Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Törökország hozzájárult az amerikaiak kéréséhez

2003.02.24. 20:06
Több hetes egyezkedések után Törökország teljesíti az amerikaiak kérését, az amerikaiak nagyszámú szárazföldi támadóalakulatokat telepíthetnek az országba. Az anyagi ellentételezésben ugyan nem sikerült megállapodni, a parlament azonban várhatóan nem vétózza meg a kormány javaslatát. Az amerikai hadifelszerelést szállító hajók már a török partoknál várnak az utasításra.
A török kormány elviekben beleegyezett abba, hogy az amerikai hadsereg nagyszámú szárazföldi alakulatokat telepítsen az országba. A kormány megküldte határozattervezetét a parlamentnek, mely várhatóan kedden dönt a kérdésről. A parlamentben abszolút többséggel bíró Igazság és Fejlődés Pártjának helyettes vezetője szerint a javaslat megszavazása nem jelenthet gondot, bár nem jelölte meg a határozat elfogadásának határidejét.

Még nem tudni, mennyibe kerül

Arról még nem született konkrét megállapodás, hogy az Egyesült Államok mekkora pénzügyi segélycsomagot ajánl fel a hozzájárulásért cserébe. A tárgyalások múlt heti megfeneklésekor Törökország harminckét milliárd dollárnyi segélyt várt. Az amerikaiak ezzel szemben tizenötmilliárdot ajánlottak fel.

Úton a NATO-segítség

A kormány döntését nagyban befolyásolhatta, hogy időközben megérkeztek a török partokhoz az amerikaiak felszerelését szállító hajók. A kormány meggyőzéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy a NATO hosszas viták után végül megállapodott a Törökországnak nyújtandó védelem kérdésében is. Az AP jelentése szerint hétfőn elindult a védelmi eszközök első szállítmánya Németországból.