat, de csak ha a hívást külföldről kezdeményezték - erre pedig nem vonatkozik az alkotmányos tilalom.

A pénzügyi tranzakciók lehallgatásával kapcsolatban is jogosnak tűnnek az amerikai sajtó aggályai, bár napi 12,7 millió átutalást csakis szűrve lehet feldolgozni, azaz elvileg az átlagamerikai személyes adatait nem fenyegeti különösebb veszély.  • Hírek
  • Támogatások