Tüntetések három kontinensen

2003.03.21. 16:44
Olasz földművesek, belga szakszervezetek, dán diákok tiltakoztak pénteken az iraki háború ellen. Jemenben a rendőrség összecsapott a tiltakozókkal, az összetűzésben három tüntető és egy rendőr meghalt.
Az Olasz Földművesek Szövetségének szervezésében több mint százezer olaszországi kistermelő tüntetett pénteken Rómában az iraki háború ellen. Eredetileg szakszervezeti jellegű követelések nyomatékossá tétele lett volna a tüntetés célja. A még decemberben elhatározott tüntetést a szövetség felhívására átváltoztatták háborúellenes tiltakozássá. Hivatalos közlés szerint százezren, a szervezők szerint kétszázezren vonultak végig az olasz főváros központján.

Százezrek Athénban

Athén 2003. március 21
Fotó: EPA/Simela Pantzartzi
A csütörtöki tömegtüntetés után pénteken újabb hatalmas tiltakozó akció volt Athénban. A rendőrség szerint 150 ezer, a szervezők szerint több mint 200 ezer ember tiltakozott az iraki háború ellen a görög főváros utcáin. A tüntető menet vonulásának végpontja az amerikai nagykövetség volt, amely a háború kitörése óta biztonsági okokból zárva tart a nem szűnő tiltakozások miatt.

Szakszervezetek Brüsszelben

Több ezer - a rendőrség szerint 17 ezer - ember tüntetett Brüsszelben az Irak-ellenes angol-amerikai offenzíva második napján. A tiltakozó megmozdulás időben egybeesett az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletével. Az Európai Szakszervezetek Szövetsége által szervezett megmozdulás részvevőinek többsége a három legnagyobb belga szakszervezet tagjai közül került ki, de néhány francia, német és osztrák szakmai szervezet is elküldte képviselőit a tiltakozó akcióban való részvételre.

Diákok Koppenhágában

Koppenhága 2003. március 21
Fotó: EPA/Keld Navntoft
Koppenhágában, a parlamentnek otthont adó Christianborg-kastély épülete előtt több mint ezer középiskolás tartott tüntetést és ülősztrájkot a háború ellen, valamint amiatt, hogy a dán kormány támogatja az amerikai-brit háborús erőfeszítéseket. Ezzel egy időben néhány Amerika-barát fiatal ellentüntetést tartott amerikai zászlók alatt.

Egy spanyol képviselő feljelenti a kormányt

Egy spanyol európai parlamenti képviselo bírósági feljelentést tett pénteken José María Aznar kormányfo és Ana Palacio külügyminiszter ellen, amiért támogatják az Egyesült Államok és Nagy-Britannia iraki fegyveres akcióját. José María Mendiluce, a spanyol Zöldek képviselője kijelentette: a spanyol büntető törvénykönyv szerint négytől nyolc évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki törvényes felhatalmazás nélkül katonákat toboroz Spanyolországban egy idegen hatalom szolgálatára, tekintet nélkül arra, hogy mi az idegen hatalom célja, és ki ellen folyik a toborzás.

Halálos áldozatok Jemenben

Szana 2003. március 21
Fotó: EPA/Khaled Fazaa
Három tüntető és egy rendőr életét vesztette pénteken a jemeni fővárosban az iraki háború ellen tiltakozó tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összetűzésben. Szanaában a hagyományos pénteki muzulmán ima után több ezres - az AP hírügynökség szerint mintegy 30 ezres - dühös tömeg megpróbált az amerikai nagykövetség épülete elé vonulni. Az összetűzésben három tüntető és egy rendőr meghalt - mondta az AFP-nek egy, neve elhallgatását kérő jemeni rendőrtiszt, aki szerint 18 másik tüntető megsebesült.

Háborúellenes tüntetéseket tartottak pénteken más muzulmán országokban, területeken is. Ciszjordániában és a Gázai övezetben összesen közel 30 ezer palesztin tiltakozott a háború ellen, és bírálta egyúttal a Nyugat-barát politikát követő arab országokat. Több ezres tüntetések zajlottak Nábluszban, Túl-Karmban és Dzsenínben is, míg Gáza városában 15 ezren vonultak fel.

Szíriában másfél ezer palesztin tüntetett a háború ellen a főváros, Damaszkusz mellett fekvő Jarmuk menekülttáborban. Bahrein fővárosában a rendfenntartók könnygáz bevetésével oszlattak fel egy 300 fős tüntetést. Bangladesben több ezer ember vonult az utcára , a kenyai Mombasában több ezer muzulmán tüntetett a hadművelet ellen.  • Hírek
  • Hírek