Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kiszabadult az Afganisztánban elrabolt olasz segélymunkás

2005.06.09. 21:17
Váltságdíj nélkül engedték szabadon elrablói Clementina Cantoni olasz segélymunkást. Az Afganisztánban elrabolt nőt töbször is kivégzéssel fenyegették elrablói. Az emberrablók vezére, Timur sah bűncselekmények miatt bebörtönzött anyja szabadon engedését követelte.

Szabadon engedték csütörtök este Clementina Cantonit, akit május 16-án raboltak el Kabulban, jelentette be az afgán belügyminisztérium szóvivője. "Cantoni jó egészségi állapotban van. A kabuli belügyminisztérium épületében tartózkodik, s már beszélt telefonon a családjával" - mondta a szóvivő.

Cantoni 2002 márciusa óta dolgozott a Care International nevű nemzetközi segélyszervezetnek Afganisztánban. Ő irányította azt a programot, amellyel mintegy tízezer afgán özvegynek segítettek.

Az afgán belügyminiszter azt mondta, hogy nem fizettek váltságdíjat, nem tettek engedményeket az emberrablóknak a kiszabadulásért cserébe. Ez a rendőrség és az egész nemzet kemény munkájának az eredménye volt, mondta Ali Ahmed Dzsalali.

A túszszabadítást személyesen felügyelte az olasz titkosszolgálat (SISMI) főnöke, Nicolo Pollari. Cantoni pénteken utazik haza.

Az emberrablók Timur sah néven bejelentkező főnöke többször is Cantoni kivégzésével fenyegetőzött, de követelései titokban maradtak. A nyomozáshoz kapcsolódó több forrás szerint azt akarta elérni, hogy engedjék szabadon az anyját, akit bűncselekmény miatt börtönöztek be.