Piroska
-2 °C
5 °C

Merényletet tervezhettek az iraki miniszterelnök ellen

2004.12.03. 13:38
Őrizetbe vett a német rendőrség három irakit, akik - a gyanú szerint - az országban tartózkodó Ijad Allávi iraki miniszterelnök megölésére készültek.

A német rendőrség különleges egységei terroristagyanús személyek lakásait kutatta át pénteken Berlinben, Stuttgartban és Augsburgban, három irakit őrizetbe vettek, közölte Kay Nehm főügyész.

Az illetőket azzal gyanúsítják, hogy az Anszár al-Iszlám (Az Iszlám Támogatói) terrorista csoporthoz tartoznak és merényletet terveztek a Németországban tartózkodó Ijad Allávi iraki miniszterelnök ellen.

A német főügyész azt mondta, hogy az őrizetbe vett személyeket szombaton vezetik a vizsgálóbíró elé, s részleteket is csak ez után óhajtanak közölni.

A német belső elhárítás információi szerint az Anszár al-Iszlám radikális kurdokat tömörít. Akcióit Észak-Irakból szervezi és kapcsolatban áll az al-Kaida terrorista szervezettel. A szervezet az al-Kaida tagjait bújtatta, cserébe kiképzésen vehettek részt Oszama bin Laden szervezetének táboraiban. A tömörülés Németországi támogatóik számát százra becsülik.

Az Anszár al-Iszlám nevéhez iraki adatok szerint pokolgépes merényletek és gyilkossági kísérletek fűződnek. A szervezet ellenzi a nők egyenjogúságát szolgáló lépéseket: aktivistái lányiskolákat gyújtottak fel, és világiasan öltözködő nőket bántalmaztak.